Waarom werkt mijn QR code niet?

QR codes kunnen om verschillende redenen niet werken. In dit artikel vind u oplossingen voor de top 10 oorzaken waarom QR codes niet (meer) werken.

In het kort

 • QR codes kunnen om een heel aantal redenen niet werken;
 • De meest voorkomende zijn: je gebruikt een app of een te oud toestel, de ingevulde gegevens in de QR code kloppen niet, of de QR code is van te slechte kwaliteit om gescand te worden;
 • Verder kan het zijn dat er teveel blokjes in de QR code staan, dat je de QR code scant met je bank app, of dat de QR code is ‘gedeactiveerd’.
1. Je gebruikt een app

Een app zoals QR & Barcode scanner is voor vrijwel alle smartphones niet nodig om een QR code te scannen. QR code scan apps zoals QR & Barcode scanner geven alleen maar reclame en in sommige gevallen werken ze helemaal niet. De camera van uw telefoon is in vrijwel alle gevallen beter om een QR code te scannen.

QR & Barcode Scanner app

2. Je gebruikt een verouderde Android versie

Als je een besturingssysteem lager dan Android 9.0 hebt dan is het wat lastiger om QR codes te scannen. Deze oude besturingssystemen van Android komen alleen voor in telefoons van 2018 en eerder. Die oudere telefoons die niet zijn geüpdatet naar een nieuwer besturingssysteem, kunnen niet via de camera QR codes scannen. Telefoons met Android 8.0 of ouder zijn dan ook de uitzondering op nummer 1 van dit lijstje, omdat met deze telefoons het scannen van QR codes met de camera app niet werkt. Met Android 8 kunnen QR codes wel gescand worden met behulp van Google Assistant.

3. De ingevulde gegevens kloppen niet

Het klinkt vrij voor de hand liggend, maar dit komt heel vaak voor. Een QR code linkt door naar een pagina. Als iemand de URL verkeerd in een QR code heeft gezet, ‘werkt’ de QR code niet. Dit is dan ook niet zozeer een QR code die niet werkt, maar de gegevens in een QR code die niet kloppen.

Veelgemaakte fouten zijn bijvoorbeeld:
https://:nu.nl , of
htps://nu.nl ipv https://nu.nl

Als de gegevens niet correct in een QR code zijn ingevoerd, dan wordt je ook niet doorgelinkt naar de eigenlijke landingspagina.

4. Het contrast is niet hoog genoeg

Als er bij een QR code niet genoeg contrast tussen de 2 kleuren zitten, is het moeilijk om de blokjes in de QR code te lezen. Hierdoor kan de QR code niet meer te scannen zijn. Als dit het geval is kunt u het best een andere kleurencombinatie met meer contrast kiezen.

Scan deze QR code

 Door het lage contrast is het voor een camera moeilijk te herkennen waar de blokjes zich bevinden, en zal deze QR code dus niet te scannen zijn.

5. De hoeken vallen weg

Als de hoeken van een QR code wegvallen wanneer je ze probeert te scannen, dan is het al snel zo dat het niet werkt. Dit komt omdat de hoeken van de QR code het deel is waardoor een camera de QR code herkent. Als dit wegvalt dan is de QR code waarschijnlijk niet te scannen.

 

In bovenstaande afbeelding valt een deel van de hoeken van een QR code weg. Probeer hem zelf eens te scannen!

6. De QR code is vaag

Wanneer de QR code vaag is op beeld of op papier dan kan het zijn dat een camera de QR code niet herkent. Probeer daarom altijd de QR code helder af te beelden.

Een vage QR code zoals deze is niet goed te scannen. Probeer het ook zelf!

7. De QR code is te klein

Wanneer een QR code te klein is afgebeeld, dan is het vaak zo dat een camera de blokjes in een QR code niet goed leest. Daardoor is de QR code ook niet te scannen. Velen zijn het erover eens dat de minimumgrootte voor een QR code 1×1 cm is. Maar in de realiteit hangt de minimale grootte ook af van hoeveel data (en dus blokjes) erin staan, en van welke afstand de code gescand wordt. Eventueel kan je hier meer lezen over hoe groot een QR code moet zijn.

Hier staat veel data in, en hij kan dus niet worden gescand als die 1 x1 cm is.

Kleine QR code met weinig data 3

Hier staat minder data in, en deze kan dus wel worden gescand met kleine afmetingen. 

8. Er staat teveel informatie in een QR code weggeschreven

Als er veel informatie in een QR code staat dan staan er automatisch ook veel ‘blokjes’ in de QR code. Als dit uit de hand loopt, dan kan het zijn dat de QR code niet meer te scannen is. Probeer in dit geval de hoeveelheid informatie in de QR code te verminderen, door bijvoorbeeld de URL in te korten.

Hier staat veel data in, waardoor deze QR code niet goed te scannen is. Probeer het zelf eens!

9. Je scant een QR code met je bank app

Bij elke bank app is er een optie om een QR code te scannen om daarmee in te loggen op online bankieren op een PC. Dit is handig zodat je snel en veilig in kan loggen.

Maar, deze QR code scanners op bank apps zijn alleen daarvoor bedoeld. Ze kunnen dan ook geen andere QR codes scannen dan die QR codes om mee in te loggen van dezelfde bank. Voor het scannen van alle andere QR codes heb je dus niks aan die bank app, en zal je toch de camera app moeten gebruiken.

Hier is het mogelijk om met de mobiel bankieren app in te loggen op internetbankieren via een QR code. 

10. De QR code is ‘verlopen’

Bij dynamische QR-codes kan het zijn dat ze na verloop van tijd niet meer werken. Soms vragen sites geld om dynamische QR-codes permanent werkend te houden. Ze kunnen deze QR-codes deactiveren door de redirect pagina waar de QR code eigenlijk naar verwijst uit de lucht te halen.  Een statische QR-code of een dynamische QR-code van onze site is dan een oplossing. Zowel onze statische als dynamische QR-codes vervallen nooit.

 

(Lees hier wat dynamische en statische QR codes zijn en hoe ze werken)

FAQ

Een QR code is een scanbare afbeelding waarbij degene die de afbeelding heeft gescand wordt doorgestuurd naar wat er in de QR code is gezet, bijvoorbeeld een internetpagina of een stuk tekst. De QR code bestaat uit ‘blokjes’ die een telefoon/tablet kan herkennen bij het scannen zodat de telefoon/tablet degene die de QR code heeft gescand kan doorsturen naar de info die in de QR code is gezet. QR codes kunnen hier bij ons worden aangemaakt.

Een QR code bestaat uit wat blokjes op een achtergrond. Een bepaalde plaatsing van die blokjes is uniek. Een telefoon/ tablet kan door het verschil in kleur tussen de achtergrond en de blokjes de plaatsing van de blokjes op de achtergrond herkennen. Het device herkent de unieke plaatsing en stuurt degene die de QR code scant naar de info die verwerkt is in de QR code.

Een QR code zelf is in feite alleen een aantal ‘blokjes’ op een achtergrond. Het gaat er dus om of de pagina waar de QR code je naar doorstuurt veilig is. Om hier achter te komen blijft het devies: opletten geblazen! Lees ook deze blogpost over het voorkomen van fraude met QR codes.

Dit kan eenvoudig met onze QR code generator, en gaat als volgt:

 1. Je kunt kiezen of je een dynamische of statische QR code wilt
 2. Je kan de benodigde gegevens invullen; bv. een URL
 3. Je kan optioneel zelfs nog de QR code personaliseren, bv. met een eigen logo
 4. Gaat dit allemaal iets te snel? Kijk dan hier voor een makkelijke stap voor stap uitleg over hoe je een QR code kan aanmaken.
 • Een QR code trekt de aandacht van mensen
 • QR codes hebben maar weinig ruimte nodig
 • Je kan er feedback of andere info door krijgen
 • QR codes zijn (in elk geval bij ons) gratis!
 • Voor meer voorbeelden voor hoe QR codes kunnen worden gebruikt kan je hier klikken.

Ja, dit is mogelijk! Als je een QR code aanmaakt kan krijg je hierna een scherm te zien waarop je de QR code kunt downloaden als PNG, SVG, of PDF bestand. Als je de QR code hebt gedownload in de bestandsvorm die jij het handigst vindt, kan je de QR code uitprinten. Dit kan handig zijn zodat je de QR code ergens fysiek kan neerzetten/ ophangen. Je kan hier QR codes aanmaken, en ze daarna gelijk downloaden en uitprinten!

Nee, dit hoeft niet. Bij gratisqrcode.nl kan je alle kleuren kiezen die je wilt! Wel is het handig om een kleurencombinatie te kiezen die voldoende contrast bevat, want als er onvoldoende contrast is dan is de QR code niet te scannen. Eventueel kan je hier meer te weten komen over het personaliseren van je eigen QR code.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je QR code niet werkt. De meest voorkomende zijn:

 • De ingevoerde data bevat een typefout
 • De kwaliteit van de QR code is slecht
 • Je scant de QR code met een app; dit werkt vaak niet en je kan QR codes makkelijk met de camera scannende
 • Het probleem niet gevonden, of wil je hier meer over lezen? Klik dan hier de top 10 redenen waarom een QR code niet werkt, en wat de oplossingen daarvoor zijn.

Iedereen die beschikt over een smartphone of tablet met camera kan QR codes makkelijk scannen door de camera- app te openen en de camera te richten op de QR code. Een uitzondering is dat sommige Android smartphones met een wat ouder besturingssysteem (Android 8.0 of lager) helaas geen QR codes kunnen scannen. Als het scannen nog steeds niet lukt kan je hier kijken voor oorzaken en oplossingen over een QR code die niet te scannen is.

Ja, QR codes zijn rechtenvrij en kunnen dus door iedereen worden gebruikt of gemaakt. Er zijn vele toepassingen voor QR codes, dus gebruik het op wat voor manier je wilt! Je kan op deze pagina QR codes bij ons aanmaken.

Ja dat kan! Bij gratisqrcode.nl kan je een eigen logo in het midden van een QR code zetten door bij het aanmaken op het knopje ‘logo’ te klikken. Vervolgens kan je een logo uploaden en de grootte aanpassen. Dit is natuurlijk erg handig omdat iedereen die de QR code scant in een oogopslag kan zien van wie de QR code is. Als je je QR code verder wilt personaliseren kan je daar in deze blogpost meer over vinden.

Bij een dynamische QR code is dat eenvoudig te zien nadat je hebt ingelogd op je account. Je kunt op je account naast de QR code op een grafiekje klikken waar je het aantal scans per dag kan zien. Bij een statische QR code is het iets lastiger, en kan je het aantal scans alleen bij houden als de QR code doorlinkt naar een website die van jezelf is. Dan kan je het aantal scans bijhouden met een UTM code. Je kunt hier meer lezen over wat een UTM code is, hoe je hem aanmaakt, en hoe je het aantal scans bijhoudt.

Op gratisqrcode.nl kan je de kleuren aanpassen, het patroon wijzingen, de randen van de QR code veranderen, een eigen logo erin zetten, een gepersonaliseerd frame toevoegen, de kwaliteit aanpassen, en de grootte wijzigen. Daarnaast is er bij de dynamische QR codes de mogelijkheid om een gepersonaliseerde link in te stellen, die iedereen die de QR code scant ziet. Er zijn dus heel veel opties om de QR code te maken die perfect is voor jouw situatie. Lees hier meer over al deze opties en hoe je ze kan gebruiken.

Een barcode is een streepjescode en bevat informatie die horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat uit hoe breed elk streepje is en is dus eendimensionaal. Bij een QR code wordt de informatie zowel verticaal als horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat hier dus uit de lengte en de breedte van de ‘blokjes’ in de QR code, en de QR code is dus tweedimensionaal. Door dit verschil past er meer dan 100x zoveel data in een QR code, en zijn de mogelijkheden voor QR codes veel groter.

De minimale grootte is 1×1 cm, maar in de praktijk moet een QR code vaak wat groter zijn. Bv. als de QR code van ver wordt gescand, of als er veel data instaat (veel blokjes). Lees hier meer over de ideale grootte voor QR codes.

Nee, een QR code zelf is alleen een achtergrond met wat ‘blokjes’ erop. Het kan wel voorkomen dat een QR code scan app advertenties toont. Hierdoor is het verstandig om de standaard camera app te gebruiken i.p.v. QR code scan apps zodat er geen reclame in beeld komt bij het scannen van een QR code. Als je tegen andere problemen aanloopt bij het scannen van QR codes kun je hier klikken om de problemen op te lossen.

Voor het aanmaken van een statische QR code heb je alleen een QR code generator nodig zoals gratisqrcode.nl en je hebt informatie nodig waar je de QR code naartoe wilt leiden. Bijvoorbeeld de URL van je eigen website www.voorbeeld.nl. Eventueel kan je nog een eigen afbeelding uploaden in de QR code maar dit hoeft niet. Voor een dynamische QR code heb je naast het eerdergenoemde ook een account nodig. Als je het aanmaken van QR codes nog niet helemaal snapt, leggen we het hier rustig stap-voor-stap voor je uit.