Opmars QR code door Corona: RTL Nieuws artikel

Die vele nieuwe toepassingen zorgen voor een piek in de populariteit van de code. “Nog nooit was de vraag naar QR-codes zo groot”, zegt David Rusman van GratisQRcode.nl. zie artikel op RTL Nieuws.

Hij begon zijn bedrijf dat gratis codes genereert zo’n 10 jaar geleden. “Toen kregen we heel sporadisch, eens per maand de aanvraag voor een enkele QR-code. Sinds de corona-uitbraak in maart liep dit aantal razendsnel op naar wel 15.000 aangevraagde codes per dag. Inmiddels hebben we zelfs de 30.000 aanvragen per dag aangetikt.”

Scan-apps

Een QR-code scannen kan eenvoudig met de camerafunctie van vrijwel elke smartphone. Je kunt ook een van de vele QR-scanner apps gebruiken. Sinds corona schieten deze apps als paddenstoelen uit de grond. In de App Store zijn er inmiddels bijna honderd te vinden.

Op sterven na dood

Deze plotselinge populariteit is opvallend voor iets dat al geruime tijd bestaat. De QR-code ziet al in 1994 het levenslicht als alternatief voor de klassieke streepjescode. En sinds zo’n 15 jaar maken veelal bedrijven gebruik van de code, vooral in hun marketinguitingen.

Toch bleef een echte doorbraak uit. “De QR-code was tot voor kort een eenzame dood gestorven, vooral omdat veel mensen niet wisten wat ze ermee aan moesten”, legt David Rusman. “Het scannen van de code zat simpelweg niet in ons systeem, en dat is nu compleet anders.”

‘Scannen met je camera is het veiligst’

Toch zitten er nog steeds potentiële nadelen aan QR-codes voor consumenten. Maar dit gebeurt vooral als je de code scant met een scan-app. “Je bent dan in feite overgeleverd aan of de app-bouwer z’n zaakjes goed op orde heeft”, legt Rusman uit. “Het komt voor dat apps het niet zo nauw nemen privacy of je willen bestoken met advertenties.”

Maar er is een manier om daar ver van te blijven. “Scan de code dan gewoon alleen met je camerafunctie. Dat is het veiligst en de kans op vervelende advertenties het kleinst.”

Bron: Olivia Manders – lees het gehele artikel op RTL Nieuws

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu