Zo voorkom je oplichting bij het scannen van QR-codes

Een nieuwe oplichtingsmethode, waarbij mensen door het scannen van een QR-code worden bestolen, wint aan populariteit. Slachtoffers zijn vaak duizenden euro’s kwijt. Hoe voorkom je dat je zelf wordt opgelicht?

Wat is een QR-code?

Een QR-code (Quick Response) is een soort barcode die kan worden uitgelezen met scanner en tegenwoordig ook door smartphones via de camera. De codes kunnen linken naar een webpagina en worden bijvoorbeeld in musea gebruikt om meer informatie te geven over een kunstwerk of op concertkaartjes om te kunnen verifiëren of een ticket geldig is.

De QR-code wordt ook gebruikt om online betalingen te doen. Winkels kunnen bij een betaling met iDEAL een QR-code weergeven, die met veel bankapps gescand kan worden. Gebruikers worden dan naar een betaalpagina van hun bank geleid en kunnen via de app het te betalen bedrag voldoen.

Dit soort links kunnen echter ook gebruikt worden om elkaar betaalverzoeken te doen, die dan meteen kunnen worden afgerekend. Dat systeem wordt door oplichters gebruikt om een bankrekening over te nemen.

QR-codes via WhatsApp en Marktplaats

De eerste oplichtingsmethode waarbij QR-codes worden ingezet, is het via WhatsApp stelen van gegevens van mensen die bijvoorbeeld spullen aanbieden via Marktplaats. De oplichter doet alsof hij het rekeningnummer van de verkoper wil controleren en stuurt een betaalverzoek van 0,01 euro.

Soms gebeurt dit met een link, maar het zijn steeds vaker QR-codes. De QR-code leidt echter niet naar de bankomgeving van de verkoper, maar naar een nagemaakte versie daarvan. Wanneer de verkoper 1 eurocent overmaakt, krijgt de oplichter toegang tot de bankgegevens van het slachtoffer en kan hij bedragen naar zichzelf overmaken.

Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van QR-codes om specifiek ING-klanten op te lichten. Via een QR-code kan namelijk een tweede telefoon aan de ING-app gekoppeld worden. Oplichters sturen in plaats van een betaalverzoek een QR-code waarmee ze de ING-app van het slachtoffer aan hun eigen telefoon kunnen koppelen. Zo krijgen ze volledige toegang tot de bankrekening.

QR-code scannen op straat

Oplichters gebruiken de QR-methode niet alleen om online mensen op te lichten. De politie heeft in juli twee verdachten opgepakt die geld probeerden te stelen door mensen aan te spreken op straat en ze een QR-code lieten scannen.

De gedupeerden werden op straat aangesproken en gevraagd om via een QR-code geld over te maken voor de parkeerautomaat, omdat de oplichter zelf alleen cash bij zich had. De slachtoffers kregen 5 euro in contanten en scanden de code om geld over te maken. Hierbij werden zij naar een nepsite geleid, zodat de oplichter de bankgegevens kon stelen.

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu