Stap voor stap een QR code maken

Hoe maak je nou een eigen QR code? Op gratisqrcode.nl kan dat gratis, makkelijk en snel! Hier leggen we rustig, stap voor stap uit hoe je een QR code kunt aanmaken op onze site.

Een statische QR code genereren

Bij onze generator heb je verschillende opties om een QR code aan te maken. Je kan kiezen wat voor soort informatie je in de QR code wilt hebben.

Je kan kiezen uit de volgende opties:

 • Link (website)
 • Tekst
 • vCard
 • PDF
 • Foto/afbeelding
 • Audio (MP3)
 • E-mail
 • Locatie
 • Telefoon
 • Whatsapp
 • Wifi
 • Evenement
 • PayPal
 • Betalen
 • Bulk
 • Productpagina

De optie Link (website) zorgt ervoor dat degene die de QR code scant wordt doorgestuurd naar de website, de optie Tekst laat een tekst zien wanneer de QR code wordt gescand, de optie Wifi laat mensen in één klik verbinden met uw Wifi netwerk etc. Voor een uitleg van elk type kunt u op het desbetreffende type klikken bij de generator.

Dit is de Gratis QR code generator.

Dit zijn alle opties waaruit je kan kiezen.

Info in de QR code zetten

Als je de juiste optie hebt gekozen kan je de benodigde informatie er inzetten. De informatie voor de QR code erin zetten is heel simpel: vul bij elk balkje de gevraagde informatie in.

De info die je hier invult bepaalt waar de QR code naartoe leidt. Het dus belangrijk dat er geen enkele spelfout in de ingevulde gegevens staat, anders werkt de QR code niet.

Invullen van de link waar de QR code naartoe moet leiden.

Personaliseren

Eventueel kan je je QR code nog verder personaliseren, maar dit hoeft uiteraard niet. Als je exact wilt weten hoe en waarmee je je QR code kan personaliseren, klik dan hier. Onder andere deze elementen zijn te personaliseren:

Dit zijn de 5 hoofdopties die zijn te personaliseren.

Klaar!

Je kan de QR code nog even testen voordat je hem opslaat, dit doe je door de conceptversie rechts op het scherm met je telefoon te scannen. Werkt het scannen niet? Check alles nog even, of klik hier voor de top 10 oorzaken waarom een QR code niet werkt.

Als de QR code werkt hoef je alleen nog op ‘opslaan’ te klikken. Hierna kan je de QR code downloaden, hierbij kan je kiezen of je het als SVG, PNG of PDF bestand wilt. Veel plezier met je QR code!

Met deze knoppen kan je de QR code downloaden in PNG, SVG, of PDF formaat.

Donatie

Bij Gratisqrcode zit je nooit vast aan een abonnement.

Wil je niet wachten om je QR code te downloaden, in PDF kunnen downloaden en gratisqrcode.nl supporten?

Dat kan, voor slechts een eenmalige donatie van € 19,99 hoef je nergens meer te wachten en kan je je QR code als PDF downloaden. (Een PDF bestand maakt het gebruiken van je QR code als drukwerk mogelijk!

Daarnaast kan je:

 • QR Code in batch genereren; (100 tegelijkertijd)
 • Je stijl opslaan.

Een dynamische QR code genereren

Dynamische QR codes zijn later nog aan te passen en je kan er makkelijk het aantal scans mee bijhouden

Naast statische QR codes, kan je bij ons ook terecht voor dynamische QR codes. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je deze aanmaakt.

Log in of maak een account aan

De eerste stap om een dynamische QR code aan te maken is om in te loggen of een account aan te maken op onze website. Dit is nodig zodat de scans kunnen worden bijgehouden en de informatie in de QR code later nog kan worden aangepast.

Login pagina dynamische QR codes.

Informatie invullen voor de QR code

Deze stap gaat als volgt:

 1. Klik op ‘maak een dynamische QR code;
 2. Geef je QR code een naam, zodat hij bij het beheren te onderscheiden is van anderen;
 3. Voer de link in waar de QR code naartoe moet leiden;
 4. Kies een gepersonaliseerde link die in beeld komt te staan bij het scannen van de QR code. Je kan kiezen tussen qrcode.ly, qrlink.me, scanqr.nl en qr.do.
Afbeelding van het scherm waar je de informatie die in de QR code komt te staan en de link die getoond wordt bij het scannen kan invullen.

Hier kan je informatie invullen en een eigen gepersonaliseerde link maken.

QR code personaliseren

Eventueel kan je na het invullen van de benodigde informatie je QR code net zoals bij een statische QR code verder personaliseren. Bij een dynamische QR code heb je daarnaast nog één extra optie om je QR code te personaliseren. Je kan namelijk je eigen link in beeld laten verschijnen. Dit kunnen maximaal 64 karakters zijn met alleen cijfers, letters of streepjes.

Een gepersonaliseerde link met ‘bakker’ ervoor.

Klaar? Beheren maar!

Door de conceptversie rechts te scannen, kan je je QR code nog even testen. Doet de QR code het niet? Check alle informatie opnieuw, of kijk hier voor de top 10 oorzaken waarom QR codes niet werken. Als alles klopt, hoef je alleen nog op ‘afronden en opslaan’ te drukken.

Nu de QR code klaar is kom je automatisch op je overzicht terecht, hier kun je al je QR codes vinden. Je kan ze hier bewerken, downloaden en bekijken hoe vaak ze gescand zijn.

De QR code kan op verschillende manieren op de knopjes onderaan worden gedownload, en kan eventueel ook worden uitgeprint. Door de tekst van ‘naam QR code’ te bewerken geef je de QR code een andere naam. Door de optie ‘link/website’ te bewerken zal de QR code naar een andere pagina toe leiden.

Het overzicht van al je dynamische QR codes. .

Alle acties die kunnen worden ondernomen zijn te vinden binnen de rode cirkels.

Logo gratisqrcode

Bij het scannen van een dynamische QR code staat het logo van gratisqrcode.nl 2 seconden in beeld. Wil je dit wegkrijgen, dan kan dit door per QR code op de ‘Verwijder Gratis QR Code’  knop te klikken.

Dit kost slechts eenmalig €8,99 per QR code. Wil je bij meer QR codes van ons logo af? Dit kan, opnieuw voor slechts een eenmalige betaling. Voor de exacte tarieven van bundels QR codes (20 of 100), bekijk je deze pagina.

Gratisqrcode logo dat kort zichtbaar is.

FAQ

Een QR code is een scanbare afbeelding waarbij degene die de afbeelding heeft gescand wordt doorgestuurd naar wat er in de QR code is gezet, bijvoorbeeld een internetpagina of een stuk tekst. De QR code bestaat uit ‘blokjes’ die een telefoon/tablet kan herkennen bij het scannen zodat de telefoon/tablet degene die de QR code heeft gescand kan doorsturen naar de info die in de QR code is gezet. QR codes kunnen hier bij ons worden aangemaakt.

Een QR code bestaat uit wat blokjes op een achtergrond. Een bepaalde plaatsing van die blokjes is uniek. Een telefoon/ tablet kan door het verschil in kleur tussen de achtergrond en de blokjes de plaatsing van de blokjes op de achtergrond herkennen. Het device herkent de unieke plaatsing en stuurt degene die de QR code scant naar de info die verwerkt is in de QR code.

Een QR code zelf is in feite alleen een aantal ‘blokjes’ op een achtergrond. Het gaat er dus om of de pagina waar de QR code je naar doorstuurt veilig is. Om hier achter te komen blijft het devies: opletten geblazen! Lees ook deze blogpost over het voorkomen van fraude met QR codes.

Dit kan eenvoudig met onze QR code generator, en gaat als volgt:

 1. Je kunt kiezen of je een dynamische of statische QR code wilt
 2. Je kan de benodigde gegevens invullen; bv. een URL
 3. Je kan optioneel zelfs nog de QR code personaliseren, bv. met een eigen logo
 4. Gaat dit allemaal iets te snel? Kijk dan hier voor een makkelijke stap voor stap uitleg over hoe je een QR code kan aanmaken.
 • Een QR code trekt de aandacht van mensen
 • QR codes hebben maar weinig ruimte nodig
 • Je kan er feedback of andere info door krijgen
 • QR codes zijn (in elk geval bij ons) gratis!
 • Voor meer voorbeelden voor hoe QR codes kunnen worden gebruikt kan je hier klikken.

Ja, dit is mogelijk! Als je een QR code aanmaakt kan krijg je hierna een scherm te zien waarop je de QR code kunt downloaden als PNG, SVG, of PDF bestand. Als je de QR code hebt gedownload in de bestandsvorm die jij het handigst vindt, kan je de QR code uitprinten. Dit kan handig zijn zodat je de QR code ergens fysiek kan neerzetten/ ophangen. Je kan hier QR codes aanmaken, en ze daarna gelijk downloaden en uitprinten!

Nee, dit hoeft niet. Bij gratisqrcode.nl kan je alle kleuren kiezen die je wilt! Wel is het handig om een kleurencombinatie te kiezen die voldoende contrast bevat, want als er onvoldoende contrast is dan is de QR code niet te scannen. Eventueel kan je hier meer te weten komen over het personaliseren van je eigen QR code.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je QR code niet werkt. De meest voorkomende zijn:

 • De ingevoerde data bevat een typefout
 • De kwaliteit van de QR code is slecht
 • Je scant de QR code met een app; dit werkt vaak niet en je kan QR codes makkelijk met de camera scannende
 • Het probleem niet gevonden, of wil je hier meer over lezen? Klik dan hier de top 10 redenen waarom een QR code niet werkt, en wat de oplossingen daarvoor zijn.

Iedereen die beschikt over een smartphone of tablet met camera kan QR codes makkelijk scannen door de camera- app te openen en de camera te richten op de QR code. Een uitzondering is dat sommige Android smartphones met een wat ouder besturingssysteem (Android 8.0 of lager) helaas geen QR codes kunnen scannen. Als het scannen nog steeds niet lukt kan je hier kijken voor oorzaken en oplossingen over een QR code die niet te scannen is.

Ja, QR codes zijn rechtenvrij en kunnen dus door iedereen worden gebruikt of gemaakt. Er zijn vele toepassingen voor QR codes, dus gebruik het op wat voor manier je wilt! Je kan op deze pagina QR codes bij ons aanmaken.

Ja dat kan! Bij gratisqrcode.nl kan je een eigen logo in het midden van een QR code zetten door bij het aanmaken op het knopje ‘logo’ te klikken. Vervolgens kan je een logo uploaden en de grootte aanpassen. Dit is natuurlijk erg handig omdat iedereen die de QR code scant in een oogopslag kan zien van wie de QR code is. Als je je QR code verder wilt personaliseren kan je daar in deze blogpost meer over vinden.

Bij een dynamische QR code is dat eenvoudig te zien nadat je hebt ingelogd op je account. Je kunt op je account naast de QR code op een grafiekje klikken waar je het aantal scans per dag kan zien. Bij een statische QR code is het iets lastiger, en kan je het aantal scans alleen bij houden als de QR code doorlinkt naar een website die van jezelf is. Dan kan je het aantal scans bijhouden met een UTM code. Je kunt hier meer lezen over wat een UTM code is, hoe je hem aanmaakt, en hoe je het aantal scans bijhoudt.

Op gratisqrcode.nl kan je de kleuren aanpassen, het patroon wijzingen, de randen van de QR code veranderen, een eigen logo erin zetten, een gepersonaliseerd frame toevoegen, de kwaliteit aanpassen, en de grootte wijzigen. Daarnaast is er bij de dynamische QR codes de mogelijkheid om een gepersonaliseerde link in te stellen, die iedereen die de QR code scant ziet. Er zijn dus heel veel opties om de QR code te maken die perfect is voor jouw situatie. Lees hier meer over al deze opties en hoe je ze kan gebruiken.

Een barcode is een streepjescode en bevat informatie die horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat uit hoe breed elk streepje is en is dus eendimensionaal. Bij een QR code wordt de informatie zowel verticaal als horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat hier dus uit de lengte en de breedte van de ‘blokjes’ in de QR code, en de QR code is dus tweedimensionaal. Door dit verschil past er meer dan 100x zoveel data in een QR code, en zijn de mogelijkheden voor QR codes veel groter.

De minimale grootte is 1×1 cm, maar in de praktijk moet een QR code vaak wat groter zijn. Bv. als de QR code van ver wordt gescand, of als er veel data instaat (veel blokjes). Lees hier meer over de ideale grootte voor QR codes.

Nee, een QR code zelf is alleen een achtergrond met wat ‘blokjes’ erop. Het kan wel voorkomen dat een QR code scan app advertenties toont. Hierdoor is het verstandig om de standaard camera app te gebruiken i.p.v. QR code scan apps zodat er geen reclame in beeld komt bij het scannen van een QR code. Als je tegen andere problemen aanloopt bij het scannen van QR codes kun je hier klikken om de problemen op te lossen.

Voor het aanmaken van een statische QR code heb je alleen een QR code generator nodig zoals gratisqrcode.nl en je hebt informatie nodig waar je de QR code naartoe wilt leiden. Bijvoorbeeld de URL van je eigen website www.voorbeeld.nl. Eventueel kan je nog een eigen afbeelding uploaden in de QR code maar dit hoeft niet. Voor een dynamische QR code heb je naast het eerdergenoemde ook een account nodig. Als je het aanmaken van QR codes nog niet helemaal snapt, leggen we het hier rustig stap-voor-stap voor je uit.