Waarom werkt mijn QR code niet?

QR codes kunnen om verschillende redenen niet werken. In dit artikel vind u oplossingen voor de top 10 oorzaken waarom QR codes niet (meer) werken.

In het kort

  • QR codes kunnen om een heel aantal redenen niet werken;
  • De meest voorkomende zijn: je gebruikt een app of een te oud toestel, de ingevulde gegevens in de QR code kloppen niet, of de QR code is van te slechte kwaliteit om gescand te worden;
  • Verder kan het zijn dat er teveel blokjes in de QR code staan, dat je de QR code scant met je bank app, of dat de QR code is ‘gedeactiveerd’.
1. Je gebruikt een app

Een app zoals QR & Barcode scanner is voor vrijwel alle smartphones niet nodig om een QR code te scannen. QR code scan apps zoals QR & Barcode scanner geven alleen maar reclame en in sommige gevallen werken ze helemaal niet. De camera van uw telefoon is in vrijwel alle gevallen beter om een QR code te scannen.

QR & Barcode Scanner app

2. Je gebruikt een verouderde Android versie

Als je een besturingssysteem lager dan Android 9.0 hebt dan is het wat lastiger om QR codes te scannen. Deze oude besturingssystemen van Android komen alleen voor in telefoons van 2018 en eerder. Die oudere telefoons die niet zijn geüpdatet naar een nieuwer besturingssysteem, kunnen niet via de camera QR codes scannen. Telefoons met Android 8.0 of ouder zijn dan ook de uitzondering op nummer 1 van dit lijstje, omdat met deze telefoons het scannen van QR codes met de camera app niet werkt. Met Android 8 kunnen QR codes wel gescand worden met behulp van Google Assistant.

3. De ingevulde gegevens kloppen niet

Het klinkt vrij voor de hand liggend, maar dit komt heel vaak voor. Een QR code linkt door naar een pagina. Als iemand de URL verkeerd in een QR code heeft gezet, ‘werkt’ de QR code niet. Dit is dan ook niet zozeer een QR code die niet werkt, maar de gegevens in een QR code die niet kloppen.

Veelgemaakte fouten zijn bijvoorbeeld:
https://:nu.nl , of
htps://nu.nl ipv https://nu.nl

Als de gegevens niet correct in een QR code zijn ingevoerd, dan wordt je ook niet doorgelinkt naar de eigenlijke landingspagina.

4. Het contrast is niet hoog genoeg

Als er bij een QR code niet genoeg contrast tussen de 2 kleuren zitten, is het moeilijk om de blokjes in de QR code te lezen. Hierdoor kan de QR code niet meer te scannen zijn. Als dit het geval is kunt u het best een andere kleurencombinatie met meer contrast kiezen.

Scan deze QR code

 Door het lage contrast is het voor een camera moeilijk te herkennen waar de blokjes zich bevinden, en zal deze QR code dus niet te scannen zijn.

5. De hoeken vallen weg

Als de hoeken van een QR code wegvallen wanneer je ze probeert te scannen, dan is het al snel zo dat het niet werkt. Dit komt omdat de hoeken van de QR code het deel is waardoor een camera de QR code herkent. Als dit wegvalt dan is de QR code waarschijnlijk niet te scannen.

 

In bovenstaande afbeelding valt een deel van de hoeken van een QR code weg. Probeer hem zelf eens te scannen!

6. De QR code is vaag

Wanneer de QR code vaag is op beeld of op papier dan kan het zijn dat een camera de QR code niet herkent. Probeer daarom altijd de QR code helder af te beelden.

Een vage QR code zoals deze is niet goed te scannen. Probeer het ook zelf!

7. De QR code is te klein

Wanneer een QR code te klein is afgebeeld, dan is het vaak zo dat een camera de blokjes in een QR code niet goed leest. Daardoor is de QR code ook niet te scannen. Velen zijn het erover eens dat de minimumgrootte voor een QR code 1×1 cm is. Maar in de realiteit hangt de minimale grootte ook af van hoeveel data (en dus blokjes) erin staan, en van welke afstand de code gescand wordt. Eventueel kan je hier meer lezen over hoe groot een QR code moet zijn.

Hier staat veel data in, en hij kan dus niet worden gescand als die 1 x1 cm is.

Kleine QR code met weinig data 3

Hier staat minder data in, en deze kan dus wel worden gescand met kleine afmetingen. 

8. Er staat teveel informatie in een QR code weggeschreven

Als er veel informatie in een QR code staat dan staan er automatisch ook veel ‘blokjes’ in de QR code. Als dit uit de hand loopt, dan kan het zijn dat de QR code niet meer te scannen is. Probeer in dit geval de hoeveelheid informatie in de QR code te verminderen, door bijvoorbeeld de URL in te korten.

Hier staat veel data in, waardoor deze QR code niet goed te scannen is. Probeer het zelf eens!

9. Je scant een QR code met je bank app

Bij elke bank app is er een optie om een QR code te scannen om daarmee in te loggen op online bankieren op een PC. Dit is handig zodat je snel en veilig in kan loggen.

Maar, deze QR code scanners op bank apps zijn alleen daarvoor bedoeld. Ze kunnen dan ook geen andere QR codes scannen dan die QR codes om mee in te loggen van dezelfde bank. Voor het scannen van alle andere QR codes heb je dus niks aan die bank app, en zal je toch de camera app moeten gebruiken.

Hier is het mogelijk om met de mobiel bankieren app in te loggen op internetbankieren via een QR code. 

10. De QR code is ‘verlopen’

Bij dynamische QR-codes kan het zijn dat ze na verloop van tijd niet meer werken. Soms vragen sites geld om dynamische QR-codes permanent werkend te houden. Ze kunnen deze QR-codes deactiveren door de redirect pagina waar de QR code eigenlijk naar verwijst uit de lucht te halen.  Een statische QR-code of een dynamische QR-code van onze site is dan een oplossing. Zowel onze statische als dynamische QR-codes vervallen nooit.

 

(Lees hier wat dynamische en statische QR codes zijn en hoe ze werken)

FAQ

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je QR code niet werkt. De meest voorkomende zijn:

  • De ingevoerde data bevat een typefout
  • De kwaliteit van de QR code is slecht
  • Je scant de QR code met een app; dit werkt vaak niet en je kan QR codes makkelijk met de camera scannende
  • Het probleem niet gevonden, of wil je hier meer over lezen? Klik dan hier de top 10 redenen waarom een QR code niet werkt, en wat de oplossingen daarvoor zijn.

Nee, een QR code zelf is alleen een achtergrond met wat ‘blokjes’ erop. Het kan wel voorkomen dat een QR code scan app advertenties toont. Hierdoor is het verstandig om de standaard camera app te gebruiken i.p.v. QR code scan apps zodat er geen reclame in beeld komt bij het scannen van een QR code. Als je tegen andere problemen aanloopt bij het scannen van QR codes kun je hier klikken om de problemen op te lossen.

De minimale grootte is 1×1 cm, maar in de praktijk moet een QR code vaak wat groter zijn. Bv. als de QR code van ver wordt gescand, of als er veel data instaat (veel blokjes). Lees hier meer over de ideale grootte voor QR codes.

Nee, bij Gratisqrcode.nl werken alle QR codes voor altijd; zowel de gratis als de betaalde variant verlopen dus nooit. Andere QR generatoren forceren je om een abonnement te nemen, en schakelen je QR code uit als je dit niet doet. GratisQRcode doet niet aan deze praktijken, maar biedt QR codes aan die zijn te personaliseren, die onbeperkt te creëren zijn, en altijd zullen blijven werken! QR codes kun je bij ons hier aanmaken.