Paspoort en identiteitsbewijs krijgen QR-code op achterkant

Het burgerservicenummmer (BSN) gaat van de voorkant Nederlandse paspoorten en identiteitsbewijzen verdwijnen. In plaats daarvan krijgen de documenten een QR-code op de achterkant waarmee het nummer uit te lezen is. Dat heeft staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten.

Het burgerservicenummer staat nu nog in de zogeheten machineleesbare zone (MRZ) van identiteitsbewijzen en paspoorten. Dat zijn de regels aan de onderkant van het document die automatisch kunnen worden uitgelezen door instanties die je persoonsgegevens nodig hebben. Maar aan dat systeem kleeft een groot nadeel: door de locatie van het burgerservicenummer in de MRZ krijgen ook instanties die het BSN niet nodig hebben het nummer onbedoeld in handen. Bijvoorbeeld wanneer ze de gegevens machinaal uitlezen, maar ook als iemand ergens een kopie van zijn ID-bewijs moet aanleveren. En dat is niet wenselijk, stelt staatssecretaris Knops. Daarom zal een QR-code op de achterkant van de ID-kaart het BSN op de voorkant van het document vervangen.

Nederlanders kunnen de nieuwe QR-code op de achterkant van de Nederlandse identiteitsdocumenten over zo’n twee jaar verwachten. Die tijd is nodig om de aanpassingen door te voeren, laat de staatssecretaris in een Kamerbrief weten. Ook moet de Autoriteit Persoonsgegevens het plan nog beoordelen. In september hoopt Knops een definitieve datum voor het verdwijnen van het BSN uit de machineleesbare zone te kunnen geven.

In 2014 werd het BSN al verplaatst van de voorkant naar de achterkant van de Nederlandse paspoorten en identiteitsbewijzen. Dat ging toen echter enkel om de plek van het nummer die gelezen wordt door mensen zelf. Voor het machinaal uitlezen van gegevens veranderde die verplaatsing niets. En ook zorgde die verandering er niet voor dat het BSN helemaal niet meer op de voorkant van het document is terug te vinden, doordat het nummer nog steeds in de MRZ staat.

Gratis aanmaken van een QR code - Gratis QR code generator

Een QR code aanmaken op deze website is gratis, ook de aantal scans op deze QR code is ongelimiteerd en gratis. Wij rekenen geen geld voor het maken van een QR code, nu niet en nooit niet. Ook zal de QR code welke u zelf aanmaakt niet verlopen, en wij zullen hier ook geen geld voor vragen. Heeft u specifieke wensen, wilt u een website laten maken, wilt u een dergelijke QR code generator hebben op uw website? Neemt u hiervoor contact op met dWork webdesign in Den haag. Mocht u willen adverteren op deze website, dat kan hier.

Reageren op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

Door meer interactie met jouw klanten te creëren, kan je ook een link naar een webshop maken, zo heb je meer invloed op het gedrag van jouw klanten.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu