Hoe groot moet een QR code zijn?

Grootte van een QR code
QR codes zijn er in alle soorten en maten. Een hele kleine QR code op de achterkant van een verpakking voor meer informatie, of juist een hele grote op een billboard zodat hij van ver te scannen is. Maar, wat is de minimale grootte van een QR code en wat zijn de ideale afmetingen?
Minimale grootte

Wanneer een QR code fysiek te klein is, dan kan een camera de blokjes in een QR code niet lezen. Hierdoor is de QR code ook niet te scannen. Dit wil je uiteraard voorkomen, maar hoe groot moet een QR code hiervoor zijn?

De minimale grootte van een QR code hangt af van hoeveel data (en dus blokjes) erin staat, en van welke afstand de code gescand wordt.

Als 2 QR codes beide 1×1 cm zijn, maar de ene heeft veel data erin, en de andere weinig, dan is er een goede kans dat de QR code met weinig data wel te scannen is en die met veel data niet. Dit komt doordat in de QR code met veel data, er ook meer blokjes in moeten.

Wanneer beide QR codes even groot zijn, staan de blokjes in de QR code met veel data dichter op elkaar. Hierdoor zijn de blokjes voor een camera lastiger te herkennen bij een QR code met veel data.

In deze QR code staat veel data waardoor hij niet te scannen is.

Kleine QR code met weinig data 3

Hier staat minder data in, waardoor deze wel te scannen is. Probeer het zelf!

De ideale afmetingen

Als minimale grootte voor een QR code kan 1×1 cm worden gehanteerd. Maar als er veel data instaat, of het vanaf grootte afstand gescand wordt moet de QR code groter zijn. Om de ideale afmetingen te weten voor een QR code is het belangrijk te weten hoe die wordt gebruikt.

Stel dat je een QR code gebruikt op een restauranttafel zodat klanten een menukaart kunnen openen dan kan dat al bij afmetingen van een paar cm. Wanneer je een QR code langs de weg zet om deze te laten scannen, is een paar cm natuurlijk niet genoeg.

De ideale afmetingen zijn dus per geval verschillend. 1×1 cm kan worden gebruikt als absoluut minimum, maar QR codes die groter zijn vallen beter op, en zijn vaak beter te scannen.

Deze QR code wordt op tientallen meters afstand gescand. Daarom is de QR vanzelfsprekend groot.

Deze QR code wordt vanaf korte afstand gescand en kan dus klein zijn.

FAQ

Reageren op dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu