Design

Bij het gebruik van QR codes gaan bedrijven vaak al verder dan de standaard zwart-witte blokjes code. Zo kan de kleur, de rand, de binnenkant, en nog veel meer van een QR code gepersonaliseerd worden (lees hier hoe dat kan). Zo is er voor elke situatie een unieke QR code, die veel meer uit het oog zal springen dan de standaard QR codes. In deze blogpost wordt er dan ook aandacht besteed waaraan u kunt denken bij het designen van QR codes. 

In het kort

 • Het personaliseren (de opmaak) van een QR code is belangrijk zodat hij meer aandacht trekt;
 • Je kan dit zelf doen bij gratisqrcode met frames, kleuren, logo’s, patronen en meer;
 • Je moet hierbij wel opletten dat je QR code verschilt van die van anderen, dat er voldoende contrast in zit, en dat de QR code er overzichtelijk uit ziet.

QR codes als kunst

Een bedrijf genaamd QR Canvas biedt QR code kunstwerken aan. Kleurrijke QR codes worden uitgeprint of met de hand geschilderd op een canvas. Het schilderij kan helemaal naar eigen smaak worden vormgegeven, en kan dan worden opgehangen in bijvoorbeeld een vergaderruimte of wachtkamer.

Een dergelijk kunstwerk is niet alleen mooi, maar valt ook op. Een klant zal dan ook geneigd zijn de QR code te scannen, en zo kan het bedrijf heel effectief informatie aanbieden aan klanten.

QR code in een wachtkamer

QR code kunstwerk, Bron: QR Canvas

Eigen design

Een QR code kunstwerk werkt goed, maar is misschien een tikkeltje overdreven voor het doel dat je wilt bereiken: Zoveel mogelijk klanten informatie bieden. Het is dus wel verstandig om een mooie, gepersonaliseerde QR code te hebben, maar deze hoeft niet zo perfect te zijn als het voorbeeld hierboven. Goede stappen bij het personaliseren zijn:

 • Mensen een reden geven om te scannen; dit kan d.m.v. de optie frame. Het blijkt dat QR codes hierdoor veel vaker worden gescand.
 • Het toevoegen van een eigen logo of afbeelding. Dit maakt de QR code veel meer eigen, en oogt aantrekkelijker.
 • Het gebruiken van de huiskleuren van het bedrijf. D.m.v. de optie kleur kunnen er meerdere eigen kleuren worden gebruikt. Ook dit zorgt voor een unieke QR code die vaker wordt gescand.
 • Het kiezen van een patroon voor de QR code die weergeeft wat je wilt zeggen. Dit kan onder het kopje design, waaruit verschillende patronen zijn te kiezen. Ook dit onderscheidt je QR code van anderen.
 • Het kiezen van een frame die past bij je bedrijf of boodschap.

Wil je een uitleg voor hoe je je QR code precies kan personaliseren? Klik hier.

QR design voorbeeld

Voorbeelden van QR codes die een aantrekkelijk design hebben.

Waar moet ik op letten?

Bij het bovengenoemde lijstje is het vooral aanvoelen wat goed bij de QR code past. Als iets niks toevoegt aan de QR code dan is het beter om het weg te laten, want het kost moeite, en kan de QR code rommelig maken. Sowieso zijn er een aantal dingen die je moet voorkomen:

 • Voorkom verwarring tussen afbeeldingen en logo’s van jouw bedrijf en die van anderen;
 • Voorkom dat je QR code rommelig wordt door de opmaak;
 • Voorkom kleuren- of patronen combinaties die niet bij elkaar passen;
 • Voorkom kleurencombinaties met onvoldoende contrast omdat deze niet meer te scannen is.

Als je elke keer opnieuw een design moet maken kost dit erg veel moeite. Maar, je kan je design met een eenmalige donatie bewaren. Hiermee is het design automatisch ingeladen, en kan je evt. per QR code nog kleine aanpassingen doen. Kijk op de site voor de mogelijkheden!

Door het lage contrast is deze QR code niet te scannen. 

FAQ

Ja dat kan! Bij gratisqrcode.nl kan je een eigen logo in het midden van een QR code zetten door bij het aanmaken op het knopje ‘logo’ te klikken. Vervolgens kan je een logo uploaden en de grootte aanpassen. Dit is natuurlijk erg handig omdat iedereen die de QR code scant in een oogopslag kan zien van wie de QR code is. Als je je QR code verder wilt personaliseren kan je daar in deze blogpost meer over vinden.

Op gratisqrcode.nl kan je de kleuren aanpassen, het patroon wijzingen, de randen van de QR code veranderen, een eigen logo erin zetten, een gepersonaliseerd frame toevoegen, de kwaliteit aanpassen, en de grootte wijzigen. Daarnaast is er bij de dynamische QR codes de mogelijkheid om een gepersonaliseerde link in te stellen, die iedereen die de QR code scant ziet. Er zijn dus heel veel opties om de QR code te maken die perfect is voor jouw situatie. Lees hier meer over al deze opties en hoe je ze kan gebruiken.

Ja, dit is mogelijk! Als je een QR code aanmaakt kan krijg je hierna een scherm te zien waarop je de QR code kunt downloaden als PNG, SVG, of PDF bestand. Als je de QR code hebt gedownload in de bestandsvorm die jij het handigst vindt, kan je de QR code uitprinten. Dit kan handig zijn zodat je de QR code ergens fysiek kan neerzetten/ ophangen. Je kan hier QR codes aanmaken, en ze daarna gelijk downloaden en uitprinten!

Ja dit kan!  Als je de opmaak wilt veranderen kan je inloggen op je account en dan naar de QR code gaan die je wilt wijzigen. Je klikt op wijzig stijl, en als je alles hebt aangepast kan je weer op afronden en opslaan klikken.