QR code met bestand aanmaken (PDF/afbeelding/audio)

Voor veel mensen is het nog onbekend: Documenten en foto’s die worden verspreid via een QR code. De mogelijkheid is er wel, al zorgt de onbekendheid ervoor dat het voor veel mensen niet duidelijk is hoe dit werkt. Toch is er wel vraag naar deze QR code toepassing, wat mede zal komen doordat er een aantal handige voordelen aan het gebruik van QR codes zitten. In dit artikel zal eenvoudig worden uitgelegd hoe je bestanden in een QR code kan zetten.

Bestand QR code

Een QR code met een bestand erin is erg handig omdat je zo je bestand(en) veilig, snel en makkelijk kan delen. Het voordeel is dat je zowel op papier als via een device met een QR een bestand kan delen. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld een digitale pakbon, een handleiding, of een brochure die je kan delen met een QR code.

Als je deze QR code aan wilt maken kan je dit doen met een statische of een dynamische QR code. Met een statische QR code is het niet mogelijk om dit direct te doen, en moet je gebruikmaken van een trucje om dit type toch te gebruiken. Dynamische QR codes hebben in dit geval het voordeel dat ze wat makkelijker zijn aan te maken, dat ze achteraf zijn aan te passen, en dat je het aantal scans kan bijhouden.

Iemand die een QR code scant om een bestand te downloaden.

Hoe maak je een dynamische bestand QR code aan?

Als je een dynamische QR code aanmaakt heb je de keuze uit een aantal bestandstypes zoals PDF, MP3, of jpg/png/jpeg. Als je een dynamische QR code aanmaakt met een bestand erin, moet je dus het goede type QR code kiezen voor je bestandstype.

Dit is hoe je een dynamische QR code van dit type aanmaakt:

  1. Log in of maak een account aan;
  2. Klik op QR code aanmaken;
  3. Kies het type QR code dat past bij het bestandstype dat je wilt uploaden;
  4. Vul een naam voor de QR code in- dit is alleen voor jezelf;
  5. Upload je bestand en klik op de upload knop;
  6. Evt. kan je je QR code verder personaliseren;
  7. Test de QR code door de conceptversie aan de rechterkant te scannen;
  8. Als hij werkt kan je op afronden en opslaan klikken.

Dynamische QR codes met een PDF bestand en een afbeelding erin.

Statisch

Een statische QR code aanmaken met een bestand erin is iets moeilijker, maar zeker mogelijk. De eerste stap om een statische QR code aan te maken die gelinkt is aan een bestand, is om een link te hebben van het bestand. Het is namelijk vanwege technische redenen niet mogelijk om direct bestand in een statische QR code te zetten.

Daarom moet er gebruik worden gemaakt van de optie ‘link’ bij het aanmaken van de QR code. Het bestand heeft dan een unieke link nodig waarop hij te zien is. Dit kan door het als bestand op te slaan en op een filesharing platform zoals Onedrive, Googledrive, Dropbox etc. te uploaden.

Als je kiest om het bestand te delen, heb je een aantal opties voor wie het kan zien en bewerken. Dit kan bijvoorbeeld iedereen met de link zijn, of alleen de mensen die je persoonlijk hebt toegevoegd. Als dit allemaal goed is ingesteld dan kun je de link om het bestand mee te delen kopiëren.

 In dit voorbeeld is de link ‘restricted’ en kunnen alleen mensen die je zelf hebt toegevoegd het bestand openen.

In dit voorbeeld kan iedereen met wie de link van deze afbeelding is gedeeld de afbeelding zien. 

Bestand/foto in QR code zetten

Als je een link hebt gaat het aanmaken van een QR code net zoals het aanmaken van elke andere QR code

Nu kan het bestand in een QR code worden gezet. Dit is eigenlijk heel simpel, je hebt alleen de eerder verkregen link nodig. De gekopieerde link kan je bij het aanmaken van een QR code in het daarvoor bestemde balkje zetten. Nadat je de QR code eventueel hebt gepersonaliseerd, kan je op opslaan klikken en is de QR code klaar!

Weet je niet meer precies hoe je een (statische) QR code kunt aanmaken? Klik dan hier. Zie ook onderstaand voorbeeld van de QR code die is aangemaakt met een link naar een bestand erin.

Statische QR code die naar de afbeelding op Google Drive leidt.

FAQ

Menu