GGD’s, apothekers en ziekenhuizen: allemaal gebruiken ze onze QR codes
Er werken miljoenen mensen in de zorg in Nederland en België. Geen wonder dat dus ook daar QR codes hun opmars maken. Dit is wanneer QR codes handig zijn en hoe je ze dan gebruikt!
In het kort
- QR codes worden steeds meer gebruikt door o.a. GGD’s, apothekers en ziekenhuizen.
- QR codes worden gebruikt voor onderzoeken, patiëntinformatie, of brochures en lespakketten.
- Vooral informatie delen in niet-acute situaties gaat handig met QR codes.
Wanneer QR codes?
Steeds meer zorginstellingen worden vertrouwd met QR codes. Dit gaat van brochures en enquêtes tot aanmelden bij poliklinieken. QR codes kunnen tijd besparen, papierhandel verminderen, en makkelijker zijn voor patiënten en zorgverleners.
QR codes kan je in heel veel verschillende settings gebruiken in de zorg. Veel dienstverlening in de zorg is namelijk niet acuut, en dan zijn QR codes ideaal om informatie over te dragen. Hoe doe je dat het best? Wij geven wat voorbeelden van hoe je QR codes kan gebruiken in de zorg.
Hoe gebruik je ze?
QR codes kunnen worden gebruikt op:
- Aanmelding
- Met QR codes melden patiënten zich makkelijk aan bij een apotheek of polikliniek.
- De zorgverlener weet zo dat de patiënt in de wachtruimte is. Lees hier meer over hoe aanmelden met QR codes werkt.
- Instructie apparaten
- Op een apparaat heb je beperkt ruimte voor instructies. Met QR codes los je dit op!
- Bij het Leiden UMC bijvoorbeeld, verwijzen QR codes op apparaten door naar de handleiding, ondersteuning, of naar een checklist voor het apparaat.
- Briefing
- Met een QR code kan je zorgverleners snel informatie geven over een patiënt. Extra handig als een patiënt zelf moeilijk informatie kan delen, of als er weinig tijd is voor een briefing.
- Onderzoek
- Bijvoorbeeld bij het UMC Groningen, worden QR codes gebruikt om mensen uit te nodigen voor onderzoek naar taalstoornissen.
- Hier geldt: hoe visueler, hoe beter! En een QR code is dan ideaal om het laagdrempelig te maken om mee te doen aan het onderzoek.
- Info voor patiënten
- In een wachtkamer of op een visitekaartje kan je QR codes neerzetten die doorverwijzen naar folders en brochures, zo bewijst het LUMC.

Uitgelichte case: QR codes bij GGD Noord en Oost Gelderland
Het documentatiecentrum van GGD Noord en Oost Gelderland (GGDNOG) is sinds kort QR codes gaan gebruiken. Waar scholen eerst brochures kregen en dan moesten zoeken naar een online lespakket, of allerlei papieren moesten gebruiken, ben je nu gelijk bij het juiste lespakket met een QR code. Hoe werkt dit?
- De GGD verstuurt brochures met lespakketten naar scholen toe;
- De scholen komen via een QR code gelijk bij het juiste lespakket in de catalogus;
- Scholen kunnen makkelijk lespakketten inzien, en ook andere lespakketten gebruiken;
- Ze hoeven geen kopietjes meer te maken en komen online gelijk goed terecht.
Meer weten over hoe GGDNOG gebruikt? Lees de ervaring van Margreet Dragt, documentalist bij GGD Noord en Oost Gelderland.

Een voorbeeld van een brochure van de GGD, waarmee scholen met één scan bij het lesmateriaal komen.
Hoe maak je ze aan?
QR codes in de zorg kan je op veel verschillende manieren gebruiken. De 1e vraag die je jezelf moet stellen is dus: wat wil ik bereiken met QR codes? Als je wilt doorverwijzen naar een website, is een link QR code handig. Wil je een brochure delen? Denk dan aan een PDF QR code. Zodra je een goed type hebt gevonden volg je deze stappen om een QR code aan te maken. Succes!
Nog meer weten over de verschillende QR code typen? Klik hier.

FAQ
Een QR code bestaat uit wat blokjes op een achtergrond. Een bepaalde plaatsing van die blokjes is uniek. Een telefoon/ tablet kan door het verschil in kleur tussen de achtergrond en de blokjes de plaatsing van de blokjes op de achtergrond herkennen. Het device herkent de unieke plaatsing en stuurt degene die de QR code scant naar de info die verwerkt is in de QR code.
Een QR code zelf is in feite alleen een aantal ‘blokjes’ op een achtergrond. Het gaat er dus om of de pagina waar de QR code je naar doorstuurt veilig is. Om hier achter te komen blijft het devies: opletten geblazen! Lees ook deze blogpost over het voorkomen van fraude met QR codes.
Nee, bij Gratisqrcode.nl werken alle QR codes voor altijd; zowel de gratis als de betaalde variant verlopen dus nooit. Andere QR generatoren forceren je om een abonnement te nemen, en schakelen je QR code uit als je dit niet doet. GratisQRcode doet niet aan deze praktijken, maar biedt QR codes aan die zijn te personaliseren, die onbeperkt te creëren zijn, en altijd zullen blijven werken! QR codes kun je bij ons hier aanmaken.
Dit kan eenvoudig met onze QR code generator, en gaat als volgt:
- Je kunt kiezen of je een dynamische of statische QR code wilt
- Je kan de benodigde gegevens invullen; bv. een URL
- Je kan optioneel zelfs nog de QR code personaliseren, bv. met een eigen logo
- Gaat dit allemaal iets te snel? Kijk dan hier voor een makkelijke stap voor stap uitleg over hoe je een QR code kan aanmaken.