Dit bedrijf wist het aantal laatbetalers in België flink terug te dringen

Ongeveer 20 procent van alle verstuurde facturen in België werd in 2014 te laat betaald. Een behoorlijk aantal. ‘Wij zijn daarom gaan nadenken: hoe kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen hun factuur op tijd betalen?’

Een niet-tijdige betaling is lang niet altijd het gevolg van klanten die niet kúnnen betalen. Veel vaker vloeit een te late betaling simpelweg voort uit gemakzucht of vergeetachtigheid, schetst CEO Johannes Vermeire van POM. Dit Antwerps bedrijf regelt voor uiteenlopende Belgische organisaties – van energiebedrijven en verzekeraars tot scholen en sportclubs – de inning en verwerking van facturen.

‘In België maakt een zogenoemde structurele mededeling’ deel uit van de betaling, vertelt Vermeire. ‘Deze structurele mededeling wordt gebuikt om de betaling automatisch te kunnen matchen met de factuur.’ Vergelijkbaar met het betalingskenmerk op de Nederlandse acceptgiro’s. Hier wilde POM vanaf. Maar waarom? En wat is het alternatief? ‘Inmiddels genereren we onze eigen QR-codes, die optimaal beveiligd zijn.’

Betalen met QR-code

Dat de facturen te lang blijven liggen bij een gestructureerde mededeling, is geen onderbuikgevoel. In 2014 werd in België ongeveer 20 procent van alle verstuurde facturen te laat betaald. Een behoorlijk aantal, vond ook Vermeire. Daarom ging hij met zijn team op zoek naar een methode waardoor mensen hun factuur wel op tijd betalen.

De oplossing vonden ze uiteindelijk in het plaatsen van een unieke QR-code op de papieren factuur. ‘Klanten kunnen deze scannen met hun smartphone, waarna de betaalgegevens volledig automatisch worden uitgelezen. De klant krijgt een betaalpagina te zien, waarbij het factuurbedrag snel en eenvoudig mobiel kan worden voldaan.’

Reageren op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu