Statische of dynamische QR code?
Voor veel mensen is het onduidelijk wat statische- en dynamische QR codes precies zijn. Hierdoor gaat het kiezen tussen statische- en dynamische QR codes vaak mis, wat zonde is omdat het kiezen van de juiste QR code cruciaal is. In dit artikel leggen we uit wat dynamische en statische QR codes zijn, wat de voor- en nadelen zijn en welke het handigst is in jouw situatie.

In het kort

 • Er zijn 2 soorten QR codes: statische en dynamische QR codes;
 • Bij de statische QR code staat de informatie direct in de code, waar je als scanner gelijk naartoe wordt gestuurd;
 • Dynamische QR codes werken via een omweg, waardoor je het aantal scans kan bijhouden en de QR code achteraf kan aanpassen.

Statische QR code

Statische QR codes hebben veel toepassingen. Ze kunnen leiden tot een website, ze kunnen contactgegevens tonen, een menukaart laten zien etc. etc. Statische QR codes kan je hier bij ons aanmaken.

Bij een statische QR code wordt alle informatie die je invult bij het genereren in de QR code weggeschreven.

Alle informatie staat dus in de bekende ‘blokjes’ die je kan zien. Je telefoon kan deze ‘blokjes’ herkennen en interpreteren.Β 

Het voordeel:

 • Statische QR codes blijven voor altijd werken, immers staat alle informatie in de QR code zelf;
 • Er staat geen informatie bij een externe partij.

Het nadeel

 • Je kan niet meten hoe vaak ze gescand zijn, tenzij je dit bij je eigen website wel kan meten; (bijvoorbeeld met een UTM code)
 • Informatie in de QR code kan je nooit meer aanpassen, want alle info staat voor altijd in de blokjes in het QR code plaatje zelf;
 • Speciale acties die niet worden herkend door je telefoon (zoals het direct tonen van een video) zijn niet mogelijk.
NOS statische QR code

Voorbeeld van een statische QR Code

Dynamische QR code

Een dynamische QR code heeft die nadelen niet, dit komt doordat de QR code via een omweg naar de eindbestemming (landingspagina) gaat.Β 

Dynamische QR codes werken dus als volgt:

 1. Na de scan wordt je eerst doorgestuurd naar een gepersonaliseerde pagina van de website waar je de QR code hebt aangemaakt.
 2. Vervolgens stuurt die je weer door naar de landingspagina, wat in dit geval ah.nl is.

Met deze opzet staat in de QR code zelf alleen de opdracht om door te linken naar de pagina die de scan opslaat. Deze pagina is uniek voor elke QR code, en heeft als taak om je van deze ‘tussenpagina’ waar je nu zit, gelijk door te sturen naar de landingspagina. Doordat de landingspagina niet in de QR code zelf staat verwerkt kan je dit nog na het aanmaken eenvoudig aanpassen.

Voordelen dynamische QR codes

 • Het aantal mensen dat de QR code heeft gescand wordt automatisch gemeten door de (voor iedere QR code) unieke ‘tussenpagina’;
 • De landingspagina kan altijd worden aangepast;
 • De dynamische QR code is voor vrijwel alles te gebruiken.

Nadelen:

Voorbeeld QR Code betaald

Voorbeeld van een dynamische QR Code

Welk type QR Code past bij je?

Statisch

+ Veel toepassingen: Link, vCard, Wifi etc;
+ Eenvoudig & snel;
+ Gratis bij onze generator!
+ Oneindig in gebruik
– Niet aanpasbaar achteraf
– Eenmalig te downloaden
– Scans niet te meten

Dynamisch

+ Aantal scans bij te houden;
+ De link en opmaak kan worden aangepast
+ Verlopen nooit | geen max scans
+ Gratis variant en betaald (eenmalig Β’ 8.99 )
+ Download in je account
– Dynamische QR Code gekoppeld aan bedrijf

Voorbeeld

NOS statische QR code

Voorbeeld

Voorbeeld QR Code betaald

FAQ

De statische QR code heeft alle informatie die bij het maken van de QR code erin is gezet in de QR code zelf zitten. Datgene wat er bij het aanmaken is in verwerkt (bijvoorbeeld een link of een stuk tekst) staat dus in de QR code zelf, namelijk in het patroon van de β€˜blokjes’. Dit houdt in dat de QR code na het aanmaken niet meer aangepast kan worden, maar wel dat geen enkele andere partij controle heeft over je eigen QR code. Lees hier meer over hoe een statische QR code precies werkt, en wat het verschil is met een dynamische QR code.

Dynamische QRcodes werken in 2 stappen:

 1. Ze linken eerst door naar een unieke pagina. In dit geval onze eigen website: gratisqrcode.nl met nog een aantal gegevens achter de link.Β 
 2. De pagina stuurt de scanner direct door naar de URL (link) die degene die de QR code heeft aangemaakt erin heeft gezet.

Waarom werkt dit zo?

Omdat de link niet in de blokjes van de QR code zelf staat, kan achteraf nog worden gewijzigd waar de QR code naartoe moet leiden. Immers doet de pagina dit, en via de pagina is ook het aantal scans makkelijk bij te houden. Meer weten over hoe het werkt en wat de voordelen zijn?

Voordelen dynamische– Β t.o.v. statische QR code:

 • Je kunt het aantal scans makkelijk bijhouden, dit is in een oogopslag te zien in je eigen account
 • Je kan de gegevens nog aanpassen na het aanmaken

Nadelen dynamische QR code t.o.v. statische QR code:

 • Je hebt een account nodig, en gegevens over de QR code moeten worden opgeslagen door de site waar die is gegenereerd zodat hij blijft werken; anderen kunnen dus controle hebben over je QR code
 • Bij een dynamische QR code duurt het een fractie van een seconde langer om de internetpagina te laden
 • Bij de gratis variant van de dynamische QR code komt er kort een logo in beeld

Nee, ook een dynamische QR code is gratis aan te maken. Uniek in de markt. Wel komt er bij het scannen kort het logo van Gratisqrcode.nl in beeld, wat kan worden verwijderd door een eenmalige betaling (8.99).Β  Dit is geen abonnement, dus je zit nergens aan vast. Het aanmaken en gebruiken van de standaard statische en dynamische QR codes zal altijd gratis blijven.