Betalen met behulp van een QR code
    QR codes komen steeds meer voor als hulpmiddel bij betalen. QR codes zijn een laagdrempelige manier om mensen te laten betalen, en zowel bedrijven als consumenten maken er graag gebruik van. QR codes kan je bijvoorbeeld gebruiken om mensen te laten betalen bij binnenkomst van een evenement, of om donaties voor het Rode Kruis aan de deur op te halen. Maar, hoe doe je dit?

In het kort

  • Betalen met QR codes werkt d.m.v. betaalverzoeken;
  • Je kan bij veel banken en apps particuliere of zakelijke betaalverzoeken aanmaken, maar ze verschillen qua geldigheid, max. bedrag, en max. aantal betalingen;
  • De link van een betaalverzoek kan je in een dynamische QR code zetten zodat je de QR code kan blijven gebruiken.

Probeer nu ons voorbeeld uit! Dit is een QR code met een betaalverzoek via tikkie.

Dit betaalverzoek werkt met een dynamische QR code.

Betalingsverzoek

Velen zullen bekend zijn met betalingsverzoeken. Sites of apps die betalingsverzoeken aanmaken, generen voor elk betaalverzoek een unieke link. Doordat het een unieke link is, is de meeste benodigde info al bekend en hoeft de betaler eigenlijk alleen alles te bevestigen. Een betalingsverzoek aanmaken is de eerste stap om mensen te laten betalen met een QR code.

Tikkie betaalverzoek

Waar kan je het best een betalingsverzoek aanmaken?

Bij de meeste banken kan je een betalingsverzoek aanmaken, hier moet je dan wel een rekening hebben. In plaats van een betalingsverzoek bij een bank kan je ook betalingsverzoeken bij apps zoals Tikkie aanmaken.

Het verschilt per bank/ app hoe lang een betalingsverzoek geldig blijft, hoeveel betalingen er maximaal kunnen zijn per verzoek, en hoeveel geld er in totaal kan worden opgehaald. Zie de tabel rechts voor de verschillen van de betaalverzoeken van de banken.

Er zijn ook zakelijke aanbieders van betaalverzoeken. Deze bieden vaak een langere geldigheid van betaalverzoeken, een hoger maximum voor een betaalverzoek of andere voordelen. Deze aanbieders kosten wel geld. Zakelijke varianten zijn o.a. Tikkie zakelijk, Mollie, maar ook sommige banken bieden zakelijke betaalverzoeken aan.

Bedrijf:
(klik voor meer info)
Geldigheid Max aantal betalingen per verzoekMax bedrag in €
Rabobank2 maandenoneindig750 per verzoek
ING30 dagenonbekend5000 per verzoek
ASN bank2 jaaronbekend750 per verzoek
Tikkie14 dagen30750 p.p. 2500 tot. per verzoek, 2500 per 24 uur voor alle verzoeken
SNS bankonbekend30 750 per verzoek
Knab7 dagen50 500 per verzoek, en tot. 5000 aan openstaande verzoeken

Link betaalverzoek in QR code zetten

Nu hoef je de link van het betaalverzoek alleen nog in een QR code te zetten. Sommige apps of banken genereren zelf een QR code maar die is vaak voor maar beperkte tijd te gebruiken. Als je de QR code langer wilt gebruiken is het het handigst om dit zelf te doen met behulp van een dynamische QR code.

Dit is handig omdat sommige betaalverzoeken verlopen, en indien dit het geval is kan je de link van een nieuw betaalverzoek in de QR code zetten en is hij nog steeds te gebruiken. Dynamische QR codes kun je hier aanmaken.

In je account kan je klikken op ‘maak een dynamische QR code’. Dan kan je bovenaan een titel invoeren, en in het 2e balkje de link van het betaalverzoek. Verder naar beneden kan je de QR evt. verder personaliseren met een eigen logo, design, of kwaliteit. Klik dan op afronden en opslaan en de QR code is gemaakt!

Met deze QR code kan je mensen laten betalen zolang het betaalverzoek geldig is. Als het betaalverzoek is verlopen, dan kan je simpelweg een link van een nieuw betaalverzoek in je dynamische QR code zetten. Er kan zo dus gewoon doorbetaald worden met dezelfde QR code!

Als je de link van je betaalverzoek hebt kan je deze eenvoudig in de QR code verwerken

FAQ

De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos, maar hier zijn een aantal voorbeelden:

  • Doorsturen naar een bestelpagina
  • Delen van contactgegevens (QR visitekaartje)
  • Verbinden met wifi
  • Contactloos betalen
  • etc. etc.
  • Mocht je gebruik willen maken van het grote aantal mogelijkheden, dan kun je hier bij ons QR codes aanmaken.

Ja! Dit kan door link van een betaalverzoek (zoals Tikkie) in een QR code te plaatsen. Betaalverzoeken kunnen verlopen, dus het is verstandig om een dynamische QR code te gebruiken, zodat de QR code kan worden aangepast. De QR code brengt degene die de QR code scant naar een webpagina van een bank of payment provider om de betaling te voldoen. Voor een duidelijke, stap voor stap uitleg: Lees meer

Er zijn twee typen QR codes: statische en dynamische QR codes. Een dynamische QR code werkt anders dan een statische en heeft daardoor als voordelen dat het aantal scans makkelijk is bij te houden en dat de QR code na het aanmaken nog aangepast kan worden. Lees hier hoe dynamische QR codes exact werken, en wat het verschil is tussen statische- en dynamische QR codes.

Dynamische QRcodes werken in 2 stappen:

  1. Ze linken eerst door naar een unieke pagina. In dit geval onze eigen website: gratisqrcode.nl met nog een aantal gegevens achter de link. 
  2. De pagina stuurt de scanner direct door naar de URL (link) die degene die de QR code heeft aangemaakt erin heeft gezet.

Waarom werkt dit zo?

Omdat de link niet in de blokjes van de QR code zelf staat, kan achteraf nog worden gewijzigd waar de QR code naartoe moet leiden. Immers doet de pagina dit, en via de pagina is ook het aantal scans makkelijk bij te houden. Meer weten over hoe het werkt en wat de voordelen zijn?

Het aantal scans bij de dynamische QR Code is op basis van een fair use policy. Of te wel bij ‘normaal gebruik’ zal je deze QR Code niet elke 5 seconden scannen….

Dus dat komt er op neer dat je zonder problemen 10.000 scans per dag kan laten maken. Kom je daarboven dan nemen we contact op. Je begrijpt hopelijk, je kan niet alles verwachten van eenmalig 8,99!

Voor de duidelijkheid 99.99% van onze klanten heeft minder dan 200 scans per dag!

Nee, ook een dynamische QR code is gratis aan te maken. Uniek in de markt. Wel komt er bij het scannen kort het logo van Gratisqrcode.nl in beeld, wat kan worden verwijderd door een eenmalige betaling (8,99).  Dit is geen abonnement, dus je zit nergens aan vast. Het aanmaken en gebruiken van de standaard statische en dynamische QR codes zal altijd gratis blijven.

Voordelen dynamische–  t.o.v. statische QR code:

  • Je kunt het aantal scans makkelijk bijhouden, dit is in een oogopslag te zien in je eigen account
  • Je kan de gegevens nog aanpassen na het aanmaken

Nadelen dynamische QR code t.o.v. statische QR code:

  • Je hebt een account nodig, en gegevens over de QR code moeten worden opgeslagen door de site waar die is gegenereerd zodat hij blijft werken; anderen kunnen dus controle hebben over je QR code
  • Bij een dynamische QR code duurt het een fractie van een seconde langer om de internetpagina te laden
  • Bij de gratis variant van de dynamische QR code komt er kort een logo in beeld

Nee, bij Gratisqrcode.nl werken alle QR codes voor altijd; zowel de gratis als de betaalde variant verlopen dus nooit. Andere QR generatoren forceren je om een abonnement te nemen, en schakelen je QR code uit als je dit niet doet. GratisQRcode doet niet aan deze praktijken, maar biedt QR codes aan die zijn te personaliseren, die onbeperkt te creëren zijn, en altijd zullen blijven werken! QR codes kun je bij ons hier aanmaken.

Dit is heel makkelijk en werkt zo:

  1. Log in op het account waarmee je de QR code hebt aangemaakt
  2. Zoek naar de QR code die je wilt aanpassen
  3. Onder het balkje ‘Link/website’ kan je de URL waar de QR code naartoe leidt aanpassen
  4. Als je de link hebt aangepast kan je op het knopje ‘opslaan’ klikken

Bij een dynamische QR code wordt het aantal scans automatisch opgeslagen in je eigen account. Bij elke QR code kan je aan de rechterkant een grafiek icoontje en het tot. aantal scans zien. Als je op het grafiek icoontje zelf klikt dan verschijnt een grafiek waarin het aantal scans per dag te zien is. Lees hier meer over hoe je het aantal scans kan bijhouden bij zowel dynamische als statische QR codes.

Dit is nodig zodat je de QR code na het aanmaken nog kan aanpassen, en om het aantal scans te laten zien. In je account kan je namelijk de pagina waar de dynamische QR code naartoe leidt aanpassen, maar hiervoor moeten wij natuurlijk wel weten welke QR code waarbij hoort. Je kunt hier een account aanmaken.

Voor dynamische QR codes bieden we momenteel de types link, video, audio, pdf, tekst en afbeelding aan. Link is het meestgebruikte type, en hiermee kan je mensen doorsturen naar internetpagina’s. Met video, audio, pdf, afbeelding en tekst kan je je bestand of tekst uploaden die wordt getoond als de QR code gescand wordt. Binnenkort zullen er nieuwe opties worden uitgerold.

Nee, als je een betaalde dynamische QR code archiveert dan komt het tegoed weer vrij op je account. Dit betekent dat als je een betaalde QR code hebt (dus een waarvan het gratisqr logo niet meer zichtbaar is) en je deze archiveert, je het recht op die betaalde QR code nog steeds houdt. Door een betaalde QR code te archiveren kan je dit tegoed gebruiken om bij een andere QR code het logo weg te halen. Dynamische QR codes kun je hier bij ons aanmaken.

Nee, dit is onmogelijk. Hiervoor zal er een nieuwe QR code moeten worden aangemaakt. De werking van statische en dynamische QR codes is zo verschillend dat het onmogelijk is om ze om te zetten. Je kan wel eenvoudig een nieuwe statische of dynamische QR code hier aanmaken.

Ja dit kan!  Als je de opmaak wilt veranderen kan je inloggen op je account en dan naar de QR code gaan die je wilt wijzigen. Je klikt op wijzig stijl, en als je alles hebt aangepast kan je weer op afronden en opslaan klikken.