QR code personaliseren

Wanneer je een QR code aanmaakt dan is het belangrijk dat deze er mooi maar zeker ook professioneel uitziet. Wat werkt er dan beter dan om een geheel gepersonaliseerde QR code te kunnen aanmaken? Als je op zoek bent naar een gratis QR code die perfect past bij jouw wensen dan ben je bij ons aan het juiste adres.

In het kort

 • Bij de statische QR codes kan je de kleur, het design, het logo, het frame, en nog een aantal opties personaliseren;
 • Bij de dynamische QR codes werkt hetzelfde, en kan je daarnaast nog de link personaliseren;
 • Met een account kan je de opmaak van je statische en dynamische QR codes opslaan zodat je hem niet elke keer opnieuw hoeft te doen.

Kleuren

De kleur en achtergrondkleur kan worden aangepast door een HTML code in te voeren, of door op de HTML code met een  # ervoor te klikken waarna een kleurenpallet verschijnt.

Bij het aanpassen heb je ook de optie om het knopje ‘verloop in kleur’ aan te klikken. Je kan hierdoor 2 kleuren kiezen die in elkaar overlopen. Ook de optie ‘radial’ is aanwezig, die het verloop van binnen naar buiten laat lopen.

Verder kan je met de knop ’transparante achtergrond’ de QR code eenvoudiger te kopiëren maken. Ook het toevoegen van een eigen achtergrond behoort tot de opties, die verder kan worden bewerkt met het knopje ‘masked’ wat de achtergrond onopvallender maakt.

Onbewerkte QR code.

QR code met transparante achtergrond, aangepaste kleuren, en radial kleurverloop. 

Design

De optie ‘design’ kan worden gebruikt om het patroon van de QR code aan te passen.

Het patroon wijzigen doe je door eenvoudig op een ander patroon te klikken. Ook de binnen- en buitenranden van de QR code kunnen op dezelfde manier worden aangepast. Daarnaast kan je de randen nog een eigen kleur geven, dit werkt hetzelfde als bij het kopje ‘kleur’.

QR code met aangepaste binnen- en buitenranden, en een aangepast patroon.

Hier is de optie ingeschakeld waarmee je zelf de kleuren bepaalt voor de randen van de QR code.

Logo

Je kan een logo uploaden door op de zwarte ‘upload je logo’ knop te klikken en dan een bestand uit je bibliotheek te kiezen.

Daarna, kan je de achtergrond van je logo eenvoudig verwijderen met de desbetreffende knop. Ook kan je de grootte van je logo in de QR code aanpassen met de slider van 30 tot maximaal 100%.

QR code met AH logo erin.

Frame

Met frame kan je tekst boven of onder je QR code zetten. Er is keuze uit 8 verschillende frames.

Eventueel kun je er nog tekst bij zetten. Met het balkje rechts kan je het lettertype van deze tekst aanpassen. Met de slider kan je de grootte van de tekst aanpassen van 50 naar 100%. Ook kan je nog een eigen frame kleur kiezen, die je op dezelfde manier kan selecteren als bij ‘kleuren’.

QR code met een eigen frame en tekst eromheen.

Opties

In dit menu kan je de grootte in pixels veranderen van 200, oplopend per honderdtal naar 800 pixels m.b.v. de knop ‘grootte in pixels’. Een QR code met meer pixels wordt scherper afgebeeld, maar kost ook iets meer opslagruimte.

Je kunt onder ‘opties’ ook de kwaliteit van de QR code aanpassen. In dit artikel lees je wat dat precies betekent, en wat de invloed is van welke kwaliteitsinstelling je kiest. In het kort houdt de kwaliteit van een QR code in dat hoe hoger de kwaliteit is, hoe beter de QR code te scannen is in minder optimale omstandigheden.

QR code met een lage kwaliteit.

QR code met een hoge kwaliteit. 

Stijl opslaan

Als je veel QR codes maakt, dan is het handig als je niet elke keer weer de hele opmaak hoeft te doen. En precies hier zorgt GratisQRCode voor! Als je je stijl opslaat dan wordt die bij je volgende QR code automatisch toegepast, zodat je niks hoeft te doen. Als je een nieuwe opmaak hebt, kan je hem met één klik vervangen.

Voor een eenmalige donatie kan je je stijl opslaan en krijg je nog vele andere voordelen.  Meer informatie? Klik hier.

Dynamische QR code

Bij dynamische QR codes werkt het personaliseren hetzelfde. Daarnaast zijn er nog extra opties om je QR code te personaliseren. Dynamische QR codes kun je hier aanmaken.

Link dynamische QR code

Bij een dynamische QR code kan je de link waar de QR code naartoe leidt ook personaliseren. Allereerst kan je bij het aanmaken van dynamische QR codes kiezen welke van de 4 links je in beeld wilt hebben: ‘qrcode.ly’, ‘qrlink.me’, ‘scanqr.nl’ of ‘qr.do’.

Je kan de link verder aanpassen door in het balkje rechts van ‘personaliseer’ een aantal karakters te typen. Dit mag alleen bestaan uit cijfers, letters en streepjes. ‘www.’ kan niet gebruikt worden om de link van je dynamische QR code mee te personaliseren. Hierdoor kan je bijvoorbeeld je eigen bedrijfsnaam aan de link in een QR code toevoegen.

Scherm van de gratisqrcode website bij het aanmaken van een dynamische QR code. Hier kan je de URL die in beeld komt personaliseren. Er is gekozen voor de optie 'qrlink.me' met daarvoor 'bakker'. Dat wordt dus 'bakker.qrlink.me'.

De gepersonaliseerde link ‘bakker.qrlink.me’ is even in beeld te zien na de QR code is gescand.

FAQ

Een QR code is een scanbare afbeelding waarbij degene die de afbeelding heeft gescand wordt doorgestuurd naar wat er in de QR code is gezet, bijvoorbeeld een internetpagina of een stuk tekst. De QR code bestaat uit ‘blokjes’ die een telefoon/tablet kan herkennen bij het scannen zodat de telefoon/tablet degene die de QR code heeft gescand kan doorsturen naar de info die in de QR code is gezet. QR codes kunnen hier bij ons worden aangemaakt.

Een QR code bestaat uit wat blokjes op een achtergrond. Een bepaalde plaatsing van die blokjes is uniek. Een telefoon/ tablet kan door het verschil in kleur tussen de achtergrond en de blokjes de plaatsing van de blokjes op de achtergrond herkennen. Het device herkent de unieke plaatsing en stuurt degene die de QR code scant naar de info die verwerkt is in de QR code.

Een QR code zelf is in feite alleen een aantal ‘blokjes’ op een achtergrond. Het gaat er dus om of de pagina waar de QR code je naar doorstuurt veilig is. Om hier achter te komen blijft het devies: opletten geblazen! Lees ook deze blogpost over het voorkomen van fraude met QR codes.

Dit kan eenvoudig met onze QR code generator, en gaat als volgt:

 1. Je kunt kiezen of je een dynamische of statische QR code wilt
 2. Je kan de benodigde gegevens invullen; bv. een URL
 3. Je kan optioneel zelfs nog de QR code personaliseren, bv. met een eigen logo
 4. Gaat dit allemaal iets te snel? Kijk dan hier voor een makkelijke stap voor stap uitleg over hoe je een QR code kan aanmaken.
 • Een QR code trekt de aandacht van mensen
 • QR codes hebben maar weinig ruimte nodig
 • Je kan er feedback of andere info door krijgen
 • QR codes zijn (in elk geval bij ons) gratis!
 • Voor meer voorbeelden voor hoe QR codes kunnen worden gebruikt kan je hier klikken.

Ja, dit is mogelijk! Als je een QR code aanmaakt kan krijg je hierna een scherm te zien waarop je de QR code kunt downloaden als PNG, SVG, of PDF bestand. Als je de QR code hebt gedownload in de bestandsvorm die jij het handigst vindt, kan je de QR code uitprinten. Dit kan handig zijn zodat je de QR code ergens fysiek kan neerzetten/ ophangen. Je kan hier QR codes aanmaken, en ze daarna gelijk downloaden en uitprinten!

Nee, dit hoeft niet. Bij gratisqrcode.nl kan je alle kleuren kiezen die je wilt! Wel is het handig om een kleurencombinatie te kiezen die voldoende contrast bevat, want als er onvoldoende contrast is dan is de QR code niet te scannen. Eventueel kan je hier meer te weten komen over het personaliseren van je eigen QR code.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je QR code niet werkt. De meest voorkomende zijn:

 • De ingevoerde data bevat een typefout
 • De kwaliteit van de QR code is slecht
 • Je scant de QR code met een app; dit werkt vaak niet en je kan QR codes makkelijk met de camera scannende
 • Het probleem niet gevonden, of wil je hier meer over lezen? Klik dan hier de top 10 redenen waarom een QR code niet werkt, en wat de oplossingen daarvoor zijn.

Iedereen die beschikt over een smartphone of tablet met camera kan QR codes makkelijk scannen door de camera- app te openen en de camera te richten op de QR code. Een uitzondering is dat sommige Android smartphones met een wat ouder besturingssysteem (Android 8.0 of lager) helaas geen QR codes kunnen scannen. Als het scannen nog steeds niet lukt kan je hier kijken voor oorzaken en oplossingen over een QR code die niet te scannen is.

Ja, QR codes zijn rechtenvrij en kunnen dus door iedereen worden gebruikt of gemaakt. Er zijn vele toepassingen voor QR codes, dus gebruik het op wat voor manier je wilt! Je kan op deze pagina QR codes bij ons aanmaken.

Ja dat kan! Bij gratisqrcode.nl kan je een eigen logo in het midden van een QR code zetten door bij het aanmaken op het knopje ‘logo’ te klikken. Vervolgens kan je een logo uploaden en de grootte aanpassen. Dit is natuurlijk erg handig omdat iedereen die de QR code scant in een oogopslag kan zien van wie de QR code is. Als je je QR code verder wilt personaliseren kan je daar in deze blogpost meer over vinden.

Bij een dynamische QR code is dat eenvoudig te zien nadat je hebt ingelogd op je account. Je kunt op je account naast de QR code op een grafiekje klikken waar je het aantal scans per dag kan zien. Bij een statische QR code is het iets lastiger, en kan je het aantal scans alleen bij houden als de QR code doorlinkt naar een website die van jezelf is. Dan kan je het aantal scans bijhouden met een UTM code. Je kunt hier meer lezen over wat een UTM code is, hoe je hem aanmaakt, en hoe je het aantal scans bijhoudt.

Op gratisqrcode.nl kan je de kleuren aanpassen, het patroon wijzingen, de randen van de QR code veranderen, een eigen logo erin zetten, een gepersonaliseerd frame toevoegen, de kwaliteit aanpassen, en de grootte wijzigen. Daarnaast is er bij de dynamische QR codes de mogelijkheid om een gepersonaliseerde link in te stellen, die iedereen die de QR code scant ziet. Er zijn dus heel veel opties om de QR code te maken die perfect is voor jouw situatie. Lees hier meer over al deze opties en hoe je ze kan gebruiken.

Een barcode is een streepjescode en bevat informatie die horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat uit hoe breed elk streepje is en is dus eendimensionaal. Bij een QR code wordt de informatie zowel verticaal als horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat hier dus uit de lengte en de breedte van de ‘blokjes’ in de QR code, en de QR code is dus tweedimensionaal. Door dit verschil past er meer dan 100x zoveel data in een QR code, en zijn de mogelijkheden voor QR codes veel groter.

De minimale grootte is 1×1 cm, maar in de praktijk moet een QR code vaak wat groter zijn. Bv. als de QR code van ver wordt gescand, of als er veel data instaat (veel blokjes). Lees hier meer over de ideale grootte voor QR codes.

Nee, een QR code zelf is alleen een achtergrond met wat ‘blokjes’ erop. Het kan wel voorkomen dat een QR code scan app advertenties toont. Hierdoor is het verstandig om de standaard camera app te gebruiken i.p.v. QR code scan apps zodat er geen reclame in beeld komt bij het scannen van een QR code. Als je tegen andere problemen aanloopt bij het scannen van QR codes kun je hier klikken om de problemen op te lossen.

Voor het aanmaken van een statische QR code heb je alleen een QR code generator nodig zoals gratisqrcode.nl en je hebt informatie nodig waar je de QR code naartoe wilt leiden. Bijvoorbeeld de URL van je eigen website www.voorbeeld.nl. Eventueel kan je nog een eigen afbeelding uploaden in de QR code maar dit hoeft niet. Voor een dynamische QR code heb je naast het eerdergenoemde ook een account nodig. Als je het aanmaken van QR codes nog niet helemaal snapt, leggen we het hier rustig stap-voor-stap voor je uit.

GratisQRCode de grootste QR code generator van de Benelux. Wij maken gemiddeld meer dan 40.000 QR codes aan per week!

Bij vrijwel alle QR generatoren moet je geld betalen om QR codes aan te maken. Bij sommige QR code generatoren denk je dat het gratis is, maar blijkt dat de QR code ineens wordt stopgezet als je niet betaalt.

GratisQRcode vindt dat oneerlijk, en werkt als volgt:

 • GratisQRcode.nl zal haar standaard QR codes altijd gratis blijven aanbieden
 • Onze QR codes blijven voor altijd werken
 • Onze QR codes hebben geen max. aantal scans
 • Wij bieden klanten heel veel opties aan om QR codes te personaliseren: kleur, kwaliteit, grootte, design, frame etc.
 • We bieden verschillende QR code toepassingen aan (URL, wifi, vCard etc.
 • We blijven onze generator nog verder verbeteren!

Je kan op gratisqrcode.nl zoveel statische QR codes aanmaken als je wilt! Daarnaast kunnen er maximaal 50 (!) dynamische QR codes gratis worden aangemaakt. Als je meer dynamische QR codes aan wilt maken dan kan je een bulkaccount nemen of informeren naar de mogelijkheden. Je kunt hier QR codes bij ons aanmaken.

Bij GratisQRcode.nl heb je altijd de keuze om niks te betalen en zit je nooit vast aan abonnementen. Dankzij donaties en betalingen voor extra diensten is het mogelijk dat gratisqrcode.nl al jaren kosteloos QR codes aanbiedt. Zo kan je voor een scherpe prijs  ervoor kiezen het logo van GratisQRcode uit beeld te laten bij dynamische QR codes, of kan je voor een klein bedrag statisch QR codes in pdf downloaden, en hoef je niet te wachten.

Dankzij jullie donaties kunnen we al jaren deze website runnen, en we willen dat nog lang blijven doen. Wil jij ons hierbij helpen? Dan kan je hier kijken naar alle voordelen die een donatie biedt.

Wil je contact opnemen? Dat kan je hier doen, door het formulier in te vullen.

Liever bellen? Dat kan, maar stuur ons eerst een bericht via het formulier met de vraag.
Omdat er zoveel mensen QR Codes aanmaken bij ons (40.000 per week gemiddeld) en 99,9% dit gratis is, kan het niet uit om veel mensen te woord te staan. Veel mensen hebben de standaard vragen die hier ook te lezen zijn.

Wij bellen je graag terug terug indien je bijvoorbeeld:

 • Je bent een bedrijf en je hebt vragen naar de mogelijkheden van QR Code
 • Er een fout is en we komen er per mail niet uit
 • etc.

Samenvattend: helemaal niets!

Dit is een dienst van de overheid, net zoals je burgerservicenummer, paspoort en digid.
Dus stel ons daar dan ook geen vragen over!

Waar moet je wel zijn?