De QR code wordt alleen maar belangrijker

De barcode gaat met pensioen. Dat heeft de internationale organisatie GS 1, die het gebruik van barcodes beheert, bepaalt. De QR code kan meer informatie vasthouden, en zal vanaf 2027 de barcode dan ook gaan vervangen. De QR code is dus de toekomst!  

In het kort

 • De barcode wordt vanaf 2027 wereldwijd vervangen door de QR code;
 • Er zijn namelijk meer unieke QR codes te maken, en er past meer data in een QR code;
 • Hierdoor kan er op producten info over bijvoorbeeld duurzaamheid, herkomst, en materialen komen te staan.

Waarom dit besluit?

Met name sinds corona is het gebruik van QR codes enorm toegenomen. Daardoor is ook het belangrijkste voordeel van QR codes ten opzichte van barcodes duidelijk geworden: QR codes kunnen tot wel 100x zoveel data bevatten als een barcode.

De verwachting is dat codes op producten steeds meer informatie gaan bevatten. Denk aan extra info over herkomst, voedingswaarde, of duurzaamheid. Zo is de EU is al bezig om fabrikanten verplicht te stellen extra info te geven aan klanten over dit soort onderwerpen. De QR code biedt de makkelijkste oplossing in het geven van deze info.

Bijkomend voordeel is dat klanten de QR codes zelf ook kunnen scannen, en veel productinformatie dus toegankelijker wordt voor klanten. Voor bedrijven zijn QR codes daarnaast nog makkelijker te traceren. QR codes zijn dus voordelig voor beide!

In een QR code kan veel meer informatie staan dan in een barcode.

Wat gaan we ervan merken?

Waar de caissière in een supermarkt nu de barcode van elk product scant, zal dat in de toekomst dus een QR code worden. Bedrijven hebben recent gezamenlijk met GS1, die de standaard voor barcodes vastlegt, besloten om de barcode te vervangen door de QR code. Vanaf 2027 is het de bedoeling dat de QR code op alle producten komt te staan. Ook zullen alle apparaten en systemen vanaf dan de QR code kunnen scannen. De barcode zal dan overbodig zijn, en langzaam verdwijnen.

Tot aan 2027 hebben bedrijven de tijd om hun systemen te updaten aan de nieuwe situatie. Het is geen verplichte verandering. Maar, aangezien 150 landen en meer dan 50.000 bedrijven zijn aangesloten bij GS1, is het vrijwel zeker dat iedereen deze aanpassing zal volgen.

De QR code zal de barcode op verpakkingen op den duur gaan vervangen.

Meer mogelijkheden met de QR code

Dit besluit bevestigt dat hoewel de QR code al bijna 30 jaar oud is, het de toekomst is! Het gebruik van QR codes zal alleen maar verder toenemen, wat nog meer deuren opent. Bijkomend voordeel is dat de QR code nog beter herkenbaar zal zijn voor klanten.

De QR code is beter in het koppelen van fysiek aan online dan barcodes. Dat de barcode wereldwijd de barcode zal gaan vervangen biedt dan ook alleen maar meer ruimte aan innovatie met QR codes! De verwachting is dan ook dat de QR code markt snel zal blijven groeien, en er steeds meer mogelijkheden komen met de code.

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden met QR codes. Kijk zo alleen al naar het aantal typen voor statische QR codes.

FAQ

De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos, maar hier zijn een aantal voorbeelden:

 • Doorsturen naar een bestelpagina
 • Delen van contactgegevens (QR visitekaartje)
 • Verbinden met wifi
 • Contactloos betalen
 • etc. etc.
 • Mocht je gebruik willen maken van het grote aantal mogelijkheden, dan kun je hier bij ons QR codes aanmaken.

Ja! Dit kan door link van een betaalverzoek (zoals Tikkie) in een QR code te plaatsen. Betaalverzoeken kunnen verlopen, dus het is verstandig om een dynamische QR code te gebruiken, zodat de QR code kan worden aangepast. De QR code brengt degene die de QR code scant naar een webpagina van een bank of payment provider om de betaling te voldoen. Voor een duidelijke, stap voor stap uitleg: Lees meer

GratisQRCode de grootste QR code generator van de Benelux. Wij maken gemiddeld meer dan 40.000 QR codes aan per week!

Bij vrijwel alle QR generatoren moet je geld betalen om QR codes aan te maken. Bij sommige QR code generatoren denk je dat het gratis is, maar blijkt dat de QR code ineens wordt stopgezet als je niet betaalt.

GratisQRcode vindt dat oneerlijk, en werkt als volgt:

 • GratisQRcode.nl zal haar standaard QR codes altijd gratis blijven aanbieden
 • Onze QR codes blijven voor altijd werken
 • Onze QR codes hebben geen max. aantal scans
 • Wij bieden klanten heel veel opties aan om QR codes te personaliseren: kleur, kwaliteit, grootte, design, frame etc.
 • We bieden verschillende QR code toepassingen aan (URL, wifi, vCard etc.
 • We blijven onze generator nog verder verbeteren!

Je kan op gratisqrcode.nl zoveel statische QR codes aanmaken als je wilt! Daarnaast kunnen er maximaal 50 (!) dynamische QR codes gratis worden aangemaakt. Als je meer dynamische QR codes aan wilt maken dan kan je een bulkaccount nemen of informeren naar de mogelijkheden. Je kunt hier QR codes bij ons aanmaken.

Bij GratisQRcode.nl heb je altijd de keuze om niks te betalen en zit je nooit vast aan abonnementen. Dankzij donaties en betalingen voor extra diensten is het mogelijk dat gratisqrcode.nl al jaren kosteloos QR codes aanbiedt. Zo kan je voor een scherpe prijs  ervoor kiezen het logo van GratisQRcode uit beeld te laten bij dynamische QR codes, of kan je voor een klein bedrag statisch QR codes in pdf downloaden, en hoef je niet te wachten.

Dankzij jullie donaties kunnen we al jaren deze website runnen, en we willen dat nog lang blijven doen. Wil jij ons hierbij helpen? Dan kan je hier kijken naar alle voordelen die een donatie biedt.

Wil je contact opnemen? Dat kan je hier doen, door het formulier in te vullen.

Liever bellen? Dat kan, maar stuur ons eerst een bericht via het formulier met de vraag.
Omdat er zoveel mensen QR Codes aanmaken bij ons (40.000 per week gemiddeld) en 99,9% dit gratis is, kan het niet uit om veel mensen te woord te staan. Veel mensen hebben de standaard vragen die hier ook te lezen zijn.

Wij bellen je graag terug terug indien je bijvoorbeeld:

 • Je bent een bedrijf en je hebt vragen naar de mogelijkheden van QR Code
 • Er een fout is en we komen er per mail niet uit
 • etc.

Samenvattend: helemaal niets!

Dit is een dienst van de overheid, net zoals je burgerservicenummer, paspoort en digid.
Dus stel ons daar dan ook geen vragen over!

Waar moet je wel zijn?