Checklist

Om een goede QR code te creëren moet je aan veel denken. Wij helpen graag wijzen op welke dingen je moet letten bij het maken van QR codes. Dit zijn de 7 belangrijkste punten om na te lopen wanneer je een QR code gaat gebruiken. 

In het kort

 • Voordat je een QR code gaat downloaden, printen of verspreiden is het belangrijk om een aantal stappen na te lopen;
 • Denk goed na over of je een statische of dynamische QR code wilt, en welk type je gebruikt;
 • Ook is het belangrijk dat er een goede opmaak is met genoeg contrast, dat de QR code is getest, en dat je nadenkt over of en hoe je de QR code print.
1. Statisch of dynamisch?

Voordat je een QR code aanmaakt, moet je eerst weten of hij statisch of dynamisch moet zijn. Mocht je het verschil niet weten, dan is hier een uitleg over beide soorten. Hier is een kort overzicht welke soort, welke voordelen heeft:

Statisch                                                                                                                                                           –Veel toepassingen: Link, vCard, Wifi etc;                                                                                   -Eenvoudig & snel.

Dynamisch                                                                                                                                                       -Aantal scans bij te houden;
-De informatie en opmaak van de QR code kan achteraf worden aangepast.

Bij statisch kan je kiezen voor de typen Link, Tekst, Email, Wifi, vCard, Batch, en nog 7 anderen. Bij dynamisch kan je kiezen uit link, video, audio, PDF, foto/plaatje, of visitekaartje.

Denk goed na in welke situatie jij QR codes gebruikt, zodat je een goeie keuze kan maken!

2. Geschikte type?

Voor statische QR codes zijn er 15 verschillende types, en de dynamische QR code heeft momenteel 7 verschillende types. De meeste QR codes zijn van het type ‘link’, maar het is toch slim om te kijken of je in jouw situatie niet een ander type nodig hebt. Sommige QR code types spreken voor zich, en voor de overige types kun je meer info vinden op de de dynamische QR code typen pagina of de blog pagina.

Bron: wifi-installatie

3. Voldoende opmaak?

Er gaan zoveel QR codes rond, dat een standaard QR code zonder opmaak, niet zoveel aandacht trekt. Wat blijkt? QR codes die je een reden geven om te scannen, of vertellen waar ze naartoe leiden worden vaker gescand. Zelfs de tekst ‘scan mij’ in een frame levert al voordeel op. Sowieso werken gepersonaliseerde QR codes beter, omdat ze unieker zijn. Check of je een goeie opmaak voor je QR code hebt!

4. Genoeg contrast?

Als er bij een QR code niet genoeg contrast tussen de 2 kleuren zit, is het moeilijk om de blokjes in de QR code te lezen. Hierdoor kan de QR code niet meer te scannen zijn. Opmaak is dan ook goed, maar je moet er niet te ver in gaan. Voordat je de QR code download, kan je ‘m nog even scannen om te checken.

Scan deze QR code

Deze QR code is niet te scannen door het gebrek aan contrast.

5. Getest?

Voordat je een QR code opslaat, is het verstandig hem eerst te testen. Dit kan door het voorbeeld aan de rechterkant te scannen. Werkt het allemaal zoals het moet? Dan kan je hem opslaan! Als het niet werkt kan het bv. aan de spelling, (het gebrek aan) contrast, of een van deze redenen liggen. Als je de QR code echt gaat gebruiken, is het slim om hem nog een keer te checken, zodat het zeker is dat niks fout is gegaan.

6. Juiste afmetingen?

De juiste afmetingen van een QR code zijn heel belangrijk. Een QR code moet te scannen zijn, en het moet opvallen. Er zijn geen ideale afmetingen, omdat elke QR code weer anders is. Hier geldt: ga op gevoel af, en test wat wel en niet werkt.

7. QR code afdrukken?

Als je QR codes wilt gaan afdrukken, moet je kijken of je daarvoor een pixel- of vectorbestand wilt gebruiken. Dit zijn de voordelen van beide bestandssoorten:

Pixelbestanden:

 • Kunnen heel makkelijk worden bewerkt;
 • Worden toegestaan op vrijwel alle platformen.

Vectorbestanden:

 • Nemen weinig opslagruimte in;
 • Behouden hun goede kwaliteit bij schalen;
 • Het openen, aanpassen en opslaan van het bestand leidt niet tot kwaliteitsverlies.

Check welk bestandsformaat je wilt (wij raden PDF aan), zodat je niet voor verassingen komt te staan bij het drukken van QR codes.

Bron: Drukmakers

FAQ

Een QR code is een scanbare afbeelding waarbij degene die de afbeelding heeft gescand wordt doorgestuurd naar wat er in de QR code is gezet, bijvoorbeeld een internetpagina of een stuk tekst. De QR code bestaat uit ‘blokjes’ die een telefoon/tablet kan herkennen bij het scannen zodat de telefoon/tablet degene die de QR code heeft gescand kan doorsturen naar de info die in de QR code is gezet. QR codes kunnen hier bij ons worden aangemaakt.

Een QR code bestaat uit wat blokjes op een achtergrond. Een bepaalde plaatsing van die blokjes is uniek. Een telefoon/ tablet kan door het verschil in kleur tussen de achtergrond en de blokjes de plaatsing van de blokjes op de achtergrond herkennen. Het device herkent de unieke plaatsing en stuurt degene die de QR code scant naar de info die verwerkt is in de QR code.

Een QR code zelf is in feite alleen een aantal ‘blokjes’ op een achtergrond. Het gaat er dus om of de pagina waar de QR code je naar doorstuurt veilig is. Om hier achter te komen blijft het devies: opletten geblazen! Lees ook deze blogpost over het voorkomen van fraude met QR codes.

Dit kan eenvoudig met onze QR code generator, en gaat als volgt:

 1. Je kunt kiezen of je een dynamische of statische QR code wilt
 2. Je kan de benodigde gegevens invullen; bv. een URL
 3. Je kan optioneel zelfs nog de QR code personaliseren, bv. met een eigen logo
 4. Gaat dit allemaal iets te snel? Kijk dan hier voor een makkelijke stap voor stap uitleg over hoe je een QR code kan aanmaken.
 • Een QR code trekt de aandacht van mensen
 • QR codes hebben maar weinig ruimte nodig
 • Je kan er feedback of andere info door krijgen
 • QR codes zijn (in elk geval bij ons) gratis!
 • Voor meer voorbeelden voor hoe QR codes kunnen worden gebruikt kan je hier klikken.

Ja, dit is mogelijk! Als je een QR code aanmaakt kan krijg je hierna een scherm te zien waarop je de QR code kunt downloaden als PNG, SVG, of PDF bestand. Als je de QR code hebt gedownload in de bestandsvorm die jij het handigst vindt, kan je de QR code uitprinten. Dit kan handig zijn zodat je de QR code ergens fysiek kan neerzetten/ ophangen. Je kan hier QR codes aanmaken, en ze daarna gelijk downloaden en uitprinten!

Nee, dit hoeft niet. Bij gratisqrcode.nl kan je alle kleuren kiezen die je wilt! Wel is het handig om een kleurencombinatie te kiezen die voldoende contrast bevat, want als er onvoldoende contrast is dan is de QR code niet te scannen. Eventueel kan je hier meer te weten komen over het personaliseren van je eigen QR code.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je QR code niet werkt. De meest voorkomende zijn:

 • De ingevoerde data bevat een typefout
 • De kwaliteit van de QR code is slecht
 • Je scant de QR code met een app; dit werkt vaak niet en je kan QR codes makkelijk met de camera scannende
 • Het probleem niet gevonden, of wil je hier meer over lezen? Klik dan hier de top 10 redenen waarom een QR code niet werkt, en wat de oplossingen daarvoor zijn.

Iedereen die beschikt over een smartphone of tablet met camera kan QR codes makkelijk scannen door de camera- app te openen en de camera te richten op de QR code. Een uitzondering is dat sommige Android smartphones met een wat ouder besturingssysteem (Android 8.0 of lager) helaas geen QR codes kunnen scannen. Als het scannen nog steeds niet lukt kan je hier kijken voor oorzaken en oplossingen over een QR code die niet te scannen is.

Ja, QR codes zijn rechtenvrij en kunnen dus door iedereen worden gebruikt of gemaakt. Er zijn vele toepassingen voor QR codes, dus gebruik het op wat voor manier je wilt! Je kan op deze pagina QR codes bij ons aanmaken.

Ja dat kan! Bij gratisqrcode.nl kan je een eigen logo in het midden van een QR code zetten door bij het aanmaken op het knopje ‘logo’ te klikken. Vervolgens kan je een logo uploaden en de grootte aanpassen. Dit is natuurlijk erg handig omdat iedereen die de QR code scant in een oogopslag kan zien van wie de QR code is. Als je je QR code verder wilt personaliseren kan je daar in deze blogpost meer over vinden.

Bij een dynamische QR code is dat eenvoudig te zien nadat je hebt ingelogd op je account. Je kunt op je account naast de QR code op een grafiekje klikken waar je het aantal scans per dag kan zien. Bij een statische QR code is het iets lastiger, en kan je het aantal scans alleen bij houden als de QR code doorlinkt naar een website die van jezelf is. Dan kan je het aantal scans bijhouden met een UTM code. Je kunt hier meer lezen over wat een UTM code is, hoe je hem aanmaakt, en hoe je het aantal scans bijhoudt.

Op gratisqrcode.nl kan je de kleuren aanpassen, het patroon wijzingen, de randen van de QR code veranderen, een eigen logo erin zetten, een gepersonaliseerd frame toevoegen, de kwaliteit aanpassen, en de grootte wijzigen. Daarnaast is er bij de dynamische QR codes de mogelijkheid om een gepersonaliseerde link in te stellen, die iedereen die de QR code scant ziet. Er zijn dus heel veel opties om de QR code te maken die perfect is voor jouw situatie. Lees hier meer over al deze opties en hoe je ze kan gebruiken.

Een barcode is een streepjescode en bevat informatie die horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat uit hoe breed elk streepje is en is dus eendimensionaal. Bij een QR code wordt de informatie zowel verticaal als horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat hier dus uit de lengte en de breedte van de ‘blokjes’ in de QR code, en de QR code is dus tweedimensionaal. Door dit verschil past er meer dan 100x zoveel data in een QR code, en zijn de mogelijkheden voor QR codes veel groter.

De minimale grootte is 1×1 cm, maar in de praktijk moet een QR code vaak wat groter zijn. Bv. als de QR code van ver wordt gescand, of als er veel data instaat (veel blokjes). Lees hier meer over de ideale grootte voor QR codes.

Nee, een QR code zelf is alleen een achtergrond met wat ‘blokjes’ erop. Het kan wel voorkomen dat een QR code scan app advertenties toont. Hierdoor is het verstandig om de standaard camera app te gebruiken i.p.v. QR code scan apps zodat er geen reclame in beeld komt bij het scannen van een QR code. Als je tegen andere problemen aanloopt bij het scannen van QR codes kun je hier klikken om de problemen op te lossen.

Voor het aanmaken van een statische QR code heb je alleen een QR code generator nodig zoals gratisqrcode.nl en je hebt informatie nodig waar je de QR code naartoe wilt leiden. Bijvoorbeeld de URL van je eigen website www.voorbeeld.nl. Eventueel kan je nog een eigen afbeelding uploaden in de QR code maar dit hoeft niet. Voor een dynamische QR code heb je naast het eerdergenoemde ook een account nodig. Als je het aanmaken van QR codes nog niet helemaal snapt, leggen we het hier rustig stap-voor-stap voor je uit.