QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

QR code fraude

Het aantal zaken van QR code fraude lijkt steeds meer toe te nemen. Net zoals andere soorten fraude, kan QR code fraude als gevolg hebben dat er geld afhandig wordt gemaakt. Deze vorm van fraude is vrij nieuw, en komt vaker voor sinds QR codes meer worden gebruikt. Daarom is het hoog tijd om ons te verdiepen in wat QR code fraude is, hoe het werkt, en wat je er tegen kan doen.

Wat is QR code fraude?

QR code fraude kan heel erg verschillend zijn, maar het heeft één overeenkomst: de fraudeur gebruikt QR codes om mensen zoveel mogelijk geld afhandig te maken. QR code fraude bestaat bijvoorbeeld uit een mail van een bank die erg echt lijkt en waarin een QR code staat om een nieuwe bankpas aan te vragen. Of, iemand op straat die vraagt om een QR code te scannen waarbij je niet doorhebt wat er precies gebeurt. QR codes kunnen hierbij handig zijn omdat je vanaf de buitenkant niet direct kan zien waar je naartoe wordt geleid. Bovendien vertrouwen veel mensen QR codes omdat ze het als officieel zien.

Dit is dus wat QR code fraude is, en waarom het soms beter werkt dan andere soorten fraude. Daarom is het handig om te bedenken dat QR codes eigenlijk gewoon links zijn, maar dan in een jasje van zwarte blokjes. QR codes zijn ontwikkeld voor gemak, maar in het geval van fraude werkt dat tegen ons en is het dus handig om te weten wat QR codes daadwerkelijk zijn en hoe dit soort fraude werkt.

Een phishing mail met een QR code, waarmee de verzender je probeert te verleiden de QR code te scannen en bankdetails in te vullen, Bron van de afbeelding: AVROTROS

Hoe werkt QR code fraude?

QR code fraude kan verschillende vormen aannemen, waarvan een voorbeeld de babbeltruc is. Iemand heeft wat geld op een bankrekening nodig en vraagt jou dit over te maken, in ruil voor wat contant geld. De fraudeur vraagt om een QR code te scannen om het geld over te maken. Als je die QR code scant zal de fraudeur je afleiden en je ogen van het scherm afhouden zodat je niet doorhebt dat het bedrag veel hoger is dan verwacht. Dit soort technieken lijken heel doorzichtig, maar deze fraudeurs zijn erg gewiekst en spelen sterk in op de emoties van een mens.

Een ander voorbeeld is een QR code in een nep mailtje van de ‘bank’. Als je de QR code scant moet je ergens inloggen, en als je dit doet worden de inloggegeven gelijk doorgestuurd naar de fraudeurs. Hierdoor hebben deze fraudeurs zonder dat jij het doorhebt je inloggegevens. In deze gevallen helpen QR codes frauders dus om mensen op te lichten, daarom is het belangrijk om altijd goed op te blijven letten.

Mensen vragen om een QR code te scannen, met een verhaal dat ze geld willen wisselen. Er lijkt niks bijzonders aan de hand, want ze geven het geld in contanten weer terug, maar door dit QR code trucje kan je voor honderden tot duizenden euro’s opgelicht worden. Bron van afbeelding: ANP XTRA en de Gelderlander

Hoe kan je je wapenen tegen QR code fraude?

Als dit soort fraude bij jou gebeurt dan is dat natuurlijk heel erg vervelend, maar gelukkig zijn er ook dingen waar je op kan letten zodat jij niet gepakt wordt. Dit is een beetje een open deur, maar het is het belangrijkste wat je hiertegen kan doen: goed blijven opletten. Vaak proberen fraudeurs je aandacht af te leiden van wat er gebeurt, en ze spelen in op de goedheid van mensen om te helpen. De volgende vragen (geschreven door ING) kunnen helpen om scherp te blijven:

  • Ken ik de persoon/organisatie die mij deze QR code laat scannen?
  • Is het logisch dat ik nu deze QR code ga scannen?
  • Word ik onder druk gezet om de QR code te scannen?

Wat bij QR code fraude ook helpt is om te checken waar de QR code naartoe leidt. Als je een QR code scant met je camera app, kan je eerst zien waar de QR code naartoe leidt voordat je besluit of je wel of niet naar die site wilt. Verkorte links zoals die van bit.ly en tinyurl zijn extra verdacht, omdat het daardoor onduidelijk is waar de QR code naartoe leidt, en omdat er genoeg ruimte is in een QR code voor de gehele link. Maar ook bij QR codes met normale links geldt nog steeds het devies: opletten. Bedenk altijd waarom je de QR code wilt scannen, en neem de tijd om alles een te checken. Want, ook al zijn QR codes snel en efficiënt, soms is het verstandiger om het wat rustiger aan te doen.

Dit is een pop-up die verschijnt in je beeldscherm wanneer je een QR code scant met je camera app op je telefoon of tablet. Je kan eerst lezen waar de QR code naartoe leidt, en als je hierop klinkt zal je daarnaartoe worden doorgestuurd.

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu