Is een QR code gevaarlijk?

Zoals met zoveel dingen is een QR code op zichzelf niet gevaarlijk, het gaat om de manier waarop het wordt gebruikt. Het risico zit hem eigenlijk in het “Quick”… Even snel en gemakkelijk een QR-code scannen zonder goed op te letten, kan wel degelijk gevaarlijk zijn. Veiligheid en gemak gaan bepaald niet hand in hand – zeker niet op internet:

De politie meldde onlangs dat ze een toename zien van het aantal mensen dat door middel van een QR code werd opgelicht. Hoe ging dat in zijn werk: De oplichters vroegen bij een parkeerautomaat waar je alleen met PIN kunt betalen aan andere parkeerders om hulp: ze hadden zogenaamd alleen contant geld bij zich en konden de automaat niet betalen omdat ze rood stonden. Vervolgens vroegen ze of je tegen contante betaling 10 euro aan hen wilde overmaken, zodat ze het parkeergeld konden betalen. Met behulp van een QR-code maakten ze een betaalverzoek naar hun rekening.

Althans – dat dachten de argeloze slachtoffers. In werkelijkheid was de QR code een verzoek om de andere telefoon aan jouw bankrekening te koppelen! De oplichters zorgden voor afleiding zodat het slachtoffer de informatie op het scherm niet goed las en op akkoord drukte. Vanaf dat moment konden de oplichters de bankrekening van het slachtoffer beheren!

Het principe zal duidelijk zijn: laat je in dit soort situaties niet verleiden om snel even te klikken – maar lees altijd goed wat er op het scherm staat. Hou de telefoon zelf vast en geef hem niet uit handen (je geeft toch ook niet je portemonnee uit handen?).

Het gevaar zit hem niet in de QR code, maar in de manier waarop hij wordt gebruikt – en in de mogelijkheid die de bank in kwestie biedt om “snel en gemakkelijk, binnen een minuut, een tweede telefoon aan je bankrekening te koppelen”. Hier geldt dus weer: gemak en veiligheid zijn tegenstrijdig aan elkaar.

Bron kliksafe

Gratis aanmaken van een QR code - Gratis QR code generator

Maak hier gratis een dynamische QR code aan. Een QR code aanmaken op deze website is gratis, ook de aantal scans op deze QR code is ongelimiteerd en gratis. Wij rekenen geen geld voor het maken van een QR code, nu niet en nooit niet. Ook zal de QR code welke u zelf aanmaakt niet verlopen, en wij zullen hier ook geen geld voor vragen. Heeft u specifieke wensen, wilt u een website laten maken, wilt u een dergelijke QR code generator hebben op uw website? Neemt u hiervoor contact op met dWork webdesign in Den haag. Mocht u willen adverteren op deze website, dat kan hier.

Reageren op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

Door meer interactie met jouw klanten te creëren, kan je ook een link naar een webshop maken, zo heb je meer invloed op het gedrag van jouw klanten.

Gratis dynamische QR code maken

Door een dynamische link te gebruiken kan je een dynamische QR code aanmaken. Dat is een QR code die je dus kan aanpassen. Heb je een foutje gemaakt bij het invoeren van de link, maar je drukwerk ligt al klaar? Pas de link aan, en je hoeft niet opnieuw je drukwerk te betalen. Lees hier meer of maak direct een dynamische link aan voor jouw QR code..

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu