QR code en corona

Het gebruik van QR codes is in de coronatijd enorm toegenomen. Het aantal aangemaakte QR codes op deze site, is -grotendeels door corona- vertienvoudigd. Dit komt uiteraard door de 1,5 meter regel, waardoor veel alledaagse activiteiten ineens op afstand moesten.

QR codes bieden hiervoor een oplossing, zo kan er contactloos worden betaald, kan er contactloos een bestelling worden geplaatst, en kunnen klanten eenvoudig via een QR code worden geregistreerd. Nu er voorzichtig steeds meer mag, komt er wel een vraag naar boven. Hoe ziet de toekomst van de QR code er post-corona uit?

QR codes in de horeca

De vraag naar QR codes voor de horeca is booming! Met QR codes kunnen klanten eenvoudig bestellen, na het scannen worden mensen automatisch doorgestuurd naar de menukaart. Het tafelnummer is al gekoppeld, en de bestelling wordt automatisch doorgestuurd naar de keuken/bar en kassa. De klant kan zelf kiezen of die geserveerd wil worden, of zelf de bestelling wil afhalen. Daarna kan er makkelijk worden betaald, allemaal via één QR code! Mocht je meer willen weten hoe de QR codes precies worden ingezet en wat de voordelen zijn, klik dan hier.

Sommige mensen zullen het fijner vinden om een fysieke menukaart in hun handen te hebben, en dat kan nog steeds. Een QR code zal dan ook een aanvulling worden, die het personeel moet assisteren, niet compleet vervangen. Die assistentie is hard nodig want door het personeelstekort moeten sommige horecazaken (deels) dicht. Voor heel wat horecazaken zal de QR code dan ook een reddende engel zijn, die hun zaak draaiende houdt. QR codes zullen dan ook volop gebruikt worden door de horeca, ook na de coronatijd.

Betalen met QR code

Door corona wordt er veel minder contant geld gebruikt, pintransacties zijn een belangrijke vervanger hiervan, maar er wordt ook steeds meer betaald met QR codes. QR codes worden bijvoorbeeld ingezet op een collectebus zodat er ook gedoneerd kan worden als mensen geen geld bij zich hebben. Dit is handig omdat er geen professionele of kostbare apparatuur aan te pas komt, en het proces heel erg makkelijk is.

Ook bij bijvoorbeeld straatverkopers, webshops, en evenementen wordt de QR code gebruikt om mensen te laten betalen. Je hebt als bedrijf geen pinautomaat nodig, en als klant geen portemonnee nodig. Omdat de techniek heeft bewezen zeer handig te zijn, is de verwachting dat QR codes als optie naast andere betaalopties zal blijven bestaan. Je kunt hier lezen over hoe organisaties als de hartstichting donaties binnenhalen m.b.v. QR codes, en hier hoe je zelf een QR code kan aanmaken om mensen mee te laten betalen.

Een Tikkie QR code om mee te betalen.

Coronacheck QR code

De bekendheid van QR codes heeft ook een enorme vlucht genomen sinds de lancering van Coronacheck. Hiervoor was het gebruik van QR codes al zeer divers, maar nadat Coronacheck eind juni werd uitgebracht had vrijwel iedereen van het bestaan van een QR code gehoord.

De keuze van de overheid om een coronabewijs in de vorm van een QR code uit te brengen is logisch. Door de QR code te combineren met een identiteitsbewijs is het heel lastig om mee te frauderen. Door het gebruik van een QR code hoeft men alleen een telefoon mee te nemen. Bovendien kan een QR code makkelijk en snel worden aangemaakt. Na corona worden QR codes misschien voor soortgelijke doeleinden ingezet. In elk geval heeft de Coronacheck app ervoor gezorgd dat de QR code een ingeburgerd fenomeen is in Nederland, waardoor organisaties in de toekomst vaker zullen experimenteren met het gebruik van QR codes.

Conclusie

Dit waren enkele voorbeelden over hoe de QR codes -vooral sinds corona- zijn gebruikt. Dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden, in de realiteit is het aantal toepassingen eindeloos. Ondanks dat de QR codes populairder zijn geworden door corona, blijven de QR codes na corona ook heel belangrijk. Dit is omdat we er gewend aan zijn geraakt, en omdat het heel efficiënt en eenvoudig is.

Ook zal er in de toekomst verder worden nagedacht over op welke slimme manieren QR codes ook nog kunnen worden gebruikt. Wil je voor jouw bedrijf ook QR codes inzetten, oriënteer je dan eens op het brede aanbod dat gratisqrcode.nl te bieden heeft. Je kunt eventueel hier zelf een QR code aanmaken.

FAQ

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu