Blijft mijn QR code werken?

QR codes die niet meer werken

Niets is vervelender dan dat na het aanmaken en gebruik van een QR code, hij ineens ‘ophoudt’ met werken. Bij sommige QR code websites is dit het geval, en moet je betalen om je QR code te laten werken. Maar, hoe kan dit? En blijven QR codes van gratisqrcode.nl wel gewoon werken?

Werking QR code

De QR codes die zijn aangemaakt op gratisqrcode.nl blijven voor altijd werken! Op sommige andere sites om QR codes aan te maken moet je na verloop van tijd bijbetalen om de QR code te blijven gebruiken. Deze aanbieders doen dit door gebruik te maken van dynamische QR codes. In dit artikel kan je precies lezen wat dit inhoudt, maar het werkt ongeveer als volgt:

Dynamische QR codes werken met een tussenstap, waardoor je na het scannen op een ‘tussenpagina’ belandt, die je vervolgens doorstuurt naar de doelpagina. Door dit soort QR codes te gebruiken kunnen er later nog allemaal gegevens worden aangepast, aangezien de ‘tussenpagina’ van het bedrijf is dat de QR codes aanmaakt. Dit is erg handig, bijvoorbeeld om de doelpagina van een QR code na het aanmaken te veranderen. Maar het biedt ook een opening voor QR code websites, om de ‘tussenpagina’ voor jouw QR code te veranderen, zodat hij niet meer werkt.

Het gebruik van dynamische QR codes is dus erg handig, maar biedt tegelijkertijd een mogelijkheid voor QR code sites om je QR code te ‘deactiveren’. Dit wordt gedaan, om klanten zo te forceren geld te betalen om hun QR code te laten werken. Terwijl die verplichte betaling van tevoren niet is aangegeven, en klanten hun QR codes dan al vaak hebben gebruikt waardoor ze worden gedwongen geld te betalen.

Bij deze QR code generator moet je om je QR codes te blijven laten werken, een betaald account hebben. Heb je deze niet dan worden je dynamische QR codes na 15 dagen gedeactiveerd.

Oplossingen

Natuurlijk wilt niemand er na een bepaalde tijd achter komen dat ze ineens moeten betalen voor de QR code die eerst gratis leek. Daarom zijn er hiervoor een paar oplossingen:

 1. Maak alleen statische QR codes aan als dynamische niet nodig zijn, dit heeft namelijk als voordeel dat de site die de QR codes aanmaakt hier na het aanmaken geen controle meer over heeft. Dit komt doordat alle informatie fysiek in de QR code staat, en het daardoor niet veranderd kan worden. Je maakt een dynamische QR code aan als je een account moet aanmaken, en/of je hebt gekozen om het aantal scans te tracken. Als je deze dingen niet hoeft te doen om je QR code aan te maken, dan maak je een statische QR code aan. Als deze eenmaal is aangemaakt, kan de organisatie deze QR code niet meer deactiveren, en heb je dus geen gedoe.
 2. Maak QR codes aan bij sites die dit gratis aanbieden. Hierbij moet je wel opletten dat deze generatoren de QR codes bieden waar jij naar op zoek bent. Bij gratisqrcode.nl heb je talloze opties om je QR code geheel naar eigen wens aan te passen. Bovendien zit je nergens aan vast, en zijn er geen limieten op het aantal QR codes en scans. Wil je deze gratis QR codes maken? Klik dan hier.

Reageren op dit artikel

28 reacties. Reactie plaatsen

 • Marjolein Padmos
  17 juli 2018 11:53

  Dag,
  kun je ook meerdere QR-codes aanmaken en die pas (veel) ‘later vullen’ met een link naar info op een site?
  Wat is dan het maximale aantal?
  Kun je ze ook een kleur geven of personaliseren?

  Beantwoorden
  • Marjolein,

   je kan wel QR codes aanmaken, maar deze kan je (nog) niet aanpassen met een gepersonaliseerde link. Voor nu is een QR code aanmaken op deze website voor wat het is op dat moment. Je kan ze wel opleuken met eigen kleurtjes en eventueel met een plaatje (logo).

   Beantwoorden
 • U schrijft dat het aanmaken gratis is maar is de geldigheid dan ook gratis of zit ik aan een abonnement vast?

  Beantwoorden
 • Ik heb recent een QR code gemaakt, als ik deze nu gebruik met mijn qr code scanner herkent hij hem niet. Wat doe ik fout?

  Beantwoorden
 • Thea Mallens
  7 december 2018 14:08

  ik had een QR code deze heb ik enkele jaren geleden gemaakt voor een promotiefilmpje als werkzoekende. Nu blijkt deze ineens niet meer te werken. Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat het filmpje op vimeo niet meer terug te vinden is. Nu heb ik daar het filmpje opnieuw op geplaatst en zou graag dezelfde QR code willen gebruiken, omdat deze ook op mijn visitekaartje is gebruikt etc. Is dit mogelijk en had ik de video misschien helemaal niet op vimeo moeten plaatsen maar ergens anders?
  Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

  Beantwoorden
  • Hoi Thea,

   Helaas hebben wij nog geen functie om de bestaande QR codes aan te passen. De link die verwijst in de QR code is de link naar Vimeo, kan jij niet die zelfde link gebruiken voor het filmpje (denk het niet). Bestaat het filmpje helemaal niet meer of staat deze verborgen?

   Beantwoorden
   • Goedemorgen,

    In december 2018 hebben wij ook al contact gehad met elkaar. Mijn QR code werkte niet meer, echter de reden was dat het video(sollicitatie) filmpje toen verdwenen was. Ik heb een en ander opnieuw gemaakt en moest zo vertelden jullie destijds, ook een nieuwe QR code maken. Dit is correct verwerkt, ik heb nieuwe visitekaartjes laten maken en mijn CV aangepast met de nieuw gemaakte code. Nu ben ik opnieuw aan het solliciteren en denk, ik controleer voor de zekerheid even mijn QR code, nu werkt deze weer niet. Er verschijnt een of ander geheugenspelletje. Dit terwijl de link wel werkt. Kunnen jullie mij helpen zodat ik niet weer opnieuw visitekaartjes hoef te laten afdrukken?

    Beantwoorden
    • Hoi Thea,

     raar, de codes die aangemaakt worden zijn altijd geldig en blijven geldig er zijn geen houdbaarheidsdatum aan verbonden. Kunt u de code sturen naar ons dan kunnen wij kijken wat er precies mis gaat.

     Beantwoorden
     • Thea Mallens
      28 januari 2020 14:38

      Ik kan de code niet in dit veld kopiëren, ik heb hem zojuist gemaild naar info@gratisQRcode.nl

      Ik hoop dat je het op deze manier ook kan bekijken. Hij heeft altijd gewoon gewerkt.

     • Thea Mallens
      30 januari 2020 22:54

      goede avond,

      Hebben jullie mijn mailtje met daarin de QR code van afgelopen 28 januari ontvangen?
      Ik heb namelijk nog geen reactie mogen ontvangen.

     • Thea Mallens
      3 februari 2020 20:54

      Goede avond

      Gaat er iets mis? ik heb nog geen reactie ontvangen, terwijl jullie altijd snel reageren. Komt mijn bericht niet aan of zo?

      Hoor het graag, ik heb de mail met de code op 28 januari verstuurd naar info@gratisQRcode.nl. Ik zal hem nogmaals mailen.

 • Hoeveel keer kan de link geopend worden via de QR code?

  Beantwoorden
 • Beste,
  Ik zou graag voor mijn jaarboek op school een QR-code willen gebruiken.
  Hoelang kunnen de mensen deze scannen? We willen er tekstbestandjes en foto’s in plaatsen kunnen ze deze over een paar jaar nog steeds scannen?

  Beantwoorden
 • Hallo,
  Kan ik ook ergens terugkijken hoe vaak de QR code gebruikt is?

  Beantwoorden
 • Hallo,

  Even voor de zekerheid: de QR-code blijft dus voor altijd werken? Ook wanneer gratisqrcode.nl zijn bestaan opheft?

  Beantwoorden
 • Gert Jan Mertens
  14 februari 2020 07:20

  Na 3 weken werkt mijn qr-code niet meer. Wat nu? Net honderden flyers besteld..

  Beantwoorden
 • hoi ik wil via de qr code luisterfragmenten laten horen.

  Is dat mogelijk?

  Groetjes
  Cor

  Beantwoorden
  • Daan van Tongeren
   27 januari 2021 21:30

   Dag Cor, geluidsframenten zelf kunnen niet in de QR code worden weggeschreven en tegenstelling tot links, tekst berichten of v-vards.

   Dus plaats bijvoorbeeld een mp3 etc op een website of Dropbox en maak een link naar dat bestand.
   Succes!

   Beantwoorden
 • Beste
  Wij willen graag een QR code op onze trouwuitnodiging zetten. Omdat het met COVID heel vervelend is of we niet weten WAT tegen dan mag, willen we graag enkele weken voor ons huwelijk zo de mensen laten weten of de receptie / diner / avondfeest doorgaat.
  Nu is onze vraag: als wij een QR code aanmaken met een tekst of afbeelding erachter (waarop staat dat alle gasten zijn uitgenodigd). Kunnen we dat nog wijzigen als het dan niet mag doorgaan? Dus kunnen onze gasten met de QR code van onze trouwuitnodiging zo op de hoogte gesteld worden?
  Ik hoop dat m’n uitleg een beetje duidelijk is.
  Alvast bedankt voor een reactie.
  Met vriendelijke groeten
  Michelle

  Beantwoorden
  • QR code webmaster
   28 april 2021 10:59

   Dag Michelle, de QRcode zoals deze nu is, gaat altijd naar een link en deze is niet meer aanpasbaar (in de toekomst komen de dynamische code, dan kan dit wel). Voor nu zou ik bijvoorbeeld naar een eigen facebook pagina linken of een andere service en daar mensen op de hoogte houden. Als het niet duidelijk neem dan even contact op via /contact

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat is een QR code en waar gebruik ik hem voor?

Een QR code is een stukje code visueel gemaakt waardoor je met een scanner (zoals een telefoon) deze kan scannen en de informatie die achter deze code is opgeslagen wordt dan vrij gegeven. Voorbeeld: Je wilt de wij in jouw winkel meer aandacht geven, door het verhaal hierachter vrij te geven. Dat kan door dit uit te typen en met een bordje bij de wij te plaatsen, dit kan anders. Door bijvoorbeeld dit verhaal hier op deze website te plaatsen en de code wordt gegenereerd, de code kan je plaatsen bij de wijn. Men scant deze code en leest dit verder op de telefoon.

QR code maken met logo

wil je een QR code maken met een eigen logo, via deze website maak je je eigen QR code gratis aan, ook met eigen kleuren en met of zonder logo. Via deze website maak je je eigen QR code welke je kunt gebruiken voor drukwerk en reclame.

Waarom een QR code aanmaken?

Een QR code kan dus voor heel veel doeleinden gebruikt worden. Het grote voordeel is dat er een heel klein oppervlak nodig is, terwijl er een grootte hoeveelheid informatie gegeven kan worden. Bovendien is het niet nodig om iets steeds opnieuw te printen of af te drukken wanneer er iets veranderd. Dit kan digitaal aangepast worden en de volgende persoon welke de QR code scant krijgt de nieuwste informatie op zijn of haar telefoon. Dit is natuurlijk een stuk milieuvriendelijker dan steeds opnieuw de nieuwste informatie te moeten printen.

Ook wanneer men een QR code gebruikt bij bijvoorbeeld een advertentie in krant, boek, tijdschrift of zelfs op posters is er minder oppervlakte nodig, wat de advertentie dan ook goedkoper zal maken.

Wanneer een QR code gebruikt wordt in een boek dan kan dit ervoor zorgen dat er meer informatie bij zit, terwijl het aantal pagina’s minder is. Ook weer goed voor het milieu, maar betreft het bijvoorbeeld een schoolboek dan is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor de scholieren die voor ieder lesuur een ander boek mee moeten nemen.

Menu