QR code met bestand aanmaken (PDF/afbeelding/audio)

Voor veel mensen is het nog onbekend: Documenten en foto’s die worden verspreid via een QR code. Toch is er wel vraag naar deze QR code toepassing, wat mede zal komen doordat er een aantal handige voordelen aan het gebruik van QR codes zitten. In dit artikel zal eenvoudig worden uitgelegd hoe je bestanden in een QR code kan zetten.

In het kort

 • Je kan heel handig bestanden delen met zowel statische als dynamische QR codes;
 • Een dynamische QR code werkt makkelijker, het aantal scans wordt bijgehouden, en hij is achteraf aan te passen;
 • Bij een statische QR code moet je het bestand op een filesharing platform zetten (zoals Drive) en de link daarvan vervolgens in een QR code zetten.

Bestand QR code

Een QR code met een bestand erin is erg handig omdat je zo je bestand(en) veilig, snel en makkelijk kan delen. Het voordeel is dat je zowel op papier als via een device met een QR een bestand kan delen. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld een digitale pakbon, een handleiding, of een brochure die je kan delen met een QR code.

Als je deze QR code aan wilt maken kan je dit doen met een statische of een dynamische QR code. Met een statische QR code is het niet mogelijk om dit direct te doen, en moet je gebruikmaken van een trucje om dit type toch te gebruiken. Dynamische QR codes hebben in dit geval het voordeel dat ze wat makkelijker zijn aan te maken, dat ze achteraf zijn aan te passen, en dat je het aantal scans kan bijhouden.

Iemand die een QR code scant om een bestand te downloaden.

Hoe maak je een dynamische bestand QR code aan?

Als je een dynamische QR code aanmaakt heb je de keuze uit een aantal bestandstypes zoals PDF, MP3, of jpg/png/jpeg. Als je een dynamische QR code aanmaakt met een bestand erin, moet je dus het goede type QR code kiezen voor je bestandstype.

Dit is hoe je een dynamische QR code van dit type aanmaakt:

 1. Log in of maak een account aan;
 2. Klik op QR code aanmaken;
 3. Kies het type QR code dat past bij het bestandstype dat je wilt uploaden;
 4. Vul een naam voor de QR code in- dit is alleen voor jezelf;
 5. Upload je bestand en klik op de upload knop;
 6. Evt. kan je je QR code verder personaliseren;
 7. Test de QR code door de conceptversie aan de rechterkant te scannen;
 8. Als hij werkt kan je op afronden en opslaan klikken.

Dynamische QR codes met een PDF bestand en een afbeelding erin.

Statisch

Een statische QR code aanmaken met een bestand erin is iets moeilijker, maar zeker mogelijk. De eerste stap om een statische QR code aan te maken die gelinkt is aan een bestand, is om een link te hebben van het bestand. Het is namelijk vanwege technische redenen niet mogelijk om direct bestand in een statische QR code te zetten.

Daarom moet er gebruik worden gemaakt van de optie ‘link’ bij het aanmaken van de QR code. Het bestand heeft dan een unieke link nodig waarop hij te zien is. Dit kan door het als bestand op te slaan en op een filesharing platform zoals Onedrive, Googledrive, Dropbox etc. te uploaden.

Als je kiest om het bestand te delen, heb je een aantal opties voor wie het kan zien en bewerken. Dit kan bijvoorbeeld iedereen met de link zijn, of alleen de mensen die je persoonlijk hebt toegevoegd. Als dit allemaal goed is ingesteld dan kun je de link om het bestand mee te delen kopiëren.

 In dit voorbeeld is de link ‘restricted’ en kunnen alleen mensen die je zelf hebt toegevoegd het bestand openen.

In dit voorbeeld kan iedereen met wie de link van deze afbeelding is gedeeld de afbeelding zien. 

Bestand/foto in QR code zetten

Als je een link hebt gaat het aanmaken van een QR code net zoals het aanmaken van elke andere QR code

Nu kan het bestand in een QR code worden gezet. Dit is eigenlijk heel simpel, je hebt alleen de eerder verkregen link nodig. De gekopieerde link kan je bij het aanmaken van een QR code in het daarvoor bestemde balkje zetten. Nadat je de QR code eventueel hebt gepersonaliseerd, kan je op opslaan klikken en is de QR code klaar!

Weet je niet meer precies hoe je een (statische) QR code kunt aanmaken? Klik dan hier. Zie ook onderstaand voorbeeld van de QR code die is aangemaakt met een link naar een bestand erin.

Statische QR code die naar de afbeelding op Google Drive leidt.

FAQ

De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos, maar hier zijn een aantal voorbeelden:

 • Doorsturen naar een bestelpagina
 • Delen van contactgegevens (QR visitekaartje)
 • Verbinden met wifi
 • Contactloos betalen
 • etc. etc.
 • Mocht je gebruik willen maken van het grote aantal mogelijkheden, dan kun je hier bij ons QR codes aanmaken.

Ja! Dit kan door link van een betaalverzoek (zoals Tikkie) in een QR code te plaatsen. Betaalverzoeken kunnen verlopen, dus het is verstandig om een dynamische QR code te gebruiken, zodat de QR code kan worden aangepast. De QR code brengt degene die de QR code scant naar een webpagina van een bank of payment provider om de betaling te voldoen. Voor een duidelijke, stap voor stap uitleg: Lees meer

GratisQRCode de grootste QR code generator van de Benelux. Wij maken gemiddeld meer dan 40.000 QR codes aan per week!

Bij vrijwel alle QR generatoren moet je geld betalen om QR codes aan te maken. Bij sommige QR code generatoren denk je dat het gratis is, maar blijkt dat de QR code ineens wordt stopgezet als je niet betaalt.

GratisQRcode vindt dat oneerlijk, en werkt als volgt:

 • GratisQRcode.nl zal haar standaard QR codes altijd gratis blijven aanbieden
 • Onze QR codes blijven voor altijd werken
 • Onze QR codes hebben geen max. aantal scans
 • Wij bieden klanten heel veel opties aan om QR codes te personaliseren: kleur, kwaliteit, grootte, design, frame etc.
 • We bieden verschillende QR code toepassingen aan (URL, wifi, vCard etc.
 • We blijven onze generator nog verder verbeteren!

Je kan op gratisqrcode.nl zoveel statische QR codes aanmaken als je wilt! Daarnaast kunnen er maximaal 50 (!) dynamische QR codes gratis worden aangemaakt. Als je meer dynamische QR codes aan wilt maken dan kan je een bulkaccount nemen of informeren naar de mogelijkheden. Je kunt hier QR codes bij ons aanmaken.

Bij GratisQRcode.nl heb je altijd de keuze om niks te betalen en zit je nooit vast aan abonnementen. Dankzij donaties en betalingen voor extra diensten is het mogelijk dat gratisqrcode.nl al jaren kosteloos QR codes aanbiedt. Zo kan je voor een scherpe prijs  ervoor kiezen het logo van GratisQRcode uit beeld te laten bij dynamische QR codes, of kan je voor een klein bedrag statisch QR codes in pdf downloaden, en hoef je niet te wachten.

Dankzij jullie donaties kunnen we al jaren deze website runnen, en we willen dat nog lang blijven doen. Wil jij ons hierbij helpen? Dan kan je hier kijken naar alle voordelen die een donatie biedt.

Wil je contact opnemen? Dat kan je hier doen, door het formulier in te vullen.

Liever bellen? Dat kan, maar stuur ons eerst een bericht via het formulier met de vraag.
Omdat er zoveel mensen QR Codes aanmaken bij ons (40.000 per week gemiddeld) en 99,9% dit gratis is, kan het niet uit om veel mensen te woord te staan. Veel mensen hebben de standaard vragen die hier ook te lezen zijn.

Wij bellen je graag terug terug indien je bijvoorbeeld:

 • Je bent een bedrijf en je hebt vragen naar de mogelijkheden van QR Code
 • Er een fout is en we komen er per mail niet uit
 • etc.

Samenvattend: helemaal niets!

Dit is een dienst van de overheid, net zoals je burgerservicenummer, paspoort en digid.
Dus stel ons daar dan ook geen vragen over!

Waar moet je wel zijn?