Label met QR-code voor zoekgeraakte spullen

Een gat in de markt vinden; soms kan het zo simpel zijn. Een zoekgeraakte hockeystick zorgde ervoor. Gino de Vin en Marco Gons bedachten het volgende: ze plaatsten een QR-code aan een label die je aan je sleutelbos of tas hangt. Hiermee vind je heel eenvoudig je waardevolle spullen terug.

Wat doe je als je je huissleutels bent verloren of je laptoptas in de trein hebt laten staan? Er zijn allerlei manieren om zoekgeraakte spullen terug te vinden. Maar hoe handig is het als je een label met jouw gegevens aan een autosleutel of sporttas kunt hangen zodat de vinder contact met je op kunt nemen? Gino en Marco vertellen ons hun succesverhaal.

Sleutelhangers met een unieke QR-code

Item Lost verkoopt nu labels, stickers en sleutelhangers met een unieke QR-code. Zo kun je een label aan je sleutelbos hangen of een sticker op je mobiele telefoon plakken. Maar ook schoolspullen, muziekinstrumenten, fietsen en sporttassen zijn waardevolle voorwerpen die je graag terug wilt bij verlies. Marco vertelt: ” Sleutels zijn een van de meest zoekgeraakte spullen. En waar kun je terecht als je die kwijt bent? Niet iedereen brengt ze naar een politiebureau of zet ze ergens online bij ‘gevonden voorwerpen’. Direct contact opnemen met de rechtmatige eigenaar werkt veel sneller voor beide partijen.”

QR-code scannen met een mobiele telefoon

Voor de gebruiker werkt de QR-code supersimpel: de unieke code registreer je op de website van ‘itemlost’ nadat je een account hebt aangemaakt. Op het moment dat iemand jouw sleutels vindt en de code invult op de website of de QR-code scant met een mobiele telefoon komt de vinder in contact met de eigenaar. Via een mail kun je laten weten dat je de sleutels hebt gevonden en je kunt iets afspreken om ze terug te geven. Dit zonder de persoonlijke gegevens van de eigenaar te zien. De code is in alle landen ter wereld te gebruiken. Superhandig!

Gemeente Zoetermeer

Steeds meer bedrijven zien de handigheid in van dit Zoetermeers idee. “Privium Schiphol bestelt bij ons bagagelabels voor nieuwe leden. En autodealers bieden autosleutels met ons label aan”, vertelt Gino. “Maar ook gemeente Zoetermeer deelt ze uit aan haar medewerkers. Laptops, tassen, fietsen en andere voorwerpen kunnen voorzien worden van een code. Normaal gesproken gaan gevonden voorwerpen daar naar een speciale afdeling. Nu kunnen collega’s met elkaar contact opnemen door de code te scannen. Zo hebben we onderzoek gedaan bij de gemeente Delft. We hebben 20 sleutels met een label verspreid door de stad. Daarvan kwamen er 18 weer terug. Voor de toekomst willen we kijken hoe we de codes van ‘itemlost’ kunnen inzetten voor het gebruik bij bijvoorbeeld kinderen en dieren. Die wil je ook niet kwijtraken.”

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu