Betalen met behulp van een QR code
    QR codes komen steeds meer voor als hulpmiddel bij betalen. QR codes zijn een laagdrempelige manier om mensen te laten betalen, en zowel bedrijven als consumenten maken er graag gebruik van. QR codes kan je bijvoorbeeld gebruiken om mensen te laten betalen bij binnenkomst van een evenement, of om donaties voor het Rode Kruis aan de deur op te halen. Maar, hoe doe je dit?

In het kort

  • Betalen met QR codes werkt d.m.v. betaalverzoeken;
  • Je kan bij veel banken en apps particuliere of zakelijke betaalverzoeken aanmaken, maar ze verschillen qua geldigheid, max. bedrag, en max. aantal betalingen;
  • De link van een betaalverzoek kan je in een dynamische QR code zetten zodat je de QR code kan blijven gebruiken.

Probeer nu ons voorbeeld uit! Dit is een QR code met een betaalverzoek via tikkie.

Dit betaalverzoek werkt met een dynamische QR code.

Betalingsverzoek

Velen zullen bekend zijn met betalingsverzoeken. Sites of apps die betalingsverzoeken aanmaken, generen voor elk betaalverzoek een unieke link. Doordat het een unieke link is, is de meeste benodigde info al bekend en hoeft de betaler eigenlijk alleen alles te bevestigen. Een betalingsverzoek aanmaken is de eerste stap om mensen te laten betalen met een QR code.

Tikkie betaalverzoek

Waar kan je het best een betalingsverzoek aanmaken?

Bij de meeste banken kan je een betalingsverzoek aanmaken, hier moet je dan wel een rekening hebben. In plaats van een betalingsverzoek bij een bank kan je ook betalingsverzoeken bij apps zoals Tikkie aanmaken.

Het verschilt per bank/ app hoe lang een betalingsverzoek geldig blijft, hoeveel betalingen er maximaal kunnen zijn per verzoek, en hoeveel geld er in totaal kan worden opgehaald. Zie de tabel rechts voor de verschillen van de betaalverzoeken van de banken.

Er zijn ook zakelijke aanbieders van betaalverzoeken. Deze bieden vaak een langere geldigheid van betaalverzoeken, een hoger maximum voor een betaalverzoek of andere voordelen. Deze aanbieders kosten wel geld. Zakelijke varianten zijn o.a. Tikkie zakelijk, Mollie, maar ook sommige banken bieden zakelijke betaalverzoeken aan.

Bedrijf:
(klik voor meer info)
Geldigheid Max aantal betalingen per verzoekMax bedrag in €
Rabobank2 maandenoneindig750 per verzoek
ING30 dagenonbekend5000 per verzoek
ASN bank2 jaaronbekend750 per verzoek
Tikkie14 dagen30750 p.p. 2500 tot. per verzoek, 2500 per 24 uur voor alle verzoeken
SNS bankonbekend30 750 per verzoek
Knab7 dagen50 500 per verzoek, en tot. 5000 aan openstaande verzoeken

Link betaalverzoek in QR code zetten

Nu hoef je de link van het betaalverzoek alleen nog in een QR code te zetten. Sommige apps of banken genereren zelf een QR code maar die is vaak voor maar beperkte tijd te gebruiken. Als je de QR code langer wilt gebruiken is het het handigst om dit zelf te doen met behulp van een dynamische QR code.

Dit is handig omdat sommige betaalverzoeken verlopen, en indien dit het geval is kan je de link van een nieuw betaalverzoek in de QR code zetten en is hij nog steeds te gebruiken. Dynamische QR codes kun je hier aanmaken.

In je account kan je klikken op ‘maak een dynamische QR code’. Dan kan je bovenaan een titel invoeren, en in het 2e balkje de link van het betaalverzoek. Verder naar beneden kan je de QR evt. verder personaliseren met een eigen logo, design, of kwaliteit. Klik dan op afronden en opslaan en de QR code is gemaakt!

Met deze QR code kan je mensen laten betalen zolang het betaalverzoek geldig is. Als het betaalverzoek is verlopen, dan kan je simpelweg een link van een nieuw betaalverzoek in je dynamische QR code zetten. Er kan zo dus gewoon doorbetaald worden met dezelfde QR code!

Als je de link van je betaalverzoek hebt kan je deze eenvoudig in de QR code verwerken

FAQ

Menu