Bestellen met QR-code lost personeelstekort horeca op

Door klanten via een QR-code met hun smartphone te laten bestellen kunnen Nederlandse horecaondernemers twee problemen in één klap oplossen: frustratie over lang wachten en een gebrek aan personeel. Softwarebedrijf WWENC heeft hiervoor een digitale oplossing gelanceerd die ondernemers 20 procent meer omzet kan opleveren.

WWENC is nadrukkelijk geen app. Bij het systeem scannen klanten met de camera van hun smartphone twee QR-codes op hun tafel. Met de eerste krijgen ze toegang tot de wifi van de horecazaak en met de tweede tot de digitale menukaart die WWENC speciaal voor de zaak heeft gemaakt. Zo kunnen klanten drankjes en gerechten bestellen zonder dat er een ober of serveerster aan te pas komt. Dat scheelt veel wachttijd en irritatie, zeker op een druk zomers terras. Gesjoemel is niet mogelijk, want de bestelling is gebonden aan het tafelnummer. Buiten bereik van de wifi werkt het systeem niet meer.

Volgens bedenker Dolf de Vries kan WWENC een bijdrage leveren aan het oplossen van het groeiende personeelstekort in de horeca. De werkgelegenheid in hotels, restaurants en cafés groeide de afgelopen vijf jaar met 80.000 banen en daar komen volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) nog 80.000 banen bij. Eind vorig jaar waren er ruim 30.000 vacatures in de horeca, waarvan er 10.000 moeilijk zijn in te vullen. Sommige restaurants zien zich zelfs genoodzaakt om vanwege het personeelstekort hun deuren te sluiten. De komende jaren wordt dat probleem alleen maar groter.

,,Personeel krijgen wordt steeds moeilijker voor horecaondernemers. Met dit systeem kunnen ze besparen op hun personeelskosten en naar schatting 20 procent meer omzet behalen. Zeker tijdens het zomerseizoen,” verwacht De Vries.

Hij bedacht het systeem toen hij zelf op een zonovergoten terras heel lang moest wachten voordat hij iets kon bestellen. Daarna werkte hij het idee in een jaar tijd uit. Vanuit eenzelfde soort irritatie over kauwgom op straat bedacht hij jaren geleden ook het Gumbusters-systeem, waarmee de kauwgomresten met behulp van stoom en chemicaliën verwijderd worden.

Omdat horecapersoneel afhankelijk is van fooien blijft het afrekenen via WWENC mensenwerk en is er geen betaalmogelijkheid via IDEAL of andere betaalapp toegevoegd. Het systeem heeft ook gedacht aan klanten die graag uit een echte, tastbare menukaart bestellen en graag een ober of serveerster aan hun tafel willen hebben. Daar kunnen ze via een klik omder het kopje ‘service’ in het digitale menu om vragen. De Vries: ,,Er zijn mensen die daar prijs op stellen, maar voor de jongere generatie is digitaal bestellen een uitkomst. Dit wordt de toekomst.”

Gratis aanmaken van een QR code - Gratis QR code generator

Een QR code aanmaken op deze website is gratis, ook de aantal scans op deze QR code is ongelimiteerd en gratis. Wij rekenen geen geld voor het maken van een QR code, nu niet en nooit niet. Ook zal de QR code welke u zelf aanmaakt niet verlopen, en wij zullen hier ook geen geld voor vragen. Heeft u specifieke wensen, wilt u een website laten maken, wilt u een dergelijke QR code generator hebben op uw website? Neemt u hiervoor contact op met dWork webdesign in Den haag. Mocht u willen adverteren op deze website, dat kan hier.

Reageren op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

Door meer interactie met jouw klanten te creëren, kan je ook een link naar een webshop maken, zo heb je meer invloed op het gedrag van jouw klanten.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu