Zoals met zoveel dingen is een QR code op zichzelf niet gevaarlijk, het gaat om de manier waarop het wordt gebruikt. Het risico zit hem eigenlijk in het “Quick”… Even snel en gemakkelijk een QR-code scannen zonder goed op te letten, kan wel degelijk gevaarlijk zijn. Veiligheid en gemak gaan bepaald niet hand in hand – zeker niet op internet:
De politie meldde onlangs dat ze een toename zien van het aantal mensen dat door middel van een QR code werd opgelicht. Hoe ging dat in zijn werk: De oplichters vroegen bij een parkeerautomaat waar je alleen met PIN kunt betalen aan andere parkeerders om hulp: ze hadden zogenaamd alleen contant geld bij zich en konden de automaat niet betalen omdat ze rood stonden. Vervolgens vroegen ze of je tegen contante betaling 10 euro aan hen wilde overmaken, zodat ze het parkeergeld konden betalen. Met behulp van een QR-code maakten ze een betaalverzoek naar hun rekening.
Althans – dat dachten de argeloze slachtoffers. In werkelijkheid was de QR code een verzoek om de andere telefoon aan jouw bankrekening te koppelen! De oplichters zorgden voor afleiding zodat het slachtoffer de informatie op het scherm niet goed las en op akkoord drukte. Vanaf dat moment konden de oplichters de bankrekening van het slachtoffer beheren!
Het principe zal duidelijk zijn: laat je in dit soort situaties niet verleiden om snel even te klikken – maar lees altijd goed wat er op het scherm staat. Hou de telefoon zelf vast en geef hem niet uit handen (je geeft toch ook niet je portemonnee uit handen?).
Het gevaar zit hem niet in de QR code, maar in de manier waarop hij wordt gebruikt – en in de mogelijkheid die de bank in kwestie biedt om “snel en gemakkelijk, binnen een minuut, een tweede telefoon aan je bankrekening te koppelen”. Hier geldt dus weer: gemak en veiligheid zijn tegenstrijdig aan elkaar.