Het gebruik van QR codes is in de coronatijd enorm toegenomen. Het aantal aangemaakte QR codes op deze site, is -grotendeels door corona- vertienvoudigd. Dit komt uiteraard door de 1,5 meter regel, waardoor veel alledaagse activiteiten ineens op afstand moesten.

QR codes bieden hiervoor een oplossing, zo kan er contactloos worden betaald, kan er contactloos een bestelling worden geplaatst, en kunnen klanten eenvoudig via een QR code worden geregistreerd. Nu er voorzichtig steeds meer mag, komt er wel een vraag naar boven. Hoe ziet de toekomst van de QR code er post-corona uit?

QR codes in de horeca

De vraag naar QR codes voor de horeca is booming! Met QR codes kunnen klanten eenvoudig bestellen, na het scannen worden mensen automatisch doorgestuurd naar de menukaart. Het tafelnummer is al gekoppeld, en de bestelling wordt automatisch doorgestuurd naar de keuken/bar en kassa. De klant kan zelf kiezen of die geserveerd wil worden, of zelf de bestelling wil afhalen. Daarna kan er makkelijk worden betaald, allemaal via één QR code! Mocht je meer willen weten hoe de QR codes precies worden ingezet en wat de voordelen zijn, klik dan hier.

Sommige mensen zullen het fijner vinden om een fysieke menukaart in hun handen te hebben, en dat kan nog steeds. Een QR code zal dan ook een aanvulling worden, die het personeel moet assisteren, niet compleet vervangen. Die assistentie is hard nodig want door het personeelstekort moeten sommige horecazaken (deels) dicht. Voor heel wat horecazaken zal de QR code dan ook een reddende engel zijn, die hun zaak draaiende houdt. QR codes zullen dan ook volop gebruikt worden door de horeca, ook na de coronatijd.

Betalen met QR code

Door corona wordt er veel minder contant geld gebruikt, pintransacties zijn een belangrijke vervanger hiervan, maar er wordt ook steeds meer betaald met QR codes. QR codes worden bijvoorbeeld ingezet op een collectebus zodat er ook gedoneerd kan worden als mensen geen geld bij zich hebben. Dit is handig omdat er geen professionele of kostbare apparatuur aan te pas komt, en het proces heel erg makkelijk is.

Ook bij bijvoorbeeld straatverkopers, webshops, en evenementen wordt de QR code gebruikt om mensen te laten betalen. Je hebt als bedrijf geen pinautomaat nodig, en als klant geen portemonnee nodig. Omdat de techniek heeft bewezen zeer handig te zijn, is de verwachting dat QR codes als optie naast andere betaalopties zal blijven bestaan. Je kunt hier lezen over hoe organisaties als de hartstichting donaties binnenhalen m.b.v. QR codes, en hier hoe je zelf een QR code kan aanmaken om mensen mee te laten betalen.

Een Tikkie QR code om mee te betalen.

Coronacheck QR code

De bekendheid van QR codes heeft ook een enorme vlucht genomen sinds de lancering van Coronacheck. Hiervoor was het gebruik van QR codes al zeer divers, maar nadat Coronacheck eind juni werd uitgebracht had vrijwel iedereen van het bestaan van een QR code gehoord.

De keuze van de overheid om een coronabewijs in de vorm van een QR code uit te brengen is logisch. Door de QR code te combineren met een identiteitsbewijs is het heel lastig om mee te frauderen. Door het gebruik van een QR code hoeft men alleen een telefoon mee te nemen. Bovendien kan een QR code makkelijk en snel worden aangemaakt. Na corona worden QR codes misschien voor soortgelijke doeleinden ingezet. In elk geval heeft de Coronacheck app ervoor gezorgd dat de QR code een ingeburgerd fenomeen is in Nederland, waardoor organisaties in de toekomst vaker zullen experimenteren met het gebruik van QR codes.

Conclusie

Dit waren enkele voorbeelden over hoe de QR codes -vooral sinds corona- zijn gebruikt. Dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden, in de realiteit is het aantal toepassingen eindeloos. Ondanks dat de QR codes populairder zijn geworden door corona, blijven de QR codes na corona ook heel belangrijk. Dit is omdat we er gewend aan zijn geraakt, en omdat het heel efficiënt en eenvoudig is.

Ook zal er in de toekomst verder worden nagedacht over op welke slimme manieren QR codes ook nog kunnen worden gebruikt. Wil je voor jouw bedrijf ook QR codes inzetten, oriënteer je dan eens op het brede aanbod dat gratisqrcode.nl te bieden heeft. Je kunt eventueel hier zelf een QR code aanmaken.

FAQ

De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos, maar hier zijn een aantal voorbeelden:

 • Doorsturen naar een bestelpagina
 • Delen van contactgegevens (QR visitekaartje)
 • Verbinden met wifi
 • Contactloos betalen
 • etc. etc.
 • Mocht je gebruik willen maken van het grote aantal mogelijkheden, dan kun je hier bij ons QR codes aanmaken.

Ja! Dit kan door link van een betaalverzoek (zoals Tikkie) in een QR code te plaatsen. Betaalverzoeken kunnen verlopen, dus het is verstandig om een dynamische QR code te gebruiken, zodat de QR code kan worden aangepast. De QR code brengt degene die de QR code scant naar een webpagina van een bank of payment provider om de betaling te voldoen. Voor een duidelijke, stap voor stap uitleg: Lees meer

Een QR code is een scanbare afbeelding waarbij degene die de afbeelding heeft gescand wordt doorgestuurd naar wat er in de QR code is gezet, bijvoorbeeld een internetpagina of een stuk tekst. De QR code bestaat uit ‘blokjes’ die een telefoon/tablet kan herkennen bij het scannen zodat de telefoon/tablet degene die de QR code heeft gescand kan doorsturen naar de info die in de QR code is gezet. QR codes kunnen hier bij ons worden aangemaakt.

Een QR code bestaat uit wat blokjes op een achtergrond. Een bepaalde plaatsing van die blokjes is uniek. Een telefoon/ tablet kan door het verschil in kleur tussen de achtergrond en de blokjes de plaatsing van de blokjes op de achtergrond herkennen. Het device herkent de unieke plaatsing en stuurt degene die de QR code scant naar de info die verwerkt is in de QR code.

Een QR code zelf is in feite alleen een aantal ‘blokjes’ op een achtergrond. Het gaat er dus om of de pagina waar de QR code je naar doorstuurt veilig is. Om hier achter te komen blijft het devies: opletten geblazen! Lees ook deze blogpost over het voorkomen van fraude met QR codes.

Dit kan eenvoudig met onze QR code generator, en gaat als volgt:

 1. Je kunt kiezen of je een dynamische of statische QR code wilt
 2. Je kan de benodigde gegevens invullen; bv. een URL
 3. Je kan optioneel zelfs nog de QR code personaliseren, bv. met een eigen logo
 4. Gaat dit allemaal iets te snel? Kijk dan hier voor een makkelijke stap voor stap uitleg over hoe je een QR code kan aanmaken.
 • Een QR code trekt de aandacht van mensen
 • QR codes hebben maar weinig ruimte nodig
 • Je kan er feedback of andere info door krijgen
 • QR codes zijn (in elk geval bij ons) gratis!
 • Voor meer voorbeelden voor hoe QR codes kunnen worden gebruikt kan je hier klikken.

Ja, dit is mogelijk! Als je een QR code aanmaakt kan krijg je hierna een scherm te zien waarop je de QR code kunt downloaden als PNG, SVG, of PDF bestand. Als je de QR code hebt gedownload in de bestandsvorm die jij het handigst vindt, kan je de QR code uitprinten. Dit kan handig zijn zodat je de QR code ergens fysiek kan neerzetten/ ophangen. Je kan hier QR codes aanmaken, en ze daarna gelijk downloaden en uitprinten!

Nee, dit hoeft niet. Bij gratisqrcode.nl kan je alle kleuren kiezen die je wilt! Wel is het handig om een kleurencombinatie te kiezen die voldoende contrast bevat, want als er onvoldoende contrast is dan is de QR code niet te scannen. Eventueel kan je hier meer te weten komen over het personaliseren van je eigen QR code.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je QR code niet werkt. De meest voorkomende zijn:

 • De ingevoerde data bevat een typefout
 • De kwaliteit van de QR code is slecht
 • Je scant de QR code met een app; dit werkt vaak niet en je kan QR codes makkelijk met de camera scannende
 • Het probleem niet gevonden, of wil je hier meer over lezen? Klik dan hier de top 10 redenen waarom een QR code niet werkt, en wat de oplossingen daarvoor zijn.

Iedereen die beschikt over een smartphone of tablet met camera kan QR codes makkelijk scannen door de camera- app te openen en de camera te richten op de QR code. Een uitzondering is dat sommige Android smartphones met een wat ouder besturingssysteem (Android 8.0 of lager) helaas geen QR codes kunnen scannen. Als het scannen nog steeds niet lukt kan je hier kijken voor oorzaken en oplossingen over een QR code die niet te scannen is.

Ja, QR codes zijn rechtenvrij en kunnen dus door iedereen worden gebruikt of gemaakt. Er zijn vele toepassingen voor QR codes, dus gebruik het op wat voor manier je wilt! Je kan op deze pagina QR codes bij ons aanmaken.

Ja dat kan! Bij gratisqrcode.nl kan je een eigen logo in het midden van een QR code zetten door bij het aanmaken op het knopje ‘logo’ te klikken. Vervolgens kan je een logo uploaden en de grootte aanpassen. Dit is natuurlijk erg handig omdat iedereen die de QR code scant in een oogopslag kan zien van wie de QR code is. Als je je QR code verder wilt personaliseren kan je daar in deze blogpost meer over vinden.

Bij een dynamische QR code is dat eenvoudig te zien nadat je hebt ingelogd op je account. Je kunt op je account naast de QR code op een grafiekje klikken waar je het aantal scans per dag kan zien. Bij een statische QR code is het iets lastiger, en kan je het aantal scans alleen bij houden als de QR code doorlinkt naar een website die van jezelf is. Dan kan je het aantal scans bijhouden met een UTM code. Je kunt hier meer lezen over wat een UTM code is, hoe je hem aanmaakt, en hoe je het aantal scans bijhoudt.

Op gratisqrcode.nl kan je de kleuren aanpassen, het patroon wijzingen, de randen van de QR code veranderen, een eigen logo erin zetten, een gepersonaliseerd frame toevoegen, de kwaliteit aanpassen, en de grootte wijzigen. Daarnaast is er bij de dynamische QR codes de mogelijkheid om een gepersonaliseerde link in te stellen, die iedereen die de QR code scant ziet. Er zijn dus heel veel opties om de QR code te maken die perfect is voor jouw situatie. Lees hier meer over al deze opties en hoe je ze kan gebruiken.

Een barcode is een streepjescode en bevat informatie die horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat uit hoe breed elk streepje is en is dus eendimensionaal. Bij een QR code wordt de informatie zowel verticaal als horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat hier dus uit de lengte en de breedte van de ‘blokjes’ in de QR code, en de QR code is dus tweedimensionaal. Door dit verschil past er meer dan 100x zoveel data in een QR code, en zijn de mogelijkheden voor QR codes veel groter.

De minimale grootte is 1×1 cm, maar in de praktijk moet een QR code vaak wat groter zijn. Bv. als de QR code van ver wordt gescand, of als er veel data instaat (veel blokjes). Lees hier meer over de ideale grootte voor QR codes.

Nee, een QR code zelf is alleen een achtergrond met wat ‘blokjes’ erop. Het kan wel voorkomen dat een QR code scan app advertenties toont. Hierdoor is het verstandig om de standaard camera app te gebruiken i.p.v. QR code scan apps zodat er geen reclame in beeld komt bij het scannen van een QR code. Als je tegen andere problemen aanloopt bij het scannen van QR codes kun je hier klikken om de problemen op te lossen.

Voor het aanmaken van een statische QR code heb je alleen een QR code generator nodig zoals gratisqrcode.nl en je hebt informatie nodig waar je de QR code naartoe wilt leiden. Bijvoorbeeld de URL van je eigen website www.voorbeeld.nl. Eventueel kan je nog een eigen afbeelding uploaden in de QR code maar dit hoeft niet. Voor een dynamische QR code heb je naast het eerdergenoemde ook een account nodig. Als je het aanmaken van QR codes nog niet helemaal snapt, leggen we het hier rustig stap-voor-stap voor je uit.