Alles over de QR code

In Nederland is de QR code sinds een aantal jaar veel in het straatbeeld te zien. Steeds meer organisaties omarmen de QR code als een efficiënte en aantrekkelijke manier om te marketen. Maar, hoe werkt de QR code precies, en waar komt het vandaan?

In het kort

 • De QR code is een code met data erin die je telefoon en tablet herkent om jou naar de data door te sturen;
 • De QR code bestaat al sinds 1994, maar heeft recent een grote opmars gemaakt;
 • Op gratisqrcode kan je zowel gratis statische als dynamische QR codes kan aanmaken.

Wat is een QR code?

Een QR code is een code die kan worden gescand door een telefoon of tablet. Hij bestaat uit vierkante blokjes die door de ingebouwde QR scanner op je telefoon (met de camera app) kunnen worden gescand en herkend. De QR code bevat informatie (bijvoorbeeld een link of een tekst) waar je naartoe wordt gestuurd als je hem scant.

Een QR code neemt weinig ruimte in, het is aantrekkelijk om te scannen, en de info is makkelijk te vernieuwen.

 

Hoe werkt een QR code?

Een QR code doet niets meer dan informatie laten zien als hij gescand wordt. Degene die de QR code aanmaakt zet informatie erin zoals een link naar een pagina, of een stuk tekst. Deze informatie wordt verwerkt in een QR code, wat eigenlijk gewoon wat blokjes op een achtergrond zijn. Het patroon van hoe de blokjes op de achtergrond zijn geplaatst is voor elke QR code uniek. Een telefoon herkent het unieke patroon en stuurt de scanner door naar de informatie.

Een QR code doet niets meer dan de info die erin staat tonen als hij gescand wordt.

Als je een QR code wilt scannen hoef je dus alleen de camera van je telefoon richten op een QR code, waarna een pop-up naar de info verschijnt. Werkt het niet? Klik hier. Als je een QR code wilt aanmaken heb je een generator nodig. De generator zet leesbare informatie om in een QR code. Meer over het aanmaken verderop..

Waar komt de QR code vandaan?

In 1994 ontwikkelde het Japanse bedrijf Denso Wave de QR code. Toyota, een toeleverancier van Denso wou een betere manier om onderdelen te identificeren. Daarvoor ontwikkelde het dochterbedrijf Denso Wave de QR code. Dit gebeurde toen een ingenieur Masahiro Hara na het spelen van het spel Go bedacht dat je ook in 2 richtingen kon coderen, in tegenstelling tot bij de barcode waar dit 1 richting is.

Op de QR code is nooit patent aangevraagd. In het snel digitaliserende Japan kreeg de QR code dan ook steeds meer toepassingen. Al snel bedacht men dat er links konden worden aangeboden met een QR code Denk hierbij aan het delen van informatie in tijdschriften, flyers, en zelfs lantaarnpalen en muren. Inmiddels worden afspraken ingepland, locaties gedeeld en contactinformatie doorgestuurd met behulp van QR codes.

In Nederland is de QR code pas veel later opgekomen. GratisQRCode bestaat inmiddels 11 jaar, en elk jaar zien we het gebruik van de QR code verder toenemen. Zeker sinds de coronatijd omarmen vele mensen en organisaties de QR code. De QR code kan dan ook veel info op een klein oppervlak laten zien, je kan de info makkelijk vernieuwen waardoor je niks opnieuw hoeft uit te printen, en de QR code trekt aandacht en is dan ook populair in de marketing.

Masahiro Hara, uitvinder van de QR code.

QR code aanmaken

Vrijwel alle QR code generatoren vragen geld voor het aanmaken van QR codes. Gratisqrcode.nl is de eerste en grootste QR code generator die dynamische en statische QR codes gratis aanbiedt. Wil je een QR code aanmaken? Klik hier! Of klik hier voor een uitleg over hoe je een QR code aanmaakt

Statisch of dynamisch?

Er zijn twee soorten QR codes: Statische en dynamische QR codes. GratisQRCode biedt ze allebei gratis aan. Wil je weten wat dit inhoudt? Lees de verschillen hieronder, of klik hier voor een uitleg.

Welk type QR Code past bij je?

Wij zijn WEL transparant ! Lees meer

Statisch

+ Veel toepassingen: Link, vCard, Wifi etc;
+ Eenvoudig & snel;
+ Gratis bij onze generator!
+ Oneindig in gebruik
– Niet aanpasbaar achteraf
– Eenmalig te downloaden
– Scans niet te meten

Dynamisch

+ Aantal scans bij te houden;
+ De link en opmaak kan worden aangepast
+ Verlopen nooit | geen max scans
+ Gratis variant en betaald (eenmalig ¢ 8,99 )
+ Download in je account
– Dynamische QR Code gekoppeld aan bedrijf

Voorbeeld

NOS statische QR code

Voorbeeld

Voorbeeld QR Code betaald

FAQ

Een QR code is een scanbare afbeelding waarbij degene die de afbeelding heeft gescand wordt doorgestuurd naar wat er in de QR code is gezet, bijvoorbeeld een internetpagina of een stuk tekst. De QR code bestaat uit ‘blokjes’ die een telefoon/tablet kan herkennen bij het scannen zodat de telefoon/tablet degene die de QR code heeft gescand kan doorsturen naar de info die in de QR code is gezet. QR codes kunnen hier bij ons worden aangemaakt.

Een QR code bestaat uit wat blokjes op een achtergrond. Een bepaalde plaatsing van die blokjes is uniek. Een telefoon/ tablet kan door het verschil in kleur tussen de achtergrond en de blokjes de plaatsing van de blokjes op de achtergrond herkennen. Het device herkent de unieke plaatsing en stuurt degene die de QR code scant naar de info die verwerkt is in de QR code.

Een QR code zelf is in feite alleen een aantal ‘blokjes’ op een achtergrond. Het gaat er dus om of de pagina waar de QR code je naar doorstuurt veilig is. Om hier achter te komen blijft het devies: opletten geblazen! Lees ook deze blogpost over het voorkomen van fraude met QR codes.

Dit kan eenvoudig met onze QR code generator, en gaat als volgt:

 1. Je kunt kiezen of je een dynamische of statische QR code wilt
 2. Je kan de benodigde gegevens invullen; bv. een URL
 3. Je kan optioneel zelfs nog de QR code personaliseren, bv. met een eigen logo
 4. Gaat dit allemaal iets te snel? Kijk dan hier voor een makkelijke stap voor stap uitleg over hoe je een QR code kan aanmaken.
 • Een QR code trekt de aandacht van mensen
 • QR codes hebben maar weinig ruimte nodig
 • Je kan er feedback of andere info door krijgen
 • QR codes zijn (in elk geval bij ons) gratis!
 • Voor meer voorbeelden voor hoe QR codes kunnen worden gebruikt kan je hier klikken.

Ja, dit is mogelijk! Als je een QR code aanmaakt kan krijg je hierna een scherm te zien waarop je de QR code kunt downloaden als PNG, SVG, of PDF bestand. Als je de QR code hebt gedownload in de bestandsvorm die jij het handigst vindt, kan je de QR code uitprinten. Dit kan handig zijn zodat je de QR code ergens fysiek kan neerzetten/ ophangen. Je kan hier QR codes aanmaken, en ze daarna gelijk downloaden en uitprinten!

Nee, dit hoeft niet. Bij gratisqrcode.nl kan je alle kleuren kiezen die je wilt! Wel is het handig om een kleurencombinatie te kiezen die voldoende contrast bevat, want als er onvoldoende contrast is dan is de QR code niet te scannen. Eventueel kan je hier meer te weten komen over het personaliseren van je eigen QR code.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je QR code niet werkt. De meest voorkomende zijn:

 • De ingevoerde data bevat een typefout
 • De kwaliteit van de QR code is slecht
 • Je scant de QR code met een app; dit werkt vaak niet en je kan QR codes makkelijk met de camera scannende
 • Het probleem niet gevonden, of wil je hier meer over lezen? Klik dan hier de top 10 redenen waarom een QR code niet werkt, en wat de oplossingen daarvoor zijn.

Iedereen die beschikt over een smartphone of tablet met camera kan QR codes makkelijk scannen door de camera- app te openen en de camera te richten op de QR code. Een uitzondering is dat sommige Android smartphones met een wat ouder besturingssysteem (Android 8.0 of lager) helaas geen QR codes kunnen scannen. Als het scannen nog steeds niet lukt kan je hier kijken voor oorzaken en oplossingen over een QR code die niet te scannen is.

Ja, QR codes zijn rechtenvrij en kunnen dus door iedereen worden gebruikt of gemaakt. Er zijn vele toepassingen voor QR codes, dus gebruik het op wat voor manier je wilt! Je kan op deze pagina QR codes bij ons aanmaken.

Ja dat kan! Bij gratisqrcode.nl kan je een eigen logo in het midden van een QR code zetten door bij het aanmaken op het knopje ‘logo’ te klikken. Vervolgens kan je een logo uploaden en de grootte aanpassen. Dit is natuurlijk erg handig omdat iedereen die de QR code scant in een oogopslag kan zien van wie de QR code is. Als je je QR code verder wilt personaliseren kan je daar in deze blogpost meer over vinden.

Bij een dynamische QR code is dat eenvoudig te zien nadat je hebt ingelogd op je account. Je kunt op je account naast de QR code op een grafiekje klikken waar je het aantal scans per dag kan zien. Bij een statische QR code is het iets lastiger, en kan je het aantal scans alleen bij houden als de QR code doorlinkt naar een website die van jezelf is. Dan kan je het aantal scans bijhouden met een UTM code. Je kunt hier meer lezen over wat een UTM code is, hoe je hem aanmaakt, en hoe je het aantal scans bijhoudt.

Op gratisqrcode.nl kan je de kleuren aanpassen, het patroon wijzingen, de randen van de QR code veranderen, een eigen logo erin zetten, een gepersonaliseerd frame toevoegen, de kwaliteit aanpassen, en de grootte wijzigen. Daarnaast is er bij de dynamische QR codes de mogelijkheid om een gepersonaliseerde link in te stellen, die iedereen die de QR code scant ziet. Er zijn dus heel veel opties om de QR code te maken die perfect is voor jouw situatie. Lees hier meer over al deze opties en hoe je ze kan gebruiken.

Een barcode is een streepjescode en bevat informatie die horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat uit hoe breed elk streepje is en is dus eendimensionaal. Bij een QR code wordt de informatie zowel verticaal als horizontaal wordt opgeslagen. De code bestaat hier dus uit de lengte en de breedte van de ‘blokjes’ in de QR code, en de QR code is dus tweedimensionaal. Door dit verschil past er meer dan 100x zoveel data in een QR code, en zijn de mogelijkheden voor QR codes veel groter.

De minimale grootte is 1×1 cm, maar in de praktijk moet een QR code vaak wat groter zijn. Bv. als de QR code van ver wordt gescand, of als er veel data instaat (veel blokjes). Lees hier meer over de ideale grootte voor QR codes.

Nee, een QR code zelf is alleen een achtergrond met wat ‘blokjes’ erop. Het kan wel voorkomen dat een QR code scan app advertenties toont. Hierdoor is het verstandig om de standaard camera app te gebruiken i.p.v. QR code scan apps zodat er geen reclame in beeld komt bij het scannen van een QR code. Als je tegen andere problemen aanloopt bij het scannen van QR codes kun je hier klikken om de problemen op te lossen.

Voor het aanmaken van een statische QR code heb je alleen een QR code generator nodig zoals gratisqrcode.nl en je hebt informatie nodig waar je de QR code naartoe wilt leiden. Bijvoorbeeld de URL van je eigen website www.voorbeeld.nl. Eventueel kan je nog een eigen afbeelding uploaden in de QR code maar dit hoeft niet. Voor een dynamische QR code heb je naast het eerdergenoemde ook een account nodig. Als je het aanmaken van QR codes nog niet helemaal snapt, leggen we het hier rustig stap-voor-stap voor je uit.