Steunmaatregelen TOZO voor ZZP’ers, NOW voor werknemers

Achter de schermen wordt hard gewerkt om oplossingen in het leven te roepen voor gedupeerde marktondernemers. Het bestuur onderhoudt intensief contact met het ministerie van Economische Zaken en levert zoveel mogelijk gegevens aan zodat men op het ministerie een goed beeld krijgt van de ambulante handel en hoe deze georganiseerd is. De door de CVAH geïnitieerde onderzoeken van de afgelopen jaren blijken nu een belangrijke bron voor de ambtenaren op het ministerie van EZ en worden mede gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe steunmaatregelen.

Tozo, aanvulling inkomen tot bijstand

Vandaag zijn weer nieuwe steunmaatregelen bekend gemaakt. De meeste kleine marktondernemers kunnen gebruik maken van de Tozo. Dat is een variant van de bijstand. Vermogenstoets en partnerinkomen tellen niet. Bij geen of weinig inkomen wordt het inkomen van de ZZP’er aangevuld tot een minimum. Niet heel veel, maar voor gezinnen toch tot 1500 per maand. Togs kunnen worden gezien als een tegemoetkoming in de vaste lasten en Tozo voor inkomen ZZP’ers. Bovendien kun je via Tozo geld lenen. Dat kan ook via de BMKB garantstelling van de overheid. Deze is nu 90%. Onderaan dit bericht leest u meer specifieke informatie over de Tozo.

Loket NOW-regeling vandaag geopend

Voor mensen met personeel in dienst is de NOW belangrijk. Die neemt 90% van alle loonkosten over. Werkgevers die in aanmerking willen komen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen vanaf vandaag een aanvraag indienen bij UWV. UWV verwacht tienduizenden aanvragen per dag.

Werkgelegenheid behouden in moeilijke tijden

De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

Uitbetaling binnen vier weken

UWV verwacht werkgevers die een complete aanvraag indienen binnen twee tot vier weken te kunnen uitbetalen. ‘Vaak zal het zelfs sneller gaan’, aldus Paling. ‘Van belang is wel dat werkgevers de aanvraag in één keer goed en volledig invullen.’ Om werkgevers daarbij te helpen is op de website van UWV een checklist te vinden met de benodigde gegevens.

Tienduizenden aanvragen per dag

UWV rekent op tienduizenden aanvragen per dag. Paling: ‘We zijn daar op voorbereid. Mocht de aanloop te groot worden, dan is er een soort wachtrijmechanisme ingebouwd, waarbij mensen gevraagd wordt het iets later nog eens te proberen. Sowieso is het natuurlijk prettig als de aanvragen een beetje gespreid binnenkomen. We hopen dat werkgevers, indien mogelijk, daar rekening mee willen houden. Niettemin, alles is in een recordtempo neergezet. Dus het is onvermijdelijk dat we nog tegen onvoorziene zaken en knelpunten aanlopen. Die proberen we dan zo snel mogelijk op te lossen, maar we vragen om begrip daarvoor.’

Tozo nader toegelicht

Het is nu voor ondernemers mogelijk om een aanvraag te doen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO). Zelfstandig ondernemers die financiële problemen ondervinden als gevolg van COVID-19 kunnen onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op deze regeling.

De regeling biedt twee vormen van financiële steun. Enerzijds wordt een tijdelijke inkomensondersteuning geboden voor levensonderhoud in de vorm van een aanvulling van het inkomen tot het sociaal minimum (max. 3 maanden). Er wordt bij de toekenning geen vermogens- en partnertoets toegepast en u hoeft het uitgekeerde bedrag niet terug te betalen. Daarnaast wordt in geval van acute liquiditeitsproblemen de mogelijkheid geboden tot een aanvraag voor een rentedragende kapitaallening tot een maximum bedrag van € 10.517.

Meer specifiek gelden de volgende eisen:

u bent gevestigd zelfstandige, in de leeftijd vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd;

u bent woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland;

u bent Nederlander of daarmee gelijkgesteld;

u voert uw bedrijf of zelfstandig beroep in Nederland uit;

u voldoet aan wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder dat u bent ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;

u bent vóór 17 maart 2020, 18.45 uur gestart met de onderneming en u voldoet aan het urencriterium, d.w.z. minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep;

u bent woonachtig in de gemeente, waar aanvullende inkomensondersteuning wordt aangevraagd.

De regeling geldt vooralsnog tot 1 juni 2020 en wordt uitgevoerd door de gemeenten. De aanvraag moet worden ingediend bij uw woongemeente, via de website van deze gemeente.

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu