Tips voor het drukken van QR codes

Tips voor het drukken van QR codes

QR codes worden zijn steeds vaker zichtbaar in restaurants, bij evenementen, en in winkels. QR codes kunnen dan ook heel erg handig zijn, maar daarvoor is het vaak praktisch om een QR code te (laten) drukken. Maar voor het drukken van QR codes zijn er talloze bestandsformaten, afmetingen en hoeveelheden pixels waaruit te kiezen valt. In deze blogpost zullen wij dan ook een aantal tips geven dat het drukken van QR codes kinderspel maakt.

Wat is het beste bestandsformaat?

Bij veel bestandsformaten neemt de kwaliteit van het bestand af als je hem groter of kleiner maakt (schalen). Maar, vaak is het schalen juist nodig om de perfecte afmetingen te krijgen voor het drukken. Om te zorgen dat we de afbeelding kunnen schalen zonder dat de kwaliteit verloren gaat, is het verstandig om gebruik te maken van een vector bestand.

Het kiezen van het juiste bestandsformaat zorgt ervoor dat de kwaliteit van een afbeelding bewaard blijft als je hem groter of kleiner maakt

Een vector bestand is de tegenhanger van een pixel bestand. Een pixel bestand wordt wazig als de afbeelding wordt uitvergroot. Een vector bestand is opgebouwd uit lijnen in plaats van pixels. Dit zorgt ervoor dat een vectorbestand erg handig is als je een QR code wilt drukken.

Bij het bedrukken van deze auto is het nodig om de QR code te schalen; het kiezen van het juiste bestandsformaat is dan cruciaal.

Wat is een vectorbestand?

Het gebruik van vectorbestanden heeft dus grote voordelen als je QR codes wilt gaan drukken. Een vectorbestand is in feite een grafische afbeelding die opgebouwd is uit lijnen. Bij het vergroten of verkleinen van de afbeelding zal de kwaliteit hetzelfde blijven. Ook het openen, aanpassen, en opslaan van het bestand zal niet leiden tot kwaliteitsverlies. Veelvoorkomende vectorbestandsformaten zijn:

 • .EPS
 • .PDF
 • .SVG
 • .AI
 • .CDR
 • .CMX
 • .CGM
 • .DXF
 • .WMF

QR code in PDF bestandsformaat

Voor- en nadelen pixel- en vectorbestanden

Pixel- en vectorbestanden hebben beide voor- en nadelen t.o.v. de andere bestandsvorm, dit zijn de belangrijkste:

Pixelbestanden:

 • Kunnen heel makkelijk worden bewerkt;
 • Worden toegestaan op vrijwel alle platformen.

Vectorbestanden:

 • Nemen weinig opslagruimte in;
 • Behouden hun goede kwaliteit bij schalen;
 • Het openen, aanpassen en opslaan van het bestand leidt niet tot kwaliteitsverlies.

Vergelijking van de kwaliteit van een pixelbestand (links) en een vectorbestand (rechts) 

Bron: drukmakers.nl

Hoe maak je een vectorbestand aan?

Een vectorbestand kan worden aangemaakt in grafische programma’s zoals Adobe Illustrator en Affinity designer. In deze programma’s is het mogelijk bestanden te vectoriseren; het omzetten van een pixelbestand naar een vectorbestand.

Deze programma’s worden voornamelijk gebruikt door professionals, dus het kan handig zijn om QR codes überhaupt al in vector formaat te hebben. Het is namelijk met veel meer programma’s  mogelijk om vectorbestanden te openen. Het is bij gratisqrcode mogelijk om QR codes te downloaden in onder andere PDF en SVG formaat, die beide vector gebaseerd zijn.

Bij het drukken van een QR code is het slim om gebruik te maken van een PDF bestand

Daarvan is het PDF formaat het best voor drukken omdat die met veel programma’s is te bewerken. SVG bestanden worden voornamelijk online gebruikt, want een SVG bestand is een soort beschrijving hoe een afbeelding eruit ziet, en niet iets dat goed te printen is.

Hier kan je dynamische QR codes als vectorbestand downloaden.

FAQ

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu