Alles over de QR code

In Nederland is de QR code sinds een aantal jaar veel in het straatbeeld te zien. Steeds meer organisaties omarmen de QR code als een efficiënte en aantrekkelijke manier om te marketen. Maar, hoe werkt de QR code precies, en waar komt het vandaan?

In het kort

  • De QR code is een code met data erin die je telefoon en tablet herkent om jou naar de data door te sturen;
  • De QR code bestaat al sinds 1994, maar heeft recent een grote opmars gemaakt;
  • Op gratisqrcode kan je zowel gratis statische als dynamische QR codes kan aanmaken.

Wat is een QR code?

Een QR code is een code die kan worden gescand door een telefoon of tablet. Hij bestaat uit vierkante blokjes die door de ingebouwde QR scanner op je telefoon (met de camera app) kunnen worden gescand en herkend. De QR code bevat informatie (bijvoorbeeld een link of een tekst) waar je naartoe wordt gestuurd als je hem scant.

Een QR code neemt weinig ruimte in, het is aantrekkelijk om te scannen, en de info is makkelijk te vernieuwen.

 

Advertentiescherm bij bushalte met een QR code.

Een QR code op een advertentiebord

Hoe werkt een QR code?

Een QR code doet niets meer dan informatie laten zien als hij gescand wordt. Degene die de QR code aanmaakt zet informatie erin zoals een link naar een pagina, of een stuk tekst. Deze informatie wordt verwerkt in een QR code, wat eigenlijk gewoon wat blokjes op een achtergrond zijn. Het patroon van hoe de blokjes op de achtergrond zijn geplaatst is voor elke QR code uniek. Een telefoon herkent het unieke patroon en stuurt de scanner door naar de informatie.

Een QR code doet niets meer dan de info die erin staat tonen als hij gescand wordt.

Als je een QR code wilt scannen hoef je dus alleen de camera van je telefoon richten op een QR code, waarna een pop-up naar de info verschijnt. Werkt het niet? Klik hier. Als je een QR code wilt aanmaken heb je een generator nodig. De generator zet leesbare informatie om in een QR code. Meer over het aanmaken verderop..

Waar komt de QR code vandaan?

In 1994 ontwikkelde het Japanse bedrijf Denso Wave de QR code. Toyota, een toeleverancier van Denso wou een betere manier om onderdelen te identificeren. Daarvoor ontwikkelde het dochterbedrijf Denso Wave de QR code. Dit gebeurde toen een ingenieur Masahiro Hara na het spelen van het spel Go bedacht dat je ook in 2 richtingen kon coderen, in tegenstelling tot bij de barcode waar dit 1 richting is.

Op de QR code is nooit patent aangevraagd. In het snel digitaliserende Japan kreeg de QR code dan ook steeds meer toepassingen. Al snel bedacht men dat er links konden worden aangeboden met een QR code Denk hierbij aan het delen van informatie in tijdschriften, flyers, en zelfs lantaarnpalen en muren. Inmiddels worden afspraken ingepland, locaties gedeeld en contactinformatie doorgestuurd met behulp van QR codes.

In Nederland is de QR code pas veel later opgekomen. GratisQRCode bestaat inmiddels 11 jaar, en elk jaar zien we het gebruik van de QR code verder toenemen. Zeker sinds de coronatijd omarmen vele mensen en organisaties de QR code. De QR code kan dan ook veel info op een klein oppervlak laten zien, je kan de info makkelijk vernieuwen waardoor je niks opnieuw hoeft uit te printen, en de QR code trekt aandacht en is dan ook populair in de marketing.

Masahiro Hara, uitvinder van de QR code

Masahiro Hara, uitvinder van de QR code.

QR code aanmaken

Vrijwel alle QR code generatoren vragen geld voor het aanmaken van QR codes. Gratisqrcode.nl is de eerste en grootste QR code generator die dynamische en statische QR codes gratis aanbiedt. Wil je een QR code aanmaken? Klik hier! Of klik hier voor een uitleg over hoe je een QR code aanmaakt

Statisch of dynamisch?

Er zijn twee soorten QR codes: Statische en dynamische QR codes. GratisQRCode biedt ze allebei gratis aan. Wil je weten wat dit inhoudt? Lees de verschillen hieronder, of klik hier voor een uitleg.

Welk type QR Code past bij je?

Wij zijn WEL transparant ! Lees meer

Statisch

+ Veel toepassingen: Link, vCard, Wifi etc;
+ Eenvoudig & snel;
+ Gratis bij onze generator!
+ Oneindig in gebruik
– Niet aanpasbaar achteraf
– Eenmalig te downloaden
– Scans niet te meten

Dynamisch

+ Aantal scans bij te houden;
+ De link en opmaak kan worden aangepast
+ Verlopen nooit | geen max scans
+ Gratis variant en betaald (eenmalig ¢ 8.99 )
+ Download in je account
– Dynamische QR Code gekoppeld aan bedrijf

Voorbeeld

NOS statische QR code

Voorbeeld

Voorbeeld QR Code betaald

FAQ

Een QR code is een scanbare afbeelding waarbij degene die de afbeelding heeft gescand wordt doorgestuurd naar wat er in de QR code is gezet, bijvoorbeeld een internetpagina of een stuk tekst. De QR code bestaat uit ‘blokjes’ die een telefoon/tablet kan herkennen bij het scannen zodat de telefoon/tablet degene die de QR code heeft gescand kan doorsturen naar de info die in de QR code is gezet. QR codes kunnen hier bij ons worden aangemaakt.

Nee, een QR code zelf is alleen een achtergrond met wat ‘blokjes’ erop. Het kan wel voorkomen dat een QR code scan app advertenties toont. Hierdoor is het verstandig om de standaard camera app te gebruiken i.p.v. QR code scan apps zodat er geen reclame in beeld komt bij het scannen van een QR code. Als je tegen andere problemen aanloopt bij het scannen van QR codes kun je hier klikken om de problemen op te lossen.

Iedereen die beschikt over een smartphone of tablet met camera kan QR codes makkelijk scannen door de camera- app te openen en de camera te richten op de QR code. Een uitzondering is dat sommige Android smartphones met een wat ouder besturingssysteem (Android 8.0 of lager) helaas geen QR codes kunnen scannen. Als het scannen nog steeds niet lukt kan je hier kijken voor oorzaken en oplossingen over een QR code die niet te scannen is.

Dit kan eenvoudig met onze QR code generator, en gaat als volgt:

  1. Je kunt kiezen of je een dynamische of statische QR code wilt
  2. Je kan de benodigde gegevens invullen; bv. een URL
  3. Je kan optioneel zelfs nog de QR code personaliseren, bv. met een eigen logo
  4. Gaat dit allemaal iets te snel? Kijk dan hier voor een makkelijke stap voor stap uitleg over hoe je een QR code kan aanmaken.