Hoe groot moet een QR code zijn?

Grootte van een QR code

QR codes zijn er in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld een hele kleine QR code op de achterkant van een verpakking voor meer informatie, of juist een hele grote op een billboard zodat hij van ver te scannen is. Maar, wat is de minimale grootte voor een QR code en wat zijn de ideale afmetingen?

Minimale grootte van een QR code

Wanneer een QR code te klein is afgebeeld, dan kan een camera de blokjes in een QR code niet lezen. Hierdoor is de QR code ook niet te scannen. Dit wil je uiteraard voorkomen, maar hoe groot moet een QR code hiervoor zijn?

Velen zijn het erover eens dat de minimumgrootte voor een QR code 1×1 cm is. Maar in de realiteit hangt de minimale grootte af van hoeveel data (en dus blokjes) erin staat, en van welke afstand de code gescand wordt.

Als 2 QR codes beide 1×1 cm zijn, maar de ene heeft veel data erin, en de andere weinig, dan is er een goede kans dat de QR code met weinig data wel te scannen is en die met veel data niet. Dit komt doordat in de QR code met veel data, er ook meer blokjes in moeten.

Wanneer beide QR codes even groot zijn, staan de blokjes in de QR code met veel data dichter op elkaar. Hierdoor kan het zijn dat terwijl beide QR codes even groot zijn, de ene wel te scannen is en de andere niet.

In de praktijk kunt u dus 1×1 cm gebruiken als absoluut minimum. Vaak is het handiger of zelfs noodzakelijk om een wat grotere QR code te hebben zodat het meer aandacht trekt, en gegarandeerd te scannen is.

Een QR code als deze, waar veel data instaat kan niet worden gescand als die als 1 bij 1 cm is afgebeeld.

Kleine QR code met weinig data 3

Een QR code als deze kan wel worden gescand met kleine afmetingen, omdat er minder data instaat. Probeer het zelf!

De ideale afmetingen voor een QR code

Om de ideale afmetingen te weten voor een QR code is het belangrijk te weten waarvoor die wordt gebruikt.

Stel dat je een QR code gebruikt op een restauranttafel zodat klanten een menukaart kunnen openen dan kan dat al bij afmetingen van een paar cm. Wanneer je een QR code langs de weg zet om deze te laten scannen, is een paar cm natuurlijk niet genoeg.

Dus de ideale afmetingen zijn per geval verschillend. Om de goede afmetingen te bepalen kan je het beste kijken vanaf welke afstand mensen de QR code gaan scannen en wat voor toepassing de code heeft. Aan de hand hiervan kan je de ideale grootte voor je QR code hebben.

Deze QR code wordt vanaf de weg, en dus op tientallen meters afstand gescand. Daarom is de QR vanzelfsprekend groot.

Deze QR code is groot genoeg om gescand te worden, maar hij valt niet op en zal dus ook niet vaak door klanten gescand worden.

Deze QR code wordt door klanten in een restaurant van dichtbij gescand om het menu te zien en is daarom kleiner.

Doordat deze QR code zo groot is, is het van dichtbij moeilijk te scannen.

Conclusie

QR codes zijn er in verschillende maten voor verschillende toepassingen. De minimum afmetingen voor een QR code zijn 1×1 cm. In de praktijk ligt het echter iets ingewikkelder.

De afstand van waar de QR code moet worden gescand, en de hoeveelheid data in een QR code spelen mee met wat de afmetingen moeten zijn van een QR code. Bij het bepalen van de afmetingen kan je het beste bedenken van welke afstand de code gescand gaat worden, hoe erg hij moet opvallen en hoe dicht de ‘blokjes’ op elkaar staan om zo tot de perfecte grootte te komen.

QR code van klein formaat met weinig data

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu