Stap voor stap een QR code maken

Hoe maak je nou een eigen QR code? Op gratisqrcode.nl kan dat gratis, makkelijk en snel! Hier leggen we rustig, stap voor stap uit hoe je een QR code kunt aanmaken op onze site.

Een statische QR code genereren

Bij onze generator heb je verschillende opties om een QR code aan te maken. Je kan kiezen wat voor soort informatie je in de QR code wilt hebben.

Je kan kiezen uit de volgende opties:

 • Link (website)
 • Tekst
 • vCard
 • PDF
 • Foto/afbeelding
 • Audio (MP3)
 • E-mail
 • Locatie
 • Telefoon
 • Whatsapp
 • Wifi
 • Evenement
 • PayPal
 • Betalen
 • Bulk
 • Productpagina

De optie Link (website) zorgt ervoor dat degene die de QR code scant wordt doorgestuurd naar de website, de optie Tekst laat een tekst zien wanneer de QR code wordt gescand, de optie Wifi laat mensen in één klik verbinden met uw Wifi netwerk etc. Voor een uitleg van elk type kunt u op het desbetreffende type klikken bij de generator.

Dit is de Gratis QR code generator.

Dit zijn alle opties waaruit je kan kiezen.

Info in de QR code zetten

Als je de juiste optie hebt gekozen kan je de benodigde informatie er inzetten. De informatie voor de QR code erin zetten is heel simpel: vul bij elk balkje de gevraagde informatie in.

De info die je hier invult bepaalt waar de QR code naartoe leidt. Het dus belangrijk dat er geen enkele spelfout in de ingevulde gegevens staat, anders werkt de QR code niet.

Invullen van de link waar de QR code naartoe moet leiden.

Personaliseren

Eventueel kan je je QR code nog verder personaliseren, maar dit hoeft uiteraard niet. Als je exact wilt weten hoe en waarmee je je QR code kan personaliseren, klik dan hier. Onder andere deze elementen zijn te personaliseren:

Dit zijn de 5 hoofdopties die zijn te personaliseren.

Klaar!

Je kan de QR code nog even testen voordat je hem opslaat, dit doe je door de conceptversie rechts op het scherm met je telefoon te scannen. Werkt het scannen niet? Check alles nog even, of klik hier voor de top 10 oorzaken waarom een QR code niet werkt.

Als de QR code werkt hoef je alleen nog op ‘opslaan’ te klikken. Hierna kan je de QR code downloaden, hierbij kan je kiezen of je het als SVG, PNG of PDF bestand wilt. Veel plezier met je QR code!

Met deze knoppen kan je de QR code downloaden in PNG, SVG, of PDF formaat.

Donatie

Bij Gratisqrcode zit je nooit vast aan een abonnement.

Wil je niet wachten om je QR code te downloaden, in PDF kunnen downloaden en gratisqrcode.nl supporten?

Dat kan, voor slechts een eenmalige donatie van € 19.99 hoef je nergens meer te wachten en kan je je QR code als PDF downloaden. (Een PDF bestand maakt het gebruiken van je QR code als drukwerk mogelijk!

Daarnaast kan je:

 • QR Code in batch genereren; (100 tegelijkertijd)
 • Je stijl opslaan.

Een dynamische QR code genereren

Dynamische QR codes zijn later nog aan te passen en je kan er makkelijk het aantal scans mee bijhouden

Naast statische QR codes, kan je bij ons ook terecht voor dynamische QR codes. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je deze aanmaakt.

Log in of maak een account aan

De eerste stap om een dynamische QR code aan te maken is om in te loggen of een account aan te maken op onze website. Dit is nodig zodat de scans kunnen worden bijgehouden en de informatie in de QR code later nog kan worden aangepast.

Login pagina dynamische QR codes.

Informatie invullen voor de QR code

Deze stap gaat als volgt:

 1. Klik op ‘maak een dynamische QR code;
 2. Geef je QR code een naam, zodat hij bij het beheren te onderscheiden is van anderen;
 3. Voer de link in waar de QR code naartoe moet leiden;
 4. Kies een gepersonaliseerde link die in beeld komt te staan bij het scannen van de QR code. Je kan kiezen tussen qrcode.ly, qrlink.me, scanqr.nl en qr.do.
Afbeelding van het scherm waar je de informatie die in de QR code komt te staan en de link die getoond wordt bij het scannen kan invullen.

Hier kan je informatie invullen en een eigen gepersonaliseerde link maken.

QR code personaliseren

Eventueel kan je na het invullen van de benodigde informatie je QR code net zoals bij een statische QR code verder personaliseren. Bij een dynamische QR code heb je daarnaast nog één extra optie om je QR code te personaliseren. Je kan namelijk je eigen link in beeld laten verschijnen. Dit kunnen maximaal 64 karakters zijn met alleen cijfers, letters of streepjes.

Een gepersonaliseerde link met ‘bakker’ ervoor.

Klaar? Beheren maar!

Door de conceptversie rechts te scannen, kan je je QR code nog even testen. Doet de QR code het niet? Check alle informatie opnieuw, of kijk hier voor de top 10 oorzaken waarom QR codes niet werken. Als alles klopt, hoef je alleen nog op ‘afronden en opslaan’ te drukken.

Nu de QR code klaar is kom je automatisch op je overzicht terecht, hier kun je al je QR codes vinden. Je kan ze hier bewerken, downloaden en bekijken hoe vaak ze gescand zijn.

De QR code kan op verschillende manieren op de knopjes onderaan worden gedownload, en kan eventueel ook worden uitgeprint. Door de tekst van ‘naam QR code’ te bewerken geef je de QR code een andere naam. Door de optie ‘link/website’ te bewerken zal de QR code naar een andere pagina toe leiden.

Het overzicht van al je dynamische QR codes. .

Alle acties die kunnen worden ondernomen zijn te vinden binnen de rode cirkels.

Logo gratisqrcode

Bij het scannen van een dynamische QR code staat het logo van gratisqrcode.nl 2 seconden in beeld. Wil je dit wegkrijgen, dan kan dit door per QR code op de ‘Verwijder Gratis QR Code’  knop te klikken.

Dit kost slechts eenmalig €8.99 per QR code. Wil je bij meer QR codes van ons logo af? Dit kan, opnieuw voor slechts een eenmalige betaling. Voor de exacte tarieven van bundels QR codes (20 of 100), bekijk je deze pagina.

Gratisqrcode logo dat kort zichtbaar is.

FAQ

Dit kan eenvoudig met onze QR code generator, en gaat als volgt:

 1. Je kunt kiezen of je een dynamische of statische QR code wilt
 2. Je kan de benodigde gegevens invullen; bv. een URL
 3. Je kan optioneel zelfs nog de QR code personaliseren, bv. met een eigen logo
 4. Gaat dit allemaal iets te snel? Kijk dan hier voor een makkelijke stap voor stap uitleg over hoe je een QR code kan aanmaken.

Voor dynamische QR codes bieden we momenteel de types link, video, audio, pdf, tekst, afbeelding, vCard en social media aan. Link is het meestgebruikte type, en hiermee kan je mensen doorsturen naar internetpagina’s. Zie deze pagina voor meer informatie over de QR code types

Voordelen dynamische–  t.o.v. statische QR code:

 • Je kunt het aantal scans makkelijk bijhouden, dit is in een oogopslag te zien in je eigen account
 • Je kan de gegevens nog aanpassen na het aanmaken

Nadelen dynamische QR code t.o.v. statische QR code:

 • Je hebt een account nodig, en gegevens over de QR code moeten worden opgeslagen door de site waar die is gegenereerd zodat hij blijft werken; anderen kunnen dus controle hebben over je QR code
 • Bij een dynamische QR code duurt het een fractie van een seconde langer om de internetpagina te laden
 • Bij de gratis variant van de dynamische QR code komt er kort een logo in beeld

Op gratisqrcode.nl kan je de kleuren aanpassen, het patroon wijzingen, de randen van de QR code veranderen, een eigen logo erin zetten, een gepersonaliseerd frame toevoegen, de kwaliteit aanpassen, en de grootte wijzigen. Daarnaast is er bij de dynamische QR codes de mogelijkheid om een gepersonaliseerde link in te stellen, die iedereen die de QR code scant ziet. Er zijn dus heel veel opties om de QR code te maken die perfect is voor jouw situatie. Lees hier meer over al deze opties en hoe je ze kan gebruiken.