Paspoort en ID krijgen QR-code op achterkant

Het paspoort en de ID-kaart krijgen een nieuw model

Het paspoort en de identiteitskaart van Nederland hebben een nieuw model. De belangrijkste verandering is dat het BSN (Burgerservicenummer) minder prominent voorkomt op beide documenten, en er in plaats daarvan een QR code daarin het BSN op de achterkant staat. De bedoeling is dat de privacy en veiligheid van de Nederlanders beter beschermd is, omdat het BSN zo minder snel in verkeerde handen valt.

ID-kaart

Het voorstel om de identiteitskaart aan te passen komt uit 2019, en vanaf 2 augustus 2021 kan de vernieuwde identiteitskaart worden aangevraagd. Er zijn een aantal kenmerken aangepast, waarvan de belangrijkste een QR code is op de achterkant van de identiteitskaart. Door het scannen kan het BSN nummer worden uitgelezen. Eerder stond dit nummer wat op de voorkant van paspoorten en ID-kaarten.

Voorkant identiteitsbewijs

Waarom is dit aangepast?

Er is een nieuw model omdat eerder er bij een kopie van het document  het BSN nummer automatisch ook gedeeld werd. Echter hebben de meeste instanties helemaal geen recht om het BSN nummer te verwerken, en hebben ze het nummer vaak helemaal niet nodig. Om meer controle te krijgen over met wie het BSN nummer wordt gedeeld is besloten om deze aan de achterkant te plaatsen in een QR code, al staat het BSN nummer er ook nog in leesbare cijfers. Dit om zo te garanderen dat iedereen bij zijn/haar BSN nummer kan.

Eerst stond het BSN nummer op de voorkant in de machine leesbare zone (MRZ) en in een chip. Zo was het voor onbevoegde instanties te makkelijk om het BSN uit te lezen zonder dat de burger dit wist. Het plaatsen van een QR code op de achterkant is zodat alleen bevoegde instanties dit kunnen uitlezen met machines. De wijziging zorgt er dan ook voor dat identiteitsfraude makkelijker kan worden voorkomen, en dat de burger zicht heeft op wie het BSN verwerkt.

Achterzijde identiteitsbewijs

Paspoort

Eind augustus is er ook een nieuw model van het paspoort uitgebracht. De wijzigingen bij het paspoort zijn vergelijkbaar met die van de ID-kaart. Verder is er zowel bij de identiteitskaart als bij het paspoort een kinegram toegevoegd. Dit is een echtheidskenmerk dat verandert van kleur en vorm wanneer het document wordt gekanteld.

Het gebruik van QR codes op identiteitsbewijzen en paspoorten laat zien dat de toepassingen voor QR codes eindeloos zijn. Het is fijn dat QR codes een praktische oplossing bieden om identiteitsfraude en privacy schending tegen te gaan. Al zal de burger zelf ook moeten blijven opletten.

Bron van alle afbeeldingen: rijksoverheid

FAQ

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu