Statische of dynamische QR code?
Voor veel mensen is het onduidelijk wat statische- en dynamische QR codes precies zijn. Hierdoor gaat het kiezen tussen statische- en dynamische QR codes vaak mis, wat zonde is omdat het kiezen van de juiste QR code cruciaal is. In dit artikel leggen we uit wat dynamische en statische QR codes zijn, wat de voor- en nadelen zijn en welke het handigst is in jouw situatie.

In het kort

 • Er zijn 2 soorten QR codes: statische en dynamische QR codes;
 • Bij de statische QR code staat de informatie direct in de code, waar je als scanner gelijk naartoe wordt gestuurd;
 • Dynamische QR codes werken via een omweg, waardoor je het aantal scans kan bijhouden en de QR code achteraf kan aanpassen.

Statische QR code

Statische QR codes hebben veel toepassingen. Ze kunnen leiden tot een website, ze kunnen contactgegevens tonen, een menukaart laten zien etc. etc. Statische QR codes kan je hier bij ons aanmaken.

Bij een statische QR code wordt alle informatie die je invult bij het genereren in de QR code weggeschreven.

Alle informatie staat dus in de bekende ‘blokjes’ die je kan zien. Je telefoon kan deze ‘blokjes’ herkennen en interpreteren. 

Het voordeel:

 • Statische QR codes blijven voor altijd werken, immers staat alle informatie in de QR code zelf;
 • Er staat geen informatie bij een externe partij.

Het nadeel

 • Je kan niet meten hoe vaak ze gescand zijn, tenzij je dit bij je eigen website wel kan meten; (bijvoorbeeld met een UTM code)
 • Informatie in de QR code kan je nooit meer aanpassen, want alle info staat voor altijd in de blokjes in het QR code plaatje zelf;
 • Speciale acties die niet worden herkend door je telefoon (zoals het direct tonen van een video) zijn niet mogelijk.
NOS statische QR code

Voorbeeld van een statische QR Code

Dynamische QR code

Een dynamische QR code heeft die nadelen niet, dit komt doordat de QR code via een omweg naar de eindbestemming (landingspagina) gaat. 

Dynamische QR codes werken dus als volgt:

 1. Na de scan wordt je eerst doorgestuurd naar een gepersonaliseerde pagina van de website waar je de QR code hebt aangemaakt.
 2. Vervolgens stuurt die je weer door naar de landingspagina, wat in dit geval ah.nl is.

Met deze opzet staat in de QR code zelf alleen de opdracht om door te linken naar de pagina die de scan opslaat. Deze pagina is uniek voor elke QR code, en heeft als taak om je van deze ’tussenpagina’ waar je nu zit, gelijk door te sturen naar de landingspagina. Doordat de landingspagina niet in de QR code zelf staat verwerkt kan je dit nog na het aanmaken eenvoudig aanpassen.

Voordelen dynamische QR codes

 • Het aantal mensen dat de QR code heeft gescand wordt automatisch gemeten door de (voor iedere QR code) unieke ’tussenpagina’;
 • De landingspagina kan altijd worden aangepast;
 • De dynamische QR code is voor vrijwel alles te gebruiken.

Nadelen:

Voorbeeld QR Code betaald

Voorbeeld van een dynamische QR Code

Welk type QR Code past bij je?

Statisch

+ Veel toepassingen: Link, vCard, Wifi etc;
+ Eenvoudig & snel;
+ Gratis bij onze generator!
+ Oneindig in gebruik
– Niet aanpasbaar achteraf
– Eenmalig te downloaden
– Scans niet te meten

Dynamisch

+ Aantal scans bij te houden;
+ De link en opmaak kan worden aangepast
+ Verlopen nooit | geen max scans
+ Gratis variant en betaald (eenmalig ¢ 8,99 )
+ Download in je account
– Dynamische QR Code gekoppeld aan bedrijf

Voorbeeld

NOS statische QR code

Voorbeeld

Voorbeeld QR Code betaald

FAQ

Er zijn twee typen QR codes: statische en dynamische QR codes. Een dynamische QR code werkt anders dan een statische en heeft daardoor als voordelen dat het aantal scans makkelijk is bij te houden en dat de QR code na het aanmaken nog aangepast kan worden. Lees hier hoe dynamische QR codes exact werken, en wat het verschil is tussen statische- en dynamische QR codes.

Dynamische QRcodes werken in 2 stappen:

 1. Ze linken eerst door naar een unieke pagina. In dit geval onze eigen website: gratisqrcode.nl met nog een aantal gegevens achter de link. 
 2. De pagina stuurt de scanner direct door naar de URL (link) die degene die de QR code heeft aangemaakt erin heeft gezet.

Waarom werkt dit zo?

Omdat de link niet in de blokjes van de QR code zelf staat, kan achteraf nog worden gewijzigd waar de QR code naartoe moet leiden. Immers doet de pagina dit, en via de pagina is ook het aantal scans makkelijk bij te houden. Meer weten over hoe het werkt en wat de voordelen zijn?

Het aantal scans bij de dynamische QR Code is op basis van een fair use policy. Of te wel bij ‘normaal gebruik’ zal je deze QR Code niet elke 5 seconden scannen….

Dus dat komt er op neer dat je zonder problemen 10.000 scans per dag kan laten maken. Kom je daarboven dan nemen we contact op. Je begrijpt hopelijk, je kan niet alles verwachten van eenmalig 8,99!

Voor de duidelijkheid 99.99% van onze klanten heeft minder dan 200 scans per dag!

Nee, ook een dynamische QR code is gratis aan te maken. Uniek in de markt. Wel komt er bij het scannen kort het logo van Gratisqrcode.nl in beeld, wat kan worden verwijderd door een eenmalige betaling (8,99).  Dit is geen abonnement, dus je zit nergens aan vast. Het aanmaken en gebruiken van de standaard statische en dynamische QR codes zal altijd gratis blijven.

Voordelen dynamische–  t.o.v. statische QR code:

 • Je kunt het aantal scans makkelijk bijhouden, dit is in een oogopslag te zien in je eigen account
 • Je kan de gegevens nog aanpassen na het aanmaken

Nadelen dynamische QR code t.o.v. statische QR code:

 • Je hebt een account nodig, en gegevens over de QR code moeten worden opgeslagen door de site waar die is gegenereerd zodat hij blijft werken; anderen kunnen dus controle hebben over je QR code
 • Bij een dynamische QR code duurt het een fractie van een seconde langer om de internetpagina te laden
 • Bij de gratis variant van de dynamische QR code komt er kort een logo in beeld

Nee, bij Gratisqrcode.nl werken alle QR codes voor altijd; zowel de gratis als de betaalde variant verlopen dus nooit. Andere QR generatoren forceren je om een abonnement te nemen, en schakelen je QR code uit als je dit niet doet. GratisQRcode doet niet aan deze praktijken, maar biedt QR codes aan die zijn te personaliseren, die onbeperkt te creëren zijn, en altijd zullen blijven werken! QR codes kun je bij ons hier aanmaken.

Dit is heel makkelijk en werkt zo:

 1. Log in op het account waarmee je de QR code hebt aangemaakt
 2. Zoek naar de QR code die je wilt aanpassen
 3. Onder het balkje ‘Link/website’ kan je de URL waar de QR code naartoe leidt aanpassen
 4. Als je de link hebt aangepast kan je op het knopje ‘opslaan’ klikken

Bij een dynamische QR code wordt het aantal scans automatisch opgeslagen in je eigen account. Bij elke QR code kan je aan de rechterkant een grafiek icoontje en het tot. aantal scans zien. Als je op het grafiek icoontje zelf klikt dan verschijnt een grafiek waarin het aantal scans per dag te zien is. Lees hier meer over hoe je het aantal scans kan bijhouden bij zowel dynamische als statische QR codes.

Dit is nodig zodat je de QR code na het aanmaken nog kan aanpassen, en om het aantal scans te laten zien. In je account kan je namelijk de pagina waar de dynamische QR code naartoe leidt aanpassen, maar hiervoor moeten wij natuurlijk wel weten welke QR code waarbij hoort. Je kunt hier een account aanmaken.

Voor dynamische QR codes bieden we momenteel de types link, video, audio, pdf, tekst en afbeelding aan. Link is het meestgebruikte type, en hiermee kan je mensen doorsturen naar internetpagina’s. Met video, audio, pdf, afbeelding en tekst kan je je bestand of tekst uploaden die wordt getoond als de QR code gescand wordt. Binnenkort zullen er nieuwe opties worden uitgerold.

Nee, als je een betaalde dynamische QR code archiveert dan komt het tegoed weer vrij op je account. Dit betekent dat als je een betaalde QR code hebt (dus een waarvan het gratisqr logo niet meer zichtbaar is) en je deze archiveert, je het recht op die betaalde QR code nog steeds houdt. Door een betaalde QR code te archiveren kan je dit tegoed gebruiken om bij een andere QR code het logo weg te halen. Dynamische QR codes kun je hier bij ons aanmaken.

Nee, dit is onmogelijk. Hiervoor zal er een nieuwe QR code moeten worden aangemaakt. De werking van statische en dynamische QR codes is zo verschillend dat het onmogelijk is om ze om te zetten. Je kan wel eenvoudig een nieuwe statische of dynamische QR code hier aanmaken.

Ja dit kan!  Als je de opmaak wilt veranderen kan je inloggen op je account en dan naar de QR code gaan die je wilt wijzigen. Je klikt op wijzig stijl, en als je alles hebt aangepast kan je weer op afronden en opslaan klikken.

De statische QR code heeft alle informatie die bij het maken van de QR code erin is gezet in de QR code zelf zitten. Datgene wat er bij het aanmaken is in verwerkt (bijvoorbeeld een link of een stuk tekst) staat dus in de QR code zelf, namelijk in het patroon van de ‘blokjes’. Dit houdt in dat de QR code na het aanmaken niet meer aangepast kan worden, maar wel dat geen enkele andere partij controle heeft over je eigen QR code. Lees hier meer over hoe een statische QR code precies werkt, en wat het verschil is met een dynamische QR code.

Voordelen statische– t.o.v. dynamische QR codes:

 • Je hebt geen account nodig, dus je weet zeker dat er nergens gegevens worden opgeslagen
 • Degene die de QR code scant wordt direct doorgestuurd naar de doelpagina (eindbestemming); het gaat dus vrij snel

Nadelen statische QR code t.o.v. dynamische QR code:

 • Het is niet mogelijk de QR code nog aan te passen nadat hij is aangemaakt
 • Het aantal scans kan niet zo makkelijk worden bijgehouden (klik hier om te zien hoe je het aantal scans bij een statische QR code toch kan bijhouden)

Nee, alle QR codes bij ons verlopen nooit. Bij een statische QR code worden alle gegevens, die je invult in het formulier, weggeschreven in de QR Code zelf. De QR Code wordt eenmalig door ons gegenereerd en wordt niet opgeslagen, dus hij kan niet verlopen. Uniek is dat bij ons dynamische QR codes ook voor altijd blijven werken! Je kunt hier QR codes aanmaken.

Nee, dit is onmogelijk. Hiervoor zal er een nieuwe QR code moeten worden aangemaakt. De werking van statische en dynamische QR codes is zo verschillend dat het onmogelijk is om ze om te zetten. Je kan wel eenvoudig een nieuwe statische of dynamische QR code hier aanmaken.