QR codes in de horeca

Je komt QR codes steeds vaker tegen in de horeca. Dan wordt er bijvoorbeeld een QR code op tafel geplaatst, waarmee klanten het menu kunnen zien, en ze met diezelfde QR code daarna kunnen betalen. Dat de horeca juist nu QR codes omarmt, is niet zo verassend: in de horecasector is er een dringend tekort aan personeel. Een QR code helpt om het personeelstekort te verlichten, en kan zo voor een horecazaak het verschil tussen leven en dood zijn.

In het kort

 • Er is een groot personeelstekort in de horeca, en QR codes bieden mogelijk een oplossing;
 • Met QR codes kunnen mensen het menu bekijken, bestellingen opnemen, en betalen;
 • Belangrijk is wel dat dit zo min mogelijk ten koste gaat van de gastvrijheid, maar hier zijn mogelijkheden voor.

Personeelstekort

Door het personeelstekort moeten sommige zaken (deels) hun deuren sluiten.

Doordat veel horecapersoneel tijdens de coronacrisis een andere baan heeft gevonden, is er een groot tekort aan personeel in de horeca. Het tekort aan personeel heeft grote gevolgen. Zo moeten verschillende horecazaken een aantal dagen per week gedwongen dicht.

Intussen lijkt het personeelstekort niet beter te worden. Momenteel is er namelijk een tekort van zo’n 14.000 mensen, terwijl er weinig vooruitzicht is dat dit beter gaat worden.

De QR code als reddende engel?

Het gebruikmaken van QR codes is vooral sinds corona steeds meer ingeburgerd in Nederland. QR codes kunnen het personeel in de horeca assisteren, en zo de effecten van het personeelstekort verzachten. Verschillende horecazaken werken met het volgende systeem:

 1. Zet een QR code op elk tafeltje in een zaak.
 2. De QR code kan je koppelen aan een pagina waar het menu opstaat, waardoor klanten in één klik het menu kunnen zien.
 3. Klanten kunnen op die pagina ook alles bestellen, wat wordt doorgestuurd naar de kassa en de keuken.
 4. Belangrijk is dat elk tafeltje een unieke QR code krijgt met het tafelnummer. Hierdoor weet de horecazaak wie wat besteld heeft.
 5. Verder kan er gebruik worden gemaakt van 2 QR codes. De eerste is om verbinding te maken met de wifi, en de 2e om de bestelling/betaling mee te doen. Buiten het bereik van de wifi kan er dan geen bestelling meer worden gedaan.
 6. Betalen kan evt. ook via de QR code nadat de bestelling is gedaan, en gaat via Ideal.

Een systeem zoals hierboven beschreven wordt al in verschillende horecazaken gebruikt en is effectief. Doordat er minder bestellingen hoeven te worden opgenomen, er minder betalingen fysiek moeten worden uitgevoerd, en het menu online staat kunnen er banen bespaard worden. Bovenstaande opzet werkt, en het gebruik ervan is veilig.

Klanten kunnen na het scannen van een QR code het menu rustig bekijken, en op dezelfde pagina later betalen.

Gastvrijheid behouden

Vrijwel iedereen hecht veel waarde aan gastvrijheid. Sommigen zijn bang dat het gebruik van de QR code ten koste gaat van de laagdrempeligheid en gastvrijheid van de horeca. Echter hoeft dit niet, en er zijn een aantal dingen te bedenken die de horeca gastvrij houden:

 1. Er kan iemand rondlopen die kan helpen met het scannen van QR codes voor wie dit niet lukt.
 2. Ook kan deze werknemer bestellingen handmatig opnemen voor diegenen die dat prettig vinden.
 3. Ook kan op de pagina met de menukaart/bestellingen een service knop komen, waarmee ze een medewerker naar een tafeltje kunnen vragen.

Deze stappen kunnen eventueel genomen worden om te zorgen dat iedereen zich welkom voelt in de horeca. Dit kost wel personeel, maar netto kunnen QR codes personeel besparen. Uiteindelijk gaat het om de juiste balans tussen gastvrijheid en het besparen van kostbaar personeel.

FAQ

De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos, maar hier zijn een aantal voorbeelden:

 • Doorsturen naar een bestelpagina
 • Delen van contactgegevens (QR visitekaartje)
 • Verbinden met wifi
 • Contactloos betalen
 • etc. etc.
 • Mocht je gebruik willen maken van het grote aantal mogelijkheden, dan kun je hier bij ons QR codes aanmaken.

Ja! Dit kan door link van een betaalverzoek (zoals Tikkie) in een QR code te plaatsen. Betaalverzoeken kunnen verlopen, dus het is verstandig om een dynamische QR code te gebruiken, zodat de QR code kan worden aangepast. De QR code brengt degene die de QR code scant naar een webpagina van een bank of payment provider om de betaling te voldoen. Voor een duidelijke, stap voor stap uitleg: Lees meer

GratisQRCode de grootste QR code generator van de Benelux. Wij maken gemiddeld meer dan 40.000 QR codes aan per week!

Bij vrijwel alle QR generatoren moet je geld betalen om QR codes aan te maken. Bij sommige QR code generatoren denk je dat het gratis is, maar blijkt dat de QR code ineens wordt stopgezet als je niet betaalt.

GratisQRcode vindt dat oneerlijk, en werkt als volgt:

 • GratisQRcode.nl zal haar standaard QR codes altijd gratis blijven aanbieden
 • Onze QR codes blijven voor altijd werken
 • Onze QR codes hebben geen max. aantal scans
 • Wij bieden klanten heel veel opties aan om QR codes te personaliseren: kleur, kwaliteit, grootte, design, frame etc.
 • We bieden verschillende QR code toepassingen aan (URL, wifi, vCard etc.
 • We blijven onze generator nog verder verbeteren!

Je kan op gratisqrcode.nl zoveel statische QR codes aanmaken als je wilt! Daarnaast kunnen er maximaal 50 (!) dynamische QR codes gratis worden aangemaakt. Als je meer dynamische QR codes aan wilt maken dan kan je een bulkaccount nemen of informeren naar de mogelijkheden. Je kunt hier QR codes bij ons aanmaken.

Bij GratisQRcode.nl heb je altijd de keuze om niks te betalen en zit je nooit vast aan abonnementen. Dankzij donaties en betalingen voor extra diensten is het mogelijk dat gratisqrcode.nl al jaren kosteloos QR codes aanbiedt. Zo kan je voor een scherpe prijs  ervoor kiezen het logo van GratisQRcode uit beeld te laten bij dynamische QR codes, of kan je voor een klein bedrag statisch QR codes in pdf downloaden, en hoef je niet te wachten.

Dankzij jullie donaties kunnen we al jaren deze website runnen, en we willen dat nog lang blijven doen. Wil jij ons hierbij helpen? Dan kan je hier kijken naar alle voordelen die een donatie biedt.

Wil je contact opnemen? Dat kan je hier doen, door het formulier in te vullen.

Liever bellen? Dat kan, maar stuur ons eerst een bericht via het formulier met de vraag.
Omdat er zoveel mensen QR Codes aanmaken bij ons (40.000 per week gemiddeld) en 99,9% dit gratis is, kan het niet uit om veel mensen te woord te staan. Veel mensen hebben de standaard vragen die hier ook te lezen zijn.

Wij bellen je graag terug terug indien je bijvoorbeeld:

 • Je bent een bedrijf en je hebt vragen naar de mogelijkheden van QR Code
 • Er een fout is en we komen er per mail niet uit
 • etc.

Samenvattend: helemaal niets!

Dit is een dienst van de overheid, net zoals je burgerservicenummer, paspoort en digid.
Dus stel ons daar dan ook geen vragen over!

Waar moet je wel zijn?