Het verschil tussen een dynamische en statische QR Code

Statische of dynamische QR code?

Het kiezen tussen een dynamische en statische QR code gaat nog wel eens mis. Dan wordt er bijvoorbeeld een dynamische QR code aangemaakt op een website terwijl dat niet je bedoeling was. In dit artikel leggen we uit wat dynamische en statische QR codes zijn, wat de voor- en nadelen zijn en welke het handigst is in jouw situatie.

Statische QR code

Statische QR codes hebben veel toepassingen. Ze kunnen leiden tot een website, ze kunnen contactgegevens tonen, een menukaart laten zien etc. etc. Statische QR codes kan je hier bij ons aanmaken.

Bij een statische QR code wordt alle informatie die je invult bij het genereren in de QR code weggeschreven.

Dat zijn de bekende ‘blokjes’ die je ziet. Je telefoon kan deze herkennen en interpreteren. 

Het voordeel:

 • Ze ‘verlopen’ nooit, immers staat alle informatie in de QR code;
 • Er staat geen informatie bij een derde partij.

Het nadeel

 • Je kan niet meten hoe vaak ze gescand zijn, tenzij je dit bij je eigen website wel kan meten; (bijvoorbeeld met een UTM code)
 • Informatie in de QR code kan je nooit meer aanpassen, alle informatie staat met de bekende blokjes in het QR code plaatje zelf;
 • Speciale acties die niet herkent worden door je telefoon, zoals het direct tonen van een video zijn niet mogelijk.

Voorbeeld van een statische QR Code

NOS statische QR code

 

Dynamische QR code

Een dynamische QR code heeft die nadelen niet, dit komt doordat de QR code via een omweg naar de uiteindelijke landingspagina gaat.

Dynamische QR codes werken via een omweg; Na de scan wordt je eerst doorgestuurd naar een pagina van de website waar je de QR code hebt aangemaakt. Vervolgens stuurt die je weer door naar de landpagina. Door deze opzet kan je de landpagina van je dynamische QR code eenvoudig veranderen.

Voordelen dynamische QR codes

 • Meet eenvoudig hoeveel mensen de code hebben gescand;
 • De landpagina kan altijd worden aangepast;
 • De dynamische QR code is voor vrijwel alles te gebruiken.

Nadelen:

Voorbeeld van een dynamische QR Code

Voorbeeld QR Code betaald
Hoe maak je de keuze tussen statisch of dynamisch?

Twijfelt u nog steeds welke soort QR code u het best kan gebruiken? Loop dan van beide soorten de voor- en nadelen af bij enkele voorbeelden.

Statisch:

 • Wanneer het niet handig is om bij een 3e partij gegevens te bewaren, bijvoorbeeld als u met uw QR code gevoelige gegevens deelt;
 • Wanneer dynamische QR codes niet handiger zijn dan dynamische, bijvoorbeeld als er naar uw eigen website wordt gelinkt.

 

Dynamisch:

 • Wanneer je QR codes gebruikt en de landpagina veranderd moet worden, bijvoorbeeld als de website verandert;
 • Wanneer je op verschillende momenten mensen naar verschillende landpagina’s wilt sturen, bijvoorbeeld als u een bedrijf heeft waar de diensten of producten die worden aangeboden verschillen over het/de jaar/maand/week/dag;
 • Voor als je je QR code linkt aan een website en het aantal scans bij wilt houden.

 

Samengevat:

Bij de statische QR Code zit alle ingevoerde informatie in de QR Code zelf. Bij de dynamische QR Code is dat niet zo. De QR Code verwijst naar een bedrijf of organisatie waar de QR Code is aangemaakt en de ingevoerde data is opgeslagen. Vandaar wordt je na het scannen doorgestuurd naar de landpagina. Hierdoor kan de landpagina naar eigen wens worden aangepast, en kan het aantal scans eenvoudig worden gemeten. Een statische QR code is voor vele toepassingen te gebruiken. Een dynamische QR code heeft wel een paar handige voordelen ten opzichte van een statische QR code en dus is een dynamische QR code zeker het overwegen waard.

Eventueel kan je hier een statische QR code aanmaken. Je kan hier een dynamische QR code aanmaken. Of, je kan hier lezen hoe je QR codes aanmaakt.

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu