Tips voor het drukken van QR codes

Voor effectief gebruik van QR codes is het vaak nodig ze te drukken. Maar voor het drukken van QR codes zijn er talloze bestandsformaten, afmetingen en hoeveelheden pixels waaruit te kiezen valt. In deze blogpost zullen wij dan ook een aantal tips geven dat het drukken van QR codes kinderspel maakt.

In het kort

 • Een vectorbestand behoudt zijn kwaliteit bij het bewerken, schalen, of opslaan;
 • Veelvoorkomende vectorbestanden zijn: EPS, PDF, SVG, AI, CDR, CMX, CGM, DXF en WMF;
 • PDF bestanden zijn daarvan vaak het meest praktisch in gebruik.

Wat is het beste bestandsformaat?

Bij veel bestandsformaten neemt de kwaliteit van het bestand af als je hem groter of kleiner maakt (schalen). Maar, vaak is het schalen juist nodig om de perfecte afmetingen te krijgen voor het drukken. Om te zorgen dat we de afbeelding kunnen schalen zonder dat de kwaliteit verloren gaat, is het verstandig om gebruik te maken van een vector bestand.

Het kiezen van het juiste bestandsformaat zorgt ervoor dat de kwaliteit van een afbeelding bewaard blijft als je hem groter of kleiner maakt

Een vector bestand is de tegenhanger van een pixel bestand. Een pixel bestand wordt wazig als de afbeelding wordt uitvergroot. Een vector bestand is opgebouwd uit lijnen in plaats van pixels. Dit zorgt ervoor dat een vectorbestand erg handig is als je een QR code wilt drukken.

Bij het bedrukken van deze auto is het nodig om de QR code te schalen; het kiezen van het juiste bestandsformaat is dan cruciaal.

Wat is een vectorbestand?

Het gebruik van vectorbestanden heeft dus grote voordelen als je QR codes wilt gaan drukken. Een vectorbestand is in feite een grafische afbeelding die opgebouwd is uit lijnen. Bij het vergroten of verkleinen van de afbeelding zal de kwaliteit hetzelfde blijven. Ook het openen, aanpassen, en opslaan van het bestand zal niet leiden tot kwaliteitsverlies. Veelvoorkomende vectorbestandsformaten zijn:

 • .EPS
 • .PDF
 • .SVG
 • .AI
 • .CDR
 • .CMX
 • .CGM
 • .DXF
 • .WMF

QR code in PDF bestandsformaat

Voor- en nadelen pixel- en vectorbestanden

Pixel- en vectorbestanden hebben beide voor- en nadelen t.o.v. de andere bestandsvorm, dit zijn de belangrijkste:

Pixelbestanden:

 • Kunnen heel makkelijk worden bewerkt;
 • Worden toegestaan op vrijwel alle platformen.

Vectorbestanden:

 • Nemen weinig opslagruimte in;
 • Behouden hun goede kwaliteit bij schalen;
 • Het openen, aanpassen en opslaan van het bestand leidt niet tot kwaliteitsverlies.

Vergelijking van de kwaliteit van een pixelbestand (links) en een vectorbestand (rechts) 

Bron: drukmakers.nl

Hoe maak je een vectorbestand aan?

Een vectorbestand kan worden aangemaakt in grafische programma’s zoals Adobe Illustrator en Affinity designer. In deze programma’s is het mogelijk bestanden te vectoriseren; het omzetten van een pixelbestand naar een vectorbestand.

Deze programma’s worden voornamelijk gebruikt door professionals, dus het kan handig zijn om QR codes überhaupt al in vector formaat te hebben. Het is namelijk met veel meer programma’s  mogelijk om vectorbestanden te openen. Het is bij gratisqrcode mogelijk om QR codes te downloaden in onder andere PDF en SVG formaat, die beide vector gebaseerd zijn.

Bij het drukken van een QR code is het slim om gebruik te maken van een PDF bestand

Daarvan is het PDF formaat het best voor drukken omdat die met veel programma’s is te bewerken. SVG bestanden worden voornamelijk online gebruikt, want een SVG bestand is een soort beschrijving hoe een afbeelding eruit ziet, en niet iets dat goed te printen is.

Hier kan je dynamische QR codes als vectorbestand downloaden.

FAQ

Een QR code is een scanbare afbeelding waarbij degene die de afbeelding heeft gescand wordt doorgestuurd naar wat er in de QR code is gezet, bijvoorbeeld een internetpagina of een stuk tekst. De QR code bestaat uit ‘blokjes’ die een telefoon/tablet kan herkennen bij het scannen zodat de telefoon/tablet degene die de QR code heeft gescand kan doorsturen naar de info die in de QR code is gezet. QR codes kunnen hier bij ons worden aangemaakt.

Een QR code bestaat uit wat blokjes op een achtergrond. Een bepaalde plaatsing van die blokjes is uniek. Een telefoon/ tablet kan door het verschil in kleur tussen de achtergrond en de blokjes de plaatsing van de blokjes op de achtergrond herkennen. Het device herkent de unieke plaatsing en stuurt degene die de QR code scant naar de info die verwerkt is in de QR code.

Een QR code zelf is in feite alleen een aantal ‘blokjes’ op een achtergrond. Het gaat er dus om of de pagina waar de QR code je naar doorstuurt veilig is. Om hier achter te komen blijft het devies: opletten geblazen! Lees ook deze blogpost over het voorkomen van fraude met QR codes.

Dit kan eenvoudig met onze QR code generator, en gaat als volgt:

 1. Je kunt kiezen of je een dynamische of statische QR code wilt
 2. Je kan de benodigde gegevens invullen; bv. een URL
 3. Je kan optioneel zelfs nog de QR code personaliseren, bv. met een eigen logo
 4. Gaat dit allemaal iets te snel? Kijk dan hier voor een makkelijke stap voor stap uitleg over hoe je een QR code kan aanmaken.
 • Een QR code trekt de aandacht van mensen
 • QR codes hebben maar weinig ruimte nodig
 • Je kan er feedback of andere info door krijgen
 • QR codes zijn (in elk geval bij ons) gratis!
 • Voor meer voorbeelden voor hoe QR codes kunnen worden gebruikt kan je hier klikken.

Ja, dit is mogelijk! Als je een QR code aanmaakt kan krijg je hierna een scherm te zien waarop je de QR code kunt downloaden als PNG, SVG, of PDF bestand. Als je de QR code hebt gedownload in de bestandsvorm die jij het handigst vindt, kan je de QR code uitprinten. Dit kan handig zijn zodat je de QR code ergens fysiek kan neerzetten/ ophangen. Je kan hier QR codes aanmaken, en ze daarna gelijk downloaden en uitprinten!

Nee, dit hoeft niet. Bij gratisqrcode.nl kan je alle kleuren kiezen die je wilt! Wel is het handig om een kleurencombinatie te kiezen die voldoende contrast bevat, want als er onvoldoende contrast is dan is de QR code niet te scannen. Eventueel kan je hier meer te weten komen over het personaliseren van je eigen QR code.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je QR code niet werkt. De meest voorkomende zijn:

 • De ingevoerde data bevat een typefout
 • De kwaliteit van de QR code is slecht
 • Je scant de QR code met een app; dit werkt vaak niet en je kan QR codes makkelijk met de camera scannende
 • Het probleem niet gevonden, of wil je hier meer over lezen? Klik dan hier de top 10 redenen waarom een QR code niet werkt, en wat de oplossingen daarvoor zijn.

Iedereen die beschikt over een smartphone of tablet met camera kan QR codes makkelijk scannen door de camera- app te openen en de camera te richten op de QR code. Een uitzondering is dat sommige Android smartphones met een wat ouder besturingssysteem (Android 8.0 of lager) helaas geen QR codes kunnen scannen. Als het scannen nog steeds niet lukt kan je hier kijken voor oorzaken en oplossingen over een QR code die niet te scannen is.

Ja, QR codes zijn rechtenvrij en kunnen dus door iedereen worden gebruikt of gemaakt. Er zijn vele toepassingen voor QR codes, dus gebruik het op wat voor manier je wilt! Je kan op deze pagina QR codes bij ons aanmaken.

Ja dat kan! Bij gratisqrcode.nl kan je een eigen logo in het midden van een QR code zetten door bij het aanmaken op het knopje ‘logo’ te klikken. Vervolgens kan je een logo uploaden en de grootte aanpassen. Dit is natuurlijk erg handig omdat iedereen die de QR code scant in een oogopslag kan zien van wie de QR code is. Als je je QR code verder wilt personaliseren kan je daar in deze blogpost meer over vinden.

Bij een dynamische QR code is dat eenvoudig te zien nadat je hebt ingelogd op je account. Je kunt op je account naast de QR code op een grafiekje klikken waar je het aantal scans per dag kan zien. Bij een statische QR code is het iets lastiger, en kan je het aantal scans alleen bij houden als de QR code doorlinkt naar een website die van jezelf is. Dan kan je het aantal scans bijhouden met een UTM code. Je kunt hier meer lezen over wat een UTM code is, hoe je hem aanmaakt, en hoe je het aantal scans bijhoudt.

Op gratisqrcode.nl kan je de kleuren aanpassen, het patroon wijzingen, de randen van de QR code veranderen, een eigen logo erin zetten, een gepersonaliseerd frame toevoegen, de kwaliteit aanpassen, en de grootte wijzigen. Daarnaast is er bij de dynamische QR codes de mogelijkheid om een gepersonaliseerde link in te stellen, die iedereen die de QR code scant ziet. Er zijn dus heel veel opties om de QR code te maken die perfect is voor jouw situatie. Lees hier meer over al deze opties en hoe je ze kan gebruiken.

Een barcode is een streepjescode en bevat informatie die horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat uit hoe breed elk streepje is en is dus eendimensionaal. Bij een QR code wordt de informatie zowel verticaal als horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat hier dus uit de lengte en de breedte van de ‘blokjes’ in de QR code, en de QR code is dus tweedimensionaal. Door dit verschil past er meer dan 100x zoveel data in een QR code, en zijn de mogelijkheden voor QR codes veel groter.

De minimale grootte is 1×1 cm, maar in de praktijk moet een QR code vaak wat groter zijn. Bv. als de QR code van ver wordt gescand, of als er veel data instaat (veel blokjes). Lees hier meer over de ideale grootte voor QR codes.

Nee, een QR code zelf is alleen een achtergrond met wat ‘blokjes’ erop. Het kan wel voorkomen dat een QR code scan app advertenties toont. Hierdoor is het verstandig om de standaard camera app te gebruiken i.p.v. QR code scan apps zodat er geen reclame in beeld komt bij het scannen van een QR code. Als je tegen andere problemen aanloopt bij het scannen van QR codes kun je hier klikken om de problemen op te lossen.

Voor het aanmaken van een statische QR code heb je alleen een QR code generator nodig zoals gratisqrcode.nl en je hebt informatie nodig waar je de QR code naartoe wilt leiden. Bijvoorbeeld de URL van je eigen website www.voorbeeld.nl. Eventueel kan je nog een eigen afbeelding uploaden in de QR code maar dit hoeft niet. Voor een dynamische QR code heb je naast het eerdergenoemde ook een account nodig. Als je het aanmaken van QR codes nog niet helemaal snapt, leggen we het hier rustig stap-voor-stap voor je uit.