Kunst: De pulserende schoonheid van QR-codes

Een supernova-explosie alsof je er zelf bij was. Gezichtsherkenning die fout gaat. Simpele QR-codes die hypnotiserende kunst genereren. Het NXT Museum in Amsterdam toont de kracht van nieuwemediakunst.

Als je de eerste zaal van het museum binnenstapt, heb je nog niet door dat je de hoofdrol speelt in de installatie ‘Connected’ van Roelof. Elke stap in de zaal genereert een geometrische, lichtgevende figuur in de donkere ruimte. Zo ben je als bezoeker meteen verbonden met het kunstwerk en het museum. Het is de rode draad doorheen het tentoonstellingsparcours: je kijkt en luistert niet alleen, je bent een deel van de kunstwerken.

Het heeft best wat voeten in de aarde gehad voor het museum eind augustus kon openen. De voorbereiding duurde drie jaar. ‘We hebben heel lang naar de juiste locatie gezocht’, zegt Merel van Helsdingen, de oprichtster en zakelijk leider. ‘Ik heb zeker 35 potentiële plekken bezocht. De eisen lagen hoog. Ik had in de aanloop naar het museum met veel kunstenaars gesproken. Ik wist wat nodig was: een groot, hoog en stevig gebouw dat voldoende elektriciteit genereert. Een kunstenaar had me verteld dat voor zijn robots dikke vloeren nodig zijn. Anders zou de vloer kunnen breken als de robots in beweging komen.’

Van Helsdingen en medeoprichtster Natasha Greenhalgh vonden uiteindelijk een leegstaande tv-studio in een industriezone in Amsterdam Noord, vlak bij het Eye Filmmuseum en op fiets- en wandelafstand van het centrum. ‘We hebben de studio onderverdeeld in ruimtes die geschikt zijn om grote installaties te tonen. De kunstenaars reageerden enthousiast. We stuurden ze een plan door met de afmetingen. Meer moesten ze niet hebben. Daarmee konden ze aan hun installaties werken.’ Voor elke zaal is er een kleine ruimte met uitleg over de kunstwerken.

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu