QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

QR code fraude

Het aantal zaken van QR code fraude lijkt steeds meer toe te nemen. Dit kan komen doordat QR codes steeds vaker gebruikt worden. Net zoals andere soorten fraude, wordt er bij QR code fraude op slinkse manier geld afhandig gemaakt. Maar, wat is QR code fraude precies? Hoe werkt het? En wat kan je er tegen doen?

Wat is QR code fraude?

QR code fraude kan heel erg verschillen van vorm, maar het heeft één overeenkomst: de fraudeur gebruikt QR codes om mensen zoveel mogelijk geld afhandig te maken.

Een QR code is dus het middel om fraude te plegen. QR codes kunnen bij fraude handig zijn omdat je vanaf de buitenkant niet gelijk kan zien waar je naartoe wordt geleid. Bovendien vertrouwen veel mensen QR codes omdat ze het als officieel zien.

Het is handig om te bedenken dat QR codes eigenlijk gewoon links zijn, maar dan in een jasje van zwarte blokjes. QR codes zijn ontwikkeld voor gemak, maar in dit geval werkt dat tegen ons. Het is belangrijk om te weten wat het is en hoe het werkt, om fraude te voorkomen.

QR code fraude: Een phishing mail met een QR code, waarmee de verzender je probeert te verleiden na het scannen bankdetails in te vullen. Bron van de afbeelding: AVROTROS

Hoe werkt QR code fraude?

Omdat het zoveel vormen aanneemt is het lastig om in het algemeen de werking uit te leggen. Een voorbeeld is de babbeltruc:

  1. Iemand heeft wat geld op een bankrekening nodig en vraagt jou dit over te maken, in ruil voor wat contant geld.
  2. De fraudeur vraagt om een QR code te scannen om het geld over te maken.
  3. Als je die QR code scant zal de fraudeur je afleiden en je ogen van het scherm afhouden zodat je niet doorhebt dat het bedrag veel hoger is dan verwacht.

Een ander voorbeeld is een QR code in een nep mailtje van de ‘bank’:

  1. Als je de QR code scant moet je ergens inloggen.
  2. Als je dit doet worden de inloggegevens gelijk doorgestuurd naar de fraudeurs.
  3. Hierdoor hebben deze fraudeurs zonder dat jij het doorhebt je inloggegevens.

Dit soort technieken lijken heel doorzichtig, maar deze fraudeurs zijn erg gewiekst en doen er alles aan om geloofwaardig over te komen.

Hier werd gevraagd aan mensen om een QR code te scannen omdat de fraudeurs geld wouden wisselen. Er lijkt niks bijzonders aan de hand, maar door een trucje kan je worden opgelicht. Bron: ANP XTRA en de Gelderlander

Hoe kan je je wapenen tegen QR code fraude?

Je hoeft gelukkig niet bang te zijn om QR codes te gebruiken. Want er zijn dingen waar je op kan letten om fraude te voorkomen. Het is misschien een open deur, maar de belangrijkste tip is: blijf opletten. Fraudeurs proberen je aandacht af te leiden van wat er gebeurt, en ze spelen in op de goedheid van mensen om te helpen.

De volgende vragen (geschreven door ING) kunnen helpen om scherp te blijven:

  • Ken ik de persoon/organisatie die mij deze QR code laat scannen?
  • Is het logisch dat ik nu deze QR code ga scannen?
  • Word ik onder druk gezet om de QR code te scannen?

Een 2e tip is dat als je een QR code scant met je camera app, je eerst kan zien waar de QR code naartoe leidt. Als je het niet vertrouwt kan je besluiten om niet naar de pagina toe te gaan. Verkorte links zoals die van bit.ly en tinyurl zijn extra verdacht, omdat het daardoor onduidelijk is waar de QR code naartoe leidt.

Kijk waar de QR code naartoe leidt, want QR codes zijn het middel en niet het doel.

Uiteindelijk blijft het devies: opletten. Want, ook al zijn QR codes snel en efficiënt, soms is het verstandiger om het wat rustiger aan te doen.

Pop-up die verschijnt in je beeldscherm wanneer je een QR code scant met je camera app. Voordat je erop klikt kan je eerst lezen waar je naartoe wordt gestuurd als je klikt. 

FAQ

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu