Grootte van een QR code
QR codes zijn er in alle soorten en maten. Een hele kleine QR code op de achterkant van een verpakking voor meer informatie, of juist een hele grote op een billboard zodat hij van ver te scannen is. Maar, wat is de minimale grootte van een QR code en wat zijn de ideale afmetingen?

In het kort

  • Als een QR code te klein is dan kan hij niet gescand worden;
  • Het absolute minimum voor QR code afmetingen is 1×1 cm;
  • 1×1 cm is echter vrijwel nooit groot genoeg omdat als er veel blokjes in de QR code staan er meer ruimte nodig is;
  • Ook is het belangrijk dat de QR code groot is om zo aandacht te trekken.
Minimale grootte

Wanneer een QR code fysiek te klein is, dan kan een camera de blokjes in een QR code niet lezen. Hierdoor is de QR code ook niet te scannen. Dit wil je uiteraard voorkomen, maar hoe groot moet een QR code hiervoor zijn?

De minimale grootte van een QR code hangt af van hoeveel data (en dus blokjes) erin staat, en van welke afstand de code gescand wordt.

Als 2 QR codes beide 1×1 cm zijn, maar de ene heeft veel data erin, en de andere weinig, dan is er een goede kans dat de QR code met weinig data wel te scannen is en die met veel data niet. Dit komt doordat in de QR code met veel data, er ook meer blokjes in moeten.

Wanneer beide QR codes even groot zijn, staan de blokjes in de QR code met veel data dichter op elkaar. Hierdoor zijn de blokjes voor een camera lastiger te herkennen bij een QR code met veel data.

In deze QR code staat veel data waardoor hij niet te scannen is.

Kleine QR code met weinig data 3

Hier staat minder data in, waardoor deze wel te scannen is. Probeer het zelf!

De ideale afmetingen

Als minimale grootte voor een QR code kan 1×1 cm worden gehanteerd. Maar als er veel data instaat, of het vanaf grootte afstand gescand wordt moet de QR code groter zijn. Om de ideale afmetingen te weten voor een QR code is het belangrijk te weten hoe die wordt gebruikt.

Stel dat je een QR code gebruikt op een restauranttafel zodat klanten een menukaart kunnen openen dan kan dat al bij afmetingen van een paar cm. Wanneer je een QR code langs de weg zet om deze te laten scannen, is een paar cm natuurlijk niet genoeg.

De ideale afmetingen zijn dus per geval verschillend. 1×1 cm kan worden gebruikt als absoluut minimum, maar QR codes die groter zijn vallen beter op, en zijn vaak beter te scannen.

Deze QR code wordt op tientallen meters afstand gescand. Daarom is de QR vanzelfsprekend groot.

Deze QR code wordt vanaf korte afstand gescand en kan dus klein zijn.

FAQ

Menu