Sterke toename van QR-betalingen in België

De Belgische consument heeft het betalen middels de QR-code inmiddels in het hart gesloten, zo blijkt uit onderzoek van payment provider Pay.nl. Zij berekenden dat het aantal consumenten dat gebruik maakt van een QR-oplossing van Bancontact bij online betalingen inmiddels is toegenomen tot ruim 20%.

Naast QR-betalingen via de app van Bancontact wordt er in België ook veel betaald door directe autorisatie in de Bancontact-app (Mobile2App). Dat aandeel is inmiddels opgelopen tot 22%, waarmee het totaalaandeel aan App-betalingen op 42% komt.

Psp Pay.nl deed hiervoor onderzoek naar het aandeel mobiele betalingen op haar eigen betaalplatform. De provider heeft zelf al enkele jaren Bancontact in haar betaalportfolio, is sinds kort ook acquirer van de meest gebruikte online betaaloplossing in België, en ondersteunt afronding van Bancontact-betalingen op de klassieke manier via het standaard betaalscherm (kaartinvoer), door het scannen van de QR-code met de Bancontact-app, of de mogelijk om bij aankoop met de mobiel direct te worden doorgestuurd naar de Bancontact-app (Mobile2App).

De research van Pay.nl toont aan dat het grootste gedeelte van de Belgische consumenten (56,8%) nog steeds op de klassieke wijze een online betaling afrond, namelijk via het standaard betaalscherm waarbij handmatige invoer van het kaartnummer noodzakelijk is. Wel is er een trend zichtbaar dat het betalen door de QR-code op het betaalscherm te scannen sterk toeneemt (20,4%), evenals het direct afrekenen via de Bancontact-app (22,8%).

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu