QR betalen via je bank app
Betalen met QR codes is super handig! Je bent vast bekend met de betaalverzoeken van je bank, of apps als tikkie en mollie. Maar wist je dat er naast dit iDEAL betaalverzoek nog een andere standaard voor betalen met een QR code bestaat? Alles over de Europese betalings QR code!
In het kort
- Naast de veelgebruikte iDEAL QR code is er ook nog een Europese QR code waarmee je kan betalen;
- Deze QR code kan je in bijna heel Europa gebruiken en verloopt niet;
- Wel moet je hem altijd met de bank app scannen, en wordt de QR code niet door alle banken geaccepteerd.
Wat houdt deze QR code in?
Je bent vast al bekend met de iDEAL QR code. Deze beschrijven we bijvoorbeeld in deze blog. Het is de QR code die in Nederland vaak gebruikt wordt.
iDEAL wordt nu alleen nog ondersteund in Nederland. Wil je op Europees niveau met QR codes betalen, dan komt de Europese betalingsstandaard voor QR codes als geroepen! En zelfs als je je betalings QR code alleen in Nederland wilt gebruiken kan deze Europese QR code voordelig zijn om te gebruiken.
Een Tikkie QR code is een voorbeeld van een QR code die met iDEAL werkt.
De Europese QR code
Deze Europese QR code is in feite een standaard set aan gegevens en formatting voor als je een betalings QR code wilt aanmaken. Het is een QR code die een opdracht geeft voor een SEPA overboeking (een standaard overboeking binnen Europa).
Het voordeel? In Europa kan zo iedereen dezelfde QR code gebruiken. Daarnaast staan alle gegevens al ingevuld als je hem scant, en hoeft er alleen nog maar bevestigd te worden. Het initiatief komt van de European Payments Council, die de betaalsystemen in Europa zo gelijk mogelijk wilt trekken. Zie de specificaties van de QR code hier.
De Europese QR code is gewoon een standaard tekst QR code. Hier hebben we zelf een SEPA logo en tekst toegevoegd.
Voor- en nadelen van de Europese betalings QR code
De Europese en Ideal QR code zijn in veel opzichten hetzelfde. Een belangrijk verschil om rekening mee te houden is dat de Europese QR code alleen met de bank app kan worden gescand en niet met de camera. Verder kent de Europese QR code nog een aantal voor- en nadelen:
Voordelen
- De QR code kan in heel Europa worden gebruikt in plaats van alleen in Nederland
- Er zitten geen kosten aan; je kan de QR code zonder app of bank aanmaken
- De QR code verloopt niet (een iDEAL betaalverzoek zoals Tikkie of via een bank verloopt wel)
Nadelen
- Het kan net wat moeilijker zijn om hem aan te maken
- Hij wordt door de meeste Nederlandse banken geaccepteerd, maar niet alle.
- Je kan hem alleen met de bank app scannen
Het is per situatie verschillend welke QR code het best is.
Hoe maak je ‘m aan?
Het beste kan je een online tooltje gebruiken om deze QR code aan te maken. Op dit moment bieden wij deze QR code zelf niet aan. Op deze site is het het makkelijkst om een SEPA/Europese betalings QR code te maken. Als dat niet werkt kan je deze site proberen, al zijn er daar net wat meer stappen om te doorlopen.
Je vult de informatie in overt welke rekening en hoeveel euro er naar jouw rekeningnummer moet, en dan kan je een QR code aanmaken.
Denk eraan dat je deze door mensen laat scannen via hun bank app, anders werkt de QR code niet. Sommige banken, zoals de Rabobank en ABN Amro, ondersteunen deze QR code nog niet. Er wordt wel een nieuwe versie van de QR code ontwikkeld dus wellicht wordt deze QR code straks breder geaccepteerd. We houden u op de hoogte!
Zie ook Aartjan voor informatie over de Europese betalings QR code.
FAQ
Ja! Dit kan door link van een betaalverzoek (zoals Tikkie) in een QR code te plaatsen. Betaalverzoeken kunnen verlopen, dus het is verstandig om een dynamische QR code te gebruiken, zodat de QR code kan worden aangepast. De QR code brengt degene die de QR code scant naar een webpagina van een bank of payment provider om de betaling te voldoen. Voor een duidelijke, stap voor stap uitleg: Lees meer
Voor dynamische QR codes bieden we momenteel de types link, video, audio, pdf, tekst, afbeelding, vCard en social media aan. Link is het meestgebruikte type, en hiermee kan je mensen doorsturen naar internetpagina’s. Zie deze pagina voor meer informatie over de QR code types
Een QR code zelf is in feite alleen een aantal ‘blokjes’ op een achtergrond. Het gaat er dus om of de pagina waar de QR code je naar doorstuurt veilig is. Om hier achter te komen blijft het devies: opletten geblazen! Lees ook deze blogpost over het voorkomen van fraude met QR codes.