De QR code wordt alleen maar belangrijker

De barcode gaat met pensioen. Dat heeft de internationale organisatie GS 1, die het gebruik van barcodes beheert, bepaalt. De QR code kan meer informatie vasthouden, en zal vanaf 2027 de barcode dan ook gaan vervangen. De QR code is dus de toekomst!Β Β 

In het kort

 • De barcode wordt vanaf 2027 wereldwijd vervangen door de QR code;
 • Er zijn namelijk meer unieke QR codes te maken, en er past meer data in een QR code;
 • Hierdoor kan er op producten info over bijvoorbeeld duurzaamheid, herkomst, en materialen komen te staan.

Waarom dit besluit?

Met name sinds corona is het gebruik van QR codes enorm toegenomen. Daardoor is ook het belangrijkste voordeel van QR codes ten opzichte van barcodes duidelijk geworden: QR codes kunnen tot wel 100x zoveel data bevatten als een barcode.

De verwachting is dat codes op producten steeds meer informatie gaan bevatten. Denk aan extra info over herkomst, voedingswaarde, of duurzaamheid. Zo is de EU is al bezig om fabrikanten verplicht te stellen extra info te geven aan klanten over dit soort onderwerpen. De QR code biedt de makkelijkste oplossing in het geven van deze info.

Bijkomend voordeel is dat klanten de QR codes zelf ook kunnen scannen, en veel productinformatie dus toegankelijker wordt voor klanten. Voor bedrijven zijn QR codes daarnaast nog makkelijker te traceren. QR codes zijn dus voordelig voor beide!

In een QR code kan veel meer informatie staan dan in een barcode.

Wat gaan we ervan merken?

Waar de caissière in een supermarkt nu de barcode van elk product scant, zal dat in de toekomst dus een QR code worden. Bedrijven hebben recent gezamenlijk met GS1, die de standaard voor barcodes vastlegt, besloten om de barcode te vervangen door de QR code. Vanaf 2027 is het de bedoeling dat de QR code op alle producten komt te staan. Ook zullen alle apparaten en systemen vanaf dan de QR code kunnen scannen. De barcode zal dan overbodig zijn, en langzaam verdwijnen.

Tot aan 2027 hebben bedrijven de tijd om hun systemen te updaten aan de nieuwe situatie. Het is geen verplichte verandering. Maar, aangezien 150 landen en meer dan 50.000 bedrijven zijn aangesloten bij GS1, is het vrijwel zeker dat iedereen deze aanpassing zal volgen.

De QR code zal de barcode op verpakkingen op den duur gaan vervangen.

Meer mogelijkheden met de QR code

Dit besluit bevestigt dat hoewel de QR code al bijna 30 jaar oud is, het de toekomst is! Het gebruik van QR codes zal alleen maar verder toenemen, wat nog meer deuren opent. Bijkomend voordeel is dat de QR code nog beter herkenbaar zal zijn voor klanten.

De QR code is beter in het koppelen van fysiek aan online dan barcodes. Dat de barcode wereldwijd de barcode zal gaan vervangen biedt dan ook alleen maar meer ruimte aan innovatie met QR codes! De verwachting is dan ook dat de QR code markt snel zal blijven groeien, en er steeds meer mogelijkheden komen met de code.

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden met QR codes. Kijk zo alleen al naar het aantal typen voor statische QR codes.

FAQ

Een barcode is een streepjescode en bevat informatie die horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat uit hoe breed elk streepje is en is dus eendimensionaal. Bij een QR code wordt de informatie zowel verticaal als horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat hier dus uit de lengte en de breedte van de β€˜blokjes’ in de QR code, en de QR code is dus tweedimensionaal. Door dit verschil past er meer dan 100x zoveel data in een QR code, en zijn de mogelijkheden voor QR codes veel groter.

 • Een QR code trekt de aandacht van mensen
 • QR codes hebben maar weinig ruimte nodig
 • Je kan er feedback of andere info door krijgen
 • QR codes zijn (in elk geval bij ons) gratis!
 • Voor meer voorbeelden voor hoe QR codes kunnen worden gebruikt kan je hier klikken.

De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos, maar hier zijn een aantal voorbeelden:

 • Doorsturen naar een bestelpagina
 • Delen van contactgegevens (QR visitekaartje)
 • Verbinden met wifi
 • Contactloos betalen
 • etc. etc.
 • Mocht je gebruik willen maken van het grote aantal mogelijkheden, dan kun je hier bij ons QR codes aanmaken.