Wat is een QR code

Antwoorden op jouw vragen wat je met een QR code kan doen

Vraag en antwoord

Niet iedereen weet wat een QR code is en wat je er mee kan doen. Niet alleen maar met een telefoon een QR code scannen maar de informatie wat deze QR code bevat is vaak wat met niet weet. Op deze pagina vind je tekst en uitleg wat je met een QR code kan doen.

QR staat voor Quick Respons en is een barcode die ingescand kan worden met bijvoorbeeld de camera van je mobiele telefoon. De QR code kan gebruikt worden voor het verwijzen naar een website waar bijvoorbeeld een actiepagina aan gekoppeld is maar ook voor andere doeleindes.

De gebruiker start zijn QR reader software op zijn mobiele telefoon en richt met de camera van zijn telefoon op de QR-code tot die volledig in beeld is. In sommige gevallen moet men een foto maken van de QR code (het plaatje) en in andere gevallen detecteert de software automatisch de QR code. De software registreert automatisch de inhoud van de QR-code.

QR staat voor Quick Response "snelle reactie". De QR code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn. QR codes waren oorspronkelijk bedoeld voor het identificeren van auto-onderdelen in de industriƫle markt, maar is nu erg in opmars om voor meer doeleindes gebruikt te worden.

Denso is een toeleverancier van Toyota en levert elektronische componenten en samenstellingen. Toen Toyota eiste dat de onderdelen beter identificeerbaar moesten zijn, werd door een dochteronderneming van Denso een tweedimensionale streepjescode ontwikkeld. Deze code werd aanvankelijk alleen in de auto-industrie gebruikt. Het bedrijf Denso-Wave besloot zijn patentrecht niet uit te oefenen. Dit betekent dat QR-codes vrij gegenereerd kunnen worden door iedereen.

QR codes kunnen e-mailadressen, sms berichten, telefoonnummers, teksten (maximaal 7089 tekens), website adressen bevatten. Je kan ook hier gratis een eigen QR code maken. Op dit moment worden er mogelijkheden onderzocht voor video, audio en beeldmateriaal.

QR codes kunnen worden gebruikt in een scala van toepassingen. Voorbeelden zijn productie, logistiek en verkoop toepassingen. In termen van dagelijks gebruik kan de QR-code wordt gedrukt op boeken, visitekaartjes, posters, advertenties, billboards, kranten, T-shirts, verpakkingen, perskaarten, entreebewijzen, loterijkaarten de mogelijkheden lijken eindeloos.

Door het aanmaken van een QR code kan je bezoekers trekken naar websites voor acties en of boodschappen doen. In Japan en Korea waar de QR code al helemaal is geĆÆntegreerd wordt de QR code gebruikt in de metro, waarmee boodschappen kan doen maar niet in een winkel hoeft te winkelen. Je ziet het gebruik van een QR code is eindeloos.