QR codes dragen contactgegevens over

Visitekaartjes zijn vaak maar onhandig in gebruik. QR codes bieden hierbij de perfecte oplossing! Er hoeft geen gebruik te worden gemaakt van papier, en de contactgegevens staan direct in de telefoon van een ander. Gratisqrcode biedt  QR codes met de toepassing visitekaartje aan, en in dit artikel leggen we uit hoe dat exact werkt.

In het kort

  • Een QR code als visitekaartje is heel handig en kan zowel statisch als dynamisch worden aangemaakt;
  • Je kan zelf kiezen welke contactgegevens je in de QR code zet;
  • Om dit type aan te maken kies je een dynamische of statische QR code, kies je vCard, vul je de benodigde velden in, en sla je de QR code op.

Statisch vs. dynamisch

Als je een vCard QR code wilt aanmaken kan je kiezen voor een dynamische of een statische QR code. Hieronder zijn de voor- en nadelen te zien.

Statisch

+ Eenvoudig & snel;
+ Gratis bij onze generator!
+ Verlopen nooit | geen max scans;
– Alle vCard data staat in de QR code- soms lastig te scannen;
– Niet aanpasbaar achteraf;
– Eenmalig te downloaden;
– Scans niet te meten.

Static vCard QR code for a random person as an example

Statische vCard QR code

Dynamisch

+ Aantal scans bij te houden;
+ De link en opmaak kan worden aangepast;
+ Verlopen nooit | geen max scans;
+ Gratis variant en betaald (eenmalig ¢ 8,99 );
+ Download in je account;
– Dynamische QR Code gekoppeld aan bedrijf.

Dynamische vCard QR code

Aanmaken QR code met toepassing vCard

Als je hebt gekozen of je een statische of dynamische QR code wilt, kan je bij de opties ‘vCard’ selecteren.  Vervolgens kan je alle informatie invullen die je wilt delen met mensen die je QR code visitekaartje scannen.

Als je een aantal stukken informatie niet in je QR visitekaartje wilt hebben staan dan is het handig om bij de statische versie dit veld een streepje, een punt, o.i.d. neer te zetten. Als je namelijk niks invult dan kan het zijn dat de QR code niet goed meer werkt. Bij de dynamische versie kan je alle velden die geen sterretje hebben evt. leeglaten.

Nu kan je de QR code evt. personaliseren, bijvoorbeeld met kleuren en logo’s. Voor alle opties die je hebt om je QR code te personaliseren en verdere uitleg hierover kan je hier klikken.

Bij het aanmaken van een vCard QR code kan je hier de info invoeren.

Hoe komt het er uit te zien?

Met één klik staan alle contactgegevens in de telefoon van een ander.

Als je je contactinfo wilt delen, kan je diegene jouw QR code laten scannen. Bij diegene verschijnt een pop-up inbeeldt waarop je moet klikken (zie rechts). Bij een dynamische QR code kan je de gegevens eerst downloaden.  Bij een statische QR code staan alle gegevens gelijk in de contacten app van de ander. Deze persoon hoeft alleen op opslaan te klikken, en klaar!

Pup-up na het scannen van een statische vCard QR code= Tik hier om van Oranje;David;;drs. David van Oranje (+3120123456789) toe te voegen aan uw contacten.

Pop-up nadat een statische vCard QR code is gescand.

Pop-up na het scannen van een dynamische vCard QR code - Tik hier om naar david.qrlink.me te gaan in uw browser.

Pop-up nadat een dynamische vCard QR code is gescand.

Werking vCard op IOS/Android

Bij IOS lopen mensen die gebruikmaken van vCard QR codes soms tegen 2 kleine problemen aan die eenvoudig zijn op te lossen. Bij Android werkt alles zonder problemen,

Bij IOS is de optie ‘functie’ bij contacten niet automatisch toegevoegd. Concreet betekent dit dat als de functie wel in de QR code of vCard voorkomt dit soms niet verwerkt wordt door een Apple telefoon. Om te zorgen dat de functie wel zichtbaar is bij de contacten kan je hier lezen hoe je dit moet inschakelen.

Ook kan bij telefoons van Apple voorkomen dat sommige gegevens die in de QR code zijn gezet niet gelijk zichtbaar zijn na het scannen. Na het opslaan van het contact zal wel alle informatie van de QR code in de contacten app van de andere persoon staan.

Android contacten app nadat een QR visitekaartje is gescand.

FAQ

De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos, maar hier zijn een aantal voorbeelden:

  • Doorsturen naar een bestelpagina
  • Delen van contactgegevens (QR visitekaartje)
  • Verbinden met wifi
  • Contactloos betalen
  • etc. etc.
  • Mocht je gebruik willen maken van het grote aantal mogelijkheden, dan kun je hier bij ons QR codes aanmaken.

Ja! Dit kan door link van een betaalverzoek (zoals Tikkie) in een QR code te plaatsen. Betaalverzoeken kunnen verlopen, dus het is verstandig om een dynamische QR code te gebruiken, zodat de QR code kan worden aangepast. De QR code brengt degene die de QR code scant naar een webpagina van een bank of payment provider om de betaling te voldoen. Voor een duidelijke, stap voor stap uitleg: Lees meer

Een QR code is een scanbare afbeelding waarbij degene die de afbeelding heeft gescand wordt doorgestuurd naar wat er in de QR code is gezet, bijvoorbeeld een internetpagina of een stuk tekst. De QR code bestaat uit ‘blokjes’ die een telefoon/tablet kan herkennen bij het scannen zodat de telefoon/tablet degene die de QR code heeft gescand kan doorsturen naar de info die in de QR code is gezet. QR codes kunnen hier bij ons worden aangemaakt.

Een QR code bestaat uit wat blokjes op een achtergrond. Een bepaalde plaatsing van die blokjes is uniek. Een telefoon/ tablet kan door het verschil in kleur tussen de achtergrond en de blokjes de plaatsing van de blokjes op de achtergrond herkennen. Het device herkent de unieke plaatsing en stuurt degene die de QR code scant naar de info die verwerkt is in de QR code.

Een QR code zelf is in feite alleen een aantal ‘blokjes’ op een achtergrond. Het gaat er dus om of de pagina waar de QR code je naar doorstuurt veilig is. Om hier achter te komen blijft het devies: opletten geblazen! Lees ook deze blogpost over het voorkomen van fraude met QR codes.

Dit kan eenvoudig met onze QR code generator, en gaat als volgt:

  1. Je kunt kiezen of je een dynamische of statische QR code wilt
  2. Je kan de benodigde gegevens invullen; bv. een URL
  3. Je kan optioneel zelfs nog de QR code personaliseren, bv. met een eigen logo
  4. Gaat dit allemaal iets te snel? Kijk dan hier voor een makkelijke stap voor stap uitleg over hoe je een QR code kan aanmaken.
  • Een QR code trekt de aandacht van mensen
  • QR codes hebben maar weinig ruimte nodig
  • Je kan er feedback of andere info door krijgen
  • QR codes zijn (in elk geval bij ons) gratis!
  • Voor meer voorbeelden voor hoe QR codes kunnen worden gebruikt kan je hier klikken.

Ja, dit is mogelijk! Als je een QR code aanmaakt kan krijg je hierna een scherm te zien waarop je de QR code kunt downloaden als PNG, SVG, of PDF bestand. Als je de QR code hebt gedownload in de bestandsvorm die jij het handigst vindt, kan je de QR code uitprinten. Dit kan handig zijn zodat je de QR code ergens fysiek kan neerzetten/ ophangen. Je kan hier QR codes aanmaken, en ze daarna gelijk downloaden en uitprinten!

Nee, dit hoeft niet. Bij gratisqrcode.nl kan je alle kleuren kiezen die je wilt! Wel is het handig om een kleurencombinatie te kiezen die voldoende contrast bevat, want als er onvoldoende contrast is dan is de QR code niet te scannen. Eventueel kan je hier meer te weten komen over het personaliseren van je eigen QR code.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je QR code niet werkt. De meest voorkomende zijn:

  • De ingevoerde data bevat een typefout
  • De kwaliteit van de QR code is slecht
  • Je scant de QR code met een app; dit werkt vaak niet en je kan QR codes makkelijk met de camera scannende
  • Het probleem niet gevonden, of wil je hier meer over lezen? Klik dan hier de top 10 redenen waarom een QR code niet werkt, en wat de oplossingen daarvoor zijn.

Iedereen die beschikt over een smartphone of tablet met camera kan QR codes makkelijk scannen door de camera- app te openen en de camera te richten op de QR code. Een uitzondering is dat sommige Android smartphones met een wat ouder besturingssysteem (Android 8.0 of lager) helaas geen QR codes kunnen scannen. Als het scannen nog steeds niet lukt kan je hier kijken voor oorzaken en oplossingen over een QR code die niet te scannen is.

Ja, QR codes zijn rechtenvrij en kunnen dus door iedereen worden gebruikt of gemaakt. Er zijn vele toepassingen voor QR codes, dus gebruik het op wat voor manier je wilt! Je kan op deze pagina QR codes bij ons aanmaken.

Ja dat kan! Bij gratisqrcode.nl kan je een eigen logo in het midden van een QR code zetten door bij het aanmaken op het knopje ‘logo’ te klikken. Vervolgens kan je een logo uploaden en de grootte aanpassen. Dit is natuurlijk erg handig omdat iedereen die de QR code scant in een oogopslag kan zien van wie de QR code is. Als je je QR code verder wilt personaliseren kan je daar in deze blogpost meer over vinden.

Bij een dynamische QR code is dat eenvoudig te zien nadat je hebt ingelogd op je account. Je kunt op je account naast de QR code op een grafiekje klikken waar je het aantal scans per dag kan zien. Bij een statische QR code is het iets lastiger, en kan je het aantal scans alleen bij houden als de QR code doorlinkt naar een website die van jezelf is. Dan kan je het aantal scans bijhouden met een UTM code. Je kunt hier meer lezen over wat een UTM code is, hoe je hem aanmaakt, en hoe je het aantal scans bijhoudt.

Op gratisqrcode.nl kan je de kleuren aanpassen, het patroon wijzingen, de randen van de QR code veranderen, een eigen logo erin zetten, een gepersonaliseerd frame toevoegen, de kwaliteit aanpassen, en de grootte wijzigen. Daarnaast is er bij de dynamische QR codes de mogelijkheid om een gepersonaliseerde link in te stellen, die iedereen die de QR code scant ziet. Er zijn dus heel veel opties om de QR code te maken die perfect is voor jouw situatie. Lees hier meer over al deze opties en hoe je ze kan gebruiken.

Een barcode is een streepjescode en bevat informatie die horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat uit hoe breed elk streepje is en is dus eendimensionaal. Bij een QR code wordt de informatie zowel verticaal als horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat hier dus uit de lengte en de breedte van de ‘blokjes’ in de QR code, en de QR code is dus tweedimensionaal. Door dit verschil past er meer dan 100x zoveel data in een QR code, en zijn de mogelijkheden voor QR codes veel groter.

De minimale grootte is 1×1 cm, maar in de praktijk moet een QR code vaak wat groter zijn. Bv. als de QR code van ver wordt gescand, of als er veel data instaat (veel blokjes). Lees hier meer over de ideale grootte voor QR codes.

Nee, een QR code zelf is alleen een achtergrond met wat ‘blokjes’ erop. Het kan wel voorkomen dat een QR code scan app advertenties toont. Hierdoor is het verstandig om de standaard camera app te gebruiken i.p.v. QR code scan apps zodat er geen reclame in beeld komt bij het scannen van een QR code. Als je tegen andere problemen aanloopt bij het scannen van QR codes kun je hier klikken om de problemen op te lossen.

Voor het aanmaken van een statische QR code heb je alleen een QR code generator nodig zoals gratisqrcode.nl en je hebt informatie nodig waar je de QR code naartoe wilt leiden. Bijvoorbeeld de URL van je eigen website www.voorbeeld.nl. Eventueel kan je nog een eigen afbeelding uploaden in de QR code maar dit hoeft niet. Voor een dynamische QR code heb je naast het eerdergenoemde ook een account nodig. Als je het aanmaken van QR codes nog niet helemaal snapt, leggen we het hier rustig stap-voor-stap voor je uit.