Alles over de kwaliteit van de QR Code

Bij Gratis QR Code kan je de kwaliteit van de QR Code zelf instellen. Er zijn opties Klein – Medium – Hoog – Beste. Wat betekent dit?

instellen kwaliteit QR Code

In het kort

 • De kwaliteit van een QR code bepaalt hoe goed een QR code te scannen is in minder optimale omstandigheden;
 • Een QR code met een hogere kwaliteit kan een hoger percentage van de QR code herstellen wanneer er wat mis gaat;
 • Concreet betekent dit dat QR codes met een hogere kwaliteit handiger zijn.
Wat is de invloed van de kwaliteit instelling?

De kwaliteit van een QR code heeft invloed op of deze te scannen is in minder optimale omstandigheden.

Een QR code met hoge kwaliteit is vaak wel te scannen als een deel is weggevaagd. Een QR code met een lagere kwaliteit is in dit geval vaak niet te scannen. Dit komt doordat een QR code met een hogere kwaliteit gedetailleerder is. (Zie afbeeldingen rechts)

QR code met een hoge kwaliteit.

Voorbeeld van een QR Code met hoge kwaliteit.

Er zijn veel ‘blokjes’ te zien.

QR code met een lage kwaliteit.

Voorbeeld van een QR Code met lage kwaliteit.

Er zijn weinig ‘blokjes’ te zien.

Wat gebeurt er als er bij het scannen
een deel van de QR code wegvalt?

Het maakt bij een QR code met een hoge kwaliteit minder uit als een deel wegvalt. Zelfs als een redelijk groot deel wegvalt is de QR code nog steeds te scannen. QR codes met een hogere kwaliteit nemen wel iets meer opslagruimte in dan die met een lagere kwaliteit. QR code met een lage en hoge kwaliteit, waarvan een deel wegvalt.

In bovenstaande afbeelding valt bij beide QR codes een even groot deel weg. Bij de QR code met een lagere kwaliteit (links) werkt het niet meer als iemand hem probeert te scannen. Bij de hogere kwaliteit QR code (rechts) levert dit geen probleem op.

Probeer het zelf eens!


 

 

QR code met hoe en lage kwaliteit, waar doorheen is gekrast.

Test hierboven of een QR code nog te scannen is wanneer er met een pen overheen is gekrast.


QR code met een hoge en lage kwaliteit, waar een deel is weggevaagd.

Test hierboven of een van de QR codes nog gescand kan worden nadat een deel is weggevaagd

Waarom is de QR code met een hogere kwaliteit
wel te scannen als een groot deel wegvalt?

Als de kwaliteit van een QR code hoog is, dan is er een groter percentage van de QR code die kan worden hersteld als er iets mis gaat.

Een QR code wordt gecorrigeerd wanneer er een deel niet goed kan worden gescand. Bij een QR code van lage kwaliteit wordt er minder van de QR code hersteld. Als er dus een deel van een QR code wegvalt bij het scannen kan het zijn dat de QR code met hoge kwaliteit wel is te scannen en die met de lage kwaliteit niet.

In onderstaande afbeelding is te zien dat bij kwaliteit H, maximaal 30 procent van de QR code kan worden gecorrigeerd, en bij L dit maar 7 procent is. In deze blogpost hebben wij kwaliteit H en L met elkaar vergeleken. U kunt dus zelf zien dat kwaliteit H in bovenstaande voorbeelden wel is te scannen, en kwaliteit L niet.

mog

Conclusie

QR codes met een hogere kwaliteit zijn beter te scannen wanneer er iets wegvalt. Wij adviseren u dan ook om de kwaliteit van de QR code zo hoog mogelijk te maken zodat hij soepel te scannen is.

FAQ

Een QR code is een scanbare afbeelding waarbij degene die de afbeelding heeft gescand wordt doorgestuurd naar wat er in de QR code is gezet, bijvoorbeeld een internetpagina of een stuk tekst. De QR code bestaat uit ‘blokjes’ die een telefoon/tablet kan herkennen bij het scannen zodat de telefoon/tablet degene die de QR code heeft gescand kan doorsturen naar de info die in de QR code is gezet. QR codes kunnen hier bij ons worden aangemaakt.

Een QR code bestaat uit wat blokjes op een achtergrond. Een bepaalde plaatsing van die blokjes is uniek. Een telefoon/ tablet kan door het verschil in kleur tussen de achtergrond en de blokjes de plaatsing van de blokjes op de achtergrond herkennen. Het device herkent de unieke plaatsing en stuurt degene die de QR code scant naar de info die verwerkt is in de QR code.

Een QR code zelf is in feite alleen een aantal ‘blokjes’ op een achtergrond. Het gaat er dus om of de pagina waar de QR code je naar doorstuurt veilig is. Om hier achter te komen blijft het devies: opletten geblazen! Lees ook deze blogpost over het voorkomen van fraude met QR codes.

Dit kan eenvoudig met onze QR code generator, en gaat als volgt:

 1. Je kunt kiezen of je een dynamische of statische QR code wilt
 2. Je kan de benodigde gegevens invullen; bv. een URL
 3. Je kan optioneel zelfs nog de QR code personaliseren, bv. met een eigen logo
 4. Gaat dit allemaal iets te snel? Kijk dan hier voor een makkelijke stap voor stap uitleg over hoe je een QR code kan aanmaken.
 • Een QR code trekt de aandacht van mensen
 • QR codes hebben maar weinig ruimte nodig
 • Je kan er feedback of andere info door krijgen
 • QR codes zijn (in elk geval bij ons) gratis!
 • Voor meer voorbeelden voor hoe QR codes kunnen worden gebruikt kan je hier klikken.

Ja, dit is mogelijk! Als je een QR code aanmaakt kan krijg je hierna een scherm te zien waarop je de QR code kunt downloaden als PNG, SVG, of PDF bestand. Als je de QR code hebt gedownload in de bestandsvorm die jij het handigst vindt, kan je de QR code uitprinten. Dit kan handig zijn zodat je de QR code ergens fysiek kan neerzetten/ ophangen. Je kan hier QR codes aanmaken, en ze daarna gelijk downloaden en uitprinten!

Nee, dit hoeft niet. Bij gratisqrcode.nl kan je alle kleuren kiezen die je wilt! Wel is het handig om een kleurencombinatie te kiezen die voldoende contrast bevat, want als er onvoldoende contrast is dan is de QR code niet te scannen. Eventueel kan je hier meer te weten komen over het personaliseren van je eigen QR code.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je QR code niet werkt. De meest voorkomende zijn:

 • De ingevoerde data bevat een typefout
 • De kwaliteit van de QR code is slecht
 • Je scant de QR code met een app; dit werkt vaak niet en je kan QR codes makkelijk met de camera scannende
 • Het probleem niet gevonden, of wil je hier meer over lezen? Klik dan hier de top 10 redenen waarom een QR code niet werkt, en wat de oplossingen daarvoor zijn.

Iedereen die beschikt over een smartphone of tablet met camera kan QR codes makkelijk scannen door de camera- app te openen en de camera te richten op de QR code. Een uitzondering is dat sommige Android smartphones met een wat ouder besturingssysteem (Android 8.0 of lager) helaas geen QR codes kunnen scannen. Als het scannen nog steeds niet lukt kan je hier kijken voor oorzaken en oplossingen over een QR code die niet te scannen is.

Ja, QR codes zijn rechtenvrij en kunnen dus door iedereen worden gebruikt of gemaakt. Er zijn vele toepassingen voor QR codes, dus gebruik het op wat voor manier je wilt! Je kan op deze pagina QR codes bij ons aanmaken.

Ja dat kan! Bij gratisqrcode.nl kan je een eigen logo in het midden van een QR code zetten door bij het aanmaken op het knopje ‘logo’ te klikken. Vervolgens kan je een logo uploaden en de grootte aanpassen. Dit is natuurlijk erg handig omdat iedereen die de QR code scant in een oogopslag kan zien van wie de QR code is. Als je je QR code verder wilt personaliseren kan je daar in deze blogpost meer over vinden.

Bij een dynamische QR code is dat eenvoudig te zien nadat je hebt ingelogd op je account. Je kunt op je account naast de QR code op een grafiekje klikken waar je het aantal scans per dag kan zien. Bij een statische QR code is het iets lastiger, en kan je het aantal scans alleen bij houden als de QR code doorlinkt naar een website die van jezelf is. Dan kan je het aantal scans bijhouden met een UTM code. Je kunt hier meer lezen over wat een UTM code is, hoe je hem aanmaakt, en hoe je het aantal scans bijhoudt.

Op gratisqrcode.nl kan je de kleuren aanpassen, het patroon wijzingen, de randen van de QR code veranderen, een eigen logo erin zetten, een gepersonaliseerd frame toevoegen, de kwaliteit aanpassen, en de grootte wijzigen. Daarnaast is er bij de dynamische QR codes de mogelijkheid om een gepersonaliseerde link in te stellen, die iedereen die de QR code scant ziet. Er zijn dus heel veel opties om de QR code te maken die perfect is voor jouw situatie. Lees hier meer over al deze opties en hoe je ze kan gebruiken.

Een barcode is een streepjescode en bevat informatie die horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat uit hoe breed elk streepje is en is dus eendimensionaal. Bij een QR code wordt de informatie zowel verticaal als horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat hier dus uit de lengte en de breedte van de ‘blokjes’ in de QR code, en de QR code is dus tweedimensionaal. Door dit verschil past er meer dan 100x zoveel data in een QR code, en zijn de mogelijkheden voor QR codes veel groter.

De minimale grootte is 1×1 cm, maar in de praktijk moet een QR code vaak wat groter zijn. Bv. als de QR code van ver wordt gescand, of als er veel data instaat (veel blokjes). Lees hier meer over de ideale grootte voor QR codes.

Nee, een QR code zelf is alleen een achtergrond met wat ‘blokjes’ erop. Het kan wel voorkomen dat een QR code scan app advertenties toont. Hierdoor is het verstandig om de standaard camera app te gebruiken i.p.v. QR code scan apps zodat er geen reclame in beeld komt bij het scannen van een QR code. Als je tegen andere problemen aanloopt bij het scannen van QR codes kun je hier klikken om de problemen op te lossen.

Voor het aanmaken van een statische QR code heb je alleen een QR code generator nodig zoals gratisqrcode.nl en je hebt informatie nodig waar je de QR code naartoe wilt leiden. Bijvoorbeeld de URL van je eigen website www.voorbeeld.nl. Eventueel kan je nog een eigen afbeelding uploaden in de QR code maar dit hoeft niet. Voor een dynamische QR code heb je naast het eerdergenoemde ook een account nodig. Als je het aanmaken van QR codes nog niet helemaal snapt, leggen we het hier rustig stap-voor-stap voor je uit.