Belgen kunnen verkeersboete vanaf november via een QR-code betalen

Belgen die een verkeersboete ontvangen kunnen deze vanaf november betalen via een qr-code, ongeacht bij welke bank ze zijn aangesloten. De code staat al een half jaar op elke verkeersboete, maar door technische problemen konden alleen KBC- en Belfius-klanten op deze manier betalen.

In het VRT Radio 2-programma De Inspecteur stelde woordvoerder Edward Landtsheere van de Federale Overheidsdienst Justitie dat deze technische problemen binnenkort moeten zijn opgelost. In het verleden liep het mis met de betalingen omdat de FOD Justitie gebruikmaakte van de Europese standaard voor qr-codes. Volgens VRT NWS konden veel banken daar niet mee overweg. Overleg met de sector om over te stappen op de Europese standaard leverde niets op.

De Federale Overheidsdienst Justitie schakelt in november daarom over naar een ander soort qr-code, die ontwikkeld is door het Antwerpse bedrijf POM. Deze code laat mensen na het scannen zelf kiezen met welk betaalmiddel ze de boete willen voldoen, zoals Bancontact, Maestro of Visa. De betaling verloopt niet langer via de bankapplicatie, maar via de diensten van het geselecteerde betaalmiddel.

Volgens woordvoerder Tom Totté van POM valt er met de codes van zijn bedrijf niet te frauderen. “Zelfs wanneer een fraudeur de code vervangt, zal die de betaling niet kunnen ontvangen. We werken namelijk uitsluitend met goedgekeurde ontvangers”, zei hij in het radioprogramma De Inspecteur.

Vorig jaar werden in België bijna vijf miljoen verkeersboetes verstuurd. Samen waren ze goed voor een bedrag van ongeveer 500 miljoen euro.

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu