Help mijn QR code werkt niet! Top 10 oorzaken

Waarom werkt mijn QR code niet?

QR codes kunnen om verschillende redenen niet werken. In dit artikel vind u oplossingen voor de top 10 oorzaken waarom QR codes niet (meer) werken.

1. Je gebruikt een app

Een app zoals QR & Barcode scanner is voor vrijwel alle smartphones niet nodig om een QR code te scannen. QR code scan apps zoals QR & Barcode scanner geven alleen maar reclame en in sommige gevallen werken ze helemaal niet. De camera van uw telefoon is in vrijwel alle gevallen beter om een QR code te scannen.

QR & Barcode Scanner app

2. Je gebruikt een verouderde Android versie

Als je een besturingssysteem lager dan Android 9.0 hebt dan is het wat lastiger om QR codes te scannen. Deze oude besturingssystemen van Android komen alleen voor in telefoons van 2018 en eerder. Die oudere telefoons die niet zijn geüpdatet naar een nieuwer besturingssysteem, kunnen niet via de camera QR codes scannen. Telefoons met Android 8.0 of ouder zijn dan ook de uitzondering op nummer 1 van dit lijstje, omdat met deze telefoons het scannen van QR codes met de camera app niet werkt. Met Android 8 kunnen QR codes wel gescand worden met behulp van Google Assistant.

3. De ingevulde gegevens kloppen niet

Het klinkt vrij voor de hand liggend, maar dit komt heel vaak voor. Een QR code linkt door naar een pagina. Als iemand de URL verkeerd in een QR code heeft gezet, ‘werkt’ de QR code niet. Dit is dan ook niet zozeer een QR code die niet werkt, maar de gegevens in een QR code die niet kloppen.

Veelgemaakte fouten zijn bijvoorbeeld:
https://:nu.nl , of
htps://nu.nl ipv https://nu.nl

Als de gegevens niet correct in een QR code zijn ingevoerd, dan wordt je ook niet doorgelinkt naar de eigenlijke doelpagina.

4. Het contrast is niet hoog genoeg

Als er bij een QR code niet genoeg contrast tussen de 2 kleuren zitten, is het moeilijk om de blokjes in de QR code te lezen. Hierdoor kan de QR code niet meer te scannen zijn. Als dit het geval is kunt u het best een andere kleurencombinatie met meer contrast kiezen.

Scan deze QR code

 Door het lage contrast is het voor een camera moeilijk te herkennen waar de blokjes zich bevinden, en zal deze QR code dus niet te scannen zijn.

5. De hoeken vallen weg

Als de hoeken van een QR code wegvallen wanneer je ze probeert te scannen, dan is het al snel zo dat het niet werkt. Dit komt omdat de hoeken van de QR code het deel is waardoor een camera de QR code herkent. Als dit wegvalt dan is de QR code waarschijnlijk niet te scannen.

 

In bovenstaande afbeelding valt een deel van de hoeken van een QR code weg. Probeer hem zelf eens te scannen!

6. De QR code is vaag

Wanneer de QR code vaag is op beeld of op papier dan kan het zijn dat een camera de QR code niet herkent. Probeer daarom altijd de QR code helder af te beelden.

Een vage QR code zoals deze is niet goed te scannen. Probeer het ook zelf!

7. De QR code is te klein

Wanneer een QR code te klein is afgebeeld, dan is het vaak zo dat een camera de blokjes in een QR code niet goed leest. Daardoor is de QR code ook niet te scannen. Velen zijn het erover eens dat de minimumgrootte voor een QR code 1×1 cm is. Maar in de realiteit hangt de minimale grootte ook af van hoeveel data (en dus blokjes) erin staan, en van welke afstand de code gescand wordt. Eventueel kan je hier meer lezen over hoe groot een QR code moet zijn.

Hier staat veel data in, en hij kan dus niet worden gescand als die 1 x1 cm is.

Kleine QR code met weinig data 3

Hier staat minder data in, en deze kan dus wel worden gescand met kleine afmetingen. 

8. Er staat teveel informatie in een QR code weggeschreven

Als er veel informatie in een QR code staat dan staan er automatisch ook veel ‘blokjes’ in de QR code. Als dit uit de hand loopt, dan kan het zijn dat de QR code niet meer te scannen is. Probeer in dit geval de hoeveelheid informatie in de QR code te verminderen, door bijvoorbeeld de URL in te korten.

Hier staat veel data in, waardoor deze QR code niet goed te scannen is. Probeer het zelf eens!

9. Je scant een QR code met je bank app

Bij elke bank app is er een optie om een QR code te scannen om daarmee in te loggen op online bankieren op een PC. Dit is handig zodat je snel en veilig in kan loggen.

Maar, deze QR code scanners op bank apps zijn alleen daarvoor bedoeld. Ze kunnen dan ook geen andere QR codes scannen dan die QR codes om mee in te loggen van dezelfde bank. Voor het scannen van alle andere QR codes heb je dus niks aan die bank app, en zal je toch de camera app moeten gebruiken.

Hier is het mogelijk om met de mobiel bankieren app in te loggen op internetbankieren via een QR code. 

10. De QR code is ‘verlopen’

Als er een dynamische QR code bij een website is aangemaakt, dan kan het zijn dat deze site mensen die de QR code scannen niet meer doorstuurt naar de doelpagina. Sommige sites vragen er geld voor om dynamische QR codes permanent te laten werken. Als u dit wilt voorkomen kunt u een statische QR code gebruiken, of op onze site een dynamische QR code aanmaken. Bij ons verlopen dynamische QR codes nooit.

(Lees hier wat dynamische en statische QR codes zijn en hoe ze werken)

 

FAQ

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu